Povijest udruge – 2018. godina

Umro Franjo Knežević, poznati skladatelj, pjesnik i popularni pjevač U 78. godini napustio nas je u petak, 26. siječnja nakon duge i teške bolesti Franjo-Franja Knežević, poznati skladatelj, pjesnik i popularni pjevač, član Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ i dopredsjednik od 1997. do 2000.godine.
Izborna godišnja skupštima – novi predsjednik Zvonko PetanovićOdržana je Izborna skupština ZUL “Vrilo mudrosti” 15.04.2018. u Domu za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu. Izabran je novi predsjednik Zvonimir Petanović. Zdenka Topolovac rođ. Šulentić bila je 18 god. predsjednica što je i više negoa za svaku pohvalu. Zdenka ima najveću zaslugu za profiliranje Udruge. Naše geslo rada udruge je “Slavonijo u srcu te nosim, Liko moja s tobom se ponosim.” S ovim se želi podvući da nam je Slavonija na prvom mjestu jer su ovdje doselili naši preci zbog boljeg života a većina nas je ovdje i rođena.
Dopredsjednici su Zdravko Grčević i Slavko Murat. U novi saziv Upravnog odbora izabrani su: Biondić Anđelko, Biondić Zlatko, Brezić Ivica, Draženović Vjenceslav, Knežević Katica (rizničarka), Krpan Marinko (tajnik), Ivaniš Slavko, Ivezić Josip, Ivezić Zvonko, Javor Stjepan, Pavelić Željko, Rosandić Željko, Tomičić Ivan, Topolovac Zdenka, Šprajc Tomislav, Živković Ana, Župan Katica. (izmjene Z. Grčević). Za blagajnicu je izabrana Katica Knežević, a za tajnika Marinko Krpan. U novi saziv Nadzornog odbora izabrani su: Slavko Jurković, Marko Blažević i Ankica Vidaković.
Mile Golubić dobitnik priznanja Brodsko-posavske županijeBrodsko-posavska županija za svoj dan odredila je 15. travanj u spomen na taj datum 1993. god. kada je županija “rođena”. U Glazbenoj školi održana je svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj su između ostalih točaka dnevnog reda dodijeljena priznanja Brodsko-posavske županije. Među dobitnicima kovanice od zlata bio je i Mile Golubić, član ZUL “Vrilo mudrosti”.
Druženje kod Mile Golubića u Jarači28.04.2018. u vikendici Mile Golubića u Jarači okupili su se Ličani iz Udruge na druženju povodom priznanja kovanice od zlata koju je dobio Mile, dugogodišnjem istaknutom članu Udruge. Mile je dugogodišnji istaknuti član Udruge.
Predstavljanje knjige mons. dr. sc. Mile BogovićaBilo je 03.05.2018. predstavljanje knjige Mile Bogovića u Državnom arhivu u Slavonskom Brodu. Naslov knjige je Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj. Naša udruga bila je suorganizator.
Izlet u LikuOrganiziran je izlet u Liku 09. i 10.06.2018. Prvi dan bio je boravak u lovinačkom kraju, na izletištu Cvituša u Lovincu. Smještaj i spavanje bilo je prvi puta u hostelu u Svetom Roku. Uz zabavu kao potezanje konopa i bacanje kamena s ramena, bilo je obilje pjesme i zabave do dugo u noć. Organiziran je posjet Tulovim gredama. Idući dan bili smo nakratko u Gospiću, zatim na misi u Ličkom Lešću i ručak je bio organiziranas članovima KUU Gacka uz obilje pjesme i plesa.
1. dan: obilazak Lovinca, izletišta Cvituša, posjet Svetom Roku, pohod na Velebit (Tulove grede, Mali Alan, Egeljac-spomen obilježje egzodusu 1991.), noćenje u Hostelu Sveti Rok.
2. dan: posjet Gospiću i Ličkom Lešću (odlazak na misu, ručak i druženje sa članovima KUU „Gacka“).
Ličani na Savi21.07.2018. organizirano je cjelodnevno druženje članova Udruge na splavi Otok sreće u Splavarskoj ulici u Slavonskom Brodu.
Druženje kod obitelji Stjepana Javor u Brodskom Stupniku26. 8. Posjet Brodskom Stupniku te ručak i druženje s obitelji Stjepana Javora. Priređen je obilazak vinograda. Lijepo ličko druženje uz razgovore i pjesmu.
Lička večer u Slavonskom Brodu26. 10. (petak) dvadeset druga „Lička večer“, u velikoj dvorani Matičević centra, više od 300 gostiju, prodane 242 ulaznice, Tamburaški sastav Zora, članovi KUD-a Tomislav Sibinj, gosti: gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, načelnik općine Lovinac Ivan Miletić i predsjednik Općinskog vijjeća Josip Vrkljan-Jotan, gradonačelnik Slavonskog Broda dr. Mirko Duspara, predstavnici svih ličkih zavičajnih društava iz Slavonije i iz Zagreba. Bila je to jedna od najuspješnijih ličkih večeri u povijesti Zavičajne udruge „Vrilo mudrosti“, pjevalo se i plesalo do sitnih sati, raširilo se veliko ličko kolo, kolo spontanog prijateljstva Slavonaca i Ličana.
Uživalo se u ličkim delicijama, kuhanom zelju i mesu, siru s Udbine, Velebitskom pivu iz Pazarišta i kvalitetnim vinima vinara ličkoga podrijetla iz Brodskog Stupnika, predvođenim Đurđicom Jurković, Stjepanom Javorom i Andrijom Kampićem. Ne, ovo nije kraj priče o ličkoj zavičajnosti u Slavonskom Brodu i okolici, tek poticaj za novi početak…
Izvor nadahnuća nije presušio, poput mitskog „Vrila mudrosti“ podno Velebita. I neće dok je nas i naših potomaka..
Novogodišnji domjenakU Podvinju u kafe baru Dominik održan je novogodišnji domjenak članova Udruge.

Suradnja s drugim Ličkim udrugama     Vila Velebita iz Zagreba organizirala je 23. po redu Ličku večer 09.02.2018. koje je održana u Restoranu Plitvička kuća, motel Plitvice. Iz naše Udruge bili Zdenka Topolovac, Kaja Župan i Zvonko Petanović.
     Na Ličkoj večeri u Požegi okupilo se više od 400 Ličana iz požeškog kraja, predstavnika ličkih udruga iz drugih dijelova naše zemlje, te uglednici požeškog političkog života, grada Gospića i Slavonskog Broda. Nastupili su tamburaški sastav „Patrioti“ iz Ličkog Osika, te prijatelj požeških Ličana poznati i drugi. U Požegi su 24.03.2018. ispred naše Udruge bili Zdenka Topolovac, Zvonko Petanović, Zvonko Ivezić i Ivan Tomičić.
     14.09.2018. Ličku večer je organizirala Udruga Ličana “Vila Velebita” iz Virovitice. Na večeri su bili predstavnici udruga Ličana iz Belišća, Bizovca, Požege, Slavonskog Broda i Slatine
     27.10.2018. održana je u restoranu Giovani u Slatini Lička večer u organizaciji Udruge Ličana Vila Velebita Slatina.