Povijest udruge – 2017. godina

Sastanci se i dalje održavaju u prostorijama Lige malog nogometa (Trg pobjede) što je omogućio Ivica Brezić.

Godišnja izvještajna skupština

Održana je 23.04.2017. skupština Udruge. u Domu za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu.
Izlet u Liku

Kao i prijašnjih godina održan je još jedana lijepi izlet u Liku 27. i 28.05.2017. Posjetili smo elektranu i Gornje jezero u Švici, OPG Helena Bogdanić u Otočcu, posjetili i ručali na Majerovom vrilu u Sincu, boravili i spavali una Velebitu u Baškim Oštarijama, posjetili crkvu Hrvatskih mučenika na Udbini, zabavili se kao uvijek u restoranu Robert kod Tome Alara i ručali u restoranu Mirjana u Donjem Nikšiću.

SLAVONKA – LIČANKA

Slavonka si ličkoga porjekla;
to je meni moja baka rekla.
Lički korjen i prezime nosiš
sa njim treba da se i ponosiš.
Voli svoje po rođenju mjesto,
al se sjeti i korjena često.
Obiđi ti Liku i djedovo ognjište,
nedaj da ti želje srce tište.
Voli Liku i ličane njene
ne dozvoli da korjenje vene!
Vera Biondić, zbirka pjesama “Lika u srcu”, 2012.

Druženje kod obitelji Stjepana Javora u Brodskom Stupniku

Članovi ZUL Vrilo mudrosti odazvali su se 25.06.2017. pozivu Stjepana Javora, koji im je pokazao vinske ceste i kapelice u Brodskom Stupniku. Na područje Stupnika i okolice doselilo se u prošlosti puno Ličana. Prevoz je bio organiziran autobusom. Nakon svete mise Ličani su traktorima krenuli u Stupničko Brdo kod Mate Gavrana. Zatim je društvo otišlo do Slavice Juričić koja je cijelo druženje opisala.


Čestitke prijateljima u Lici

Pratimo prijatelje naše Udruge i veselimo se njihovim uspjesima na bilo kojem području života. Tako smo pozdravili i kao udruga čestitali Karlu Starčeviću na izboru za gradonačelnika Gospića u lipnju 2017. i Ivici Mesiću na izboru za načelnika Općine Brinje.


Promocija knjige

13.09.2017. je u organizaciji Zavičajne udruge Ličana Vrilo Mudrosti, u Gradskoj knjižnici, održana promocija knjige Ivana Balena, pod naslovom “Od stoljeća sedmog, križnim putem do slobode, snagom vjere, istine i ljubavi”. Autor- rodom iz Koške, sa stalnom adresom u Đakovu (a sada i s boravkom u Lici) u ovoj bogatoj knjizi, garniranoj i s nekoliko njegovih pjesama, daje povjesni presjek zbivanja na ovim prostorima.


Promocija knjige Josipa Fajdića

U Gradskoj knjižnici 07.10.2017. prezentirana je knjiga prof.dr.sc. Josipa Fajdića “Posebnosti Like: priroda, povijest, kultura, istaknute osobe”. Uz autora o knjizi su još govorili Željko Holjevac, recenzent i Tomislav Radonić, urednik. Prezentaciju su organizirali Gradska knjižnica Slavonski Brod i naša udruga. Promocija knjige samo je nastavak suradnje udruga Ličana iz Požege i Broda.


Lička večer

21. po redu Lička večer 27.10.2017. god. održana je u maloj sali Matičević-centra u Slavonskom Brodu. Posebna zahvala KUU Gacka koji uvijek vole doći u Brod i donijeli su ličli ugođaj. Od gostiju bili su iz Like: gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, načelnik Općine Udbina Josip Seuček i bivši načelnik Ivan Pešut, donator sireva, ugostitelj Tomo Alar, predstavnice Općine Brinje gospođe Smiljanić i Pavlović. Iz Broda bio je zamjenik gradonačelnika Slav.Broda Hrvoje Andrić. Bili su naši dragi prijatelji iz ličkih zavičajnih udruga iz Slavonije i Zagreba: Vila Velebita Zagreb ( predsjednik Nikola Kostelac), Vila Velebita Požega (predsj. Josip Fajdić), Vila Velebita Virovitica (potpr. Nikola Štampar), Vila Velebita Belišće (preds. Krunoslav Majer) i Gacka Bizovac (Nikica Rosandić). Tamburaški sastava Zora iz Slavonskog Broda svirao je prvi puta na našoj zabavi i prema komentarima prisutnih zaslužili su samo pohvale. Pohvale kuhinji u Matičević centru zbog izuzetno ukusnog kupusa i mesa i cijelom osoblju koje je bilo na nivou kao i prijašnjih godina.


Promocija knjige “Rodoslovlja obitelji Podlapca/Podlapače”

Ova godina bila je bogata s promocijama knjiga koje su organizirane uz pomoć Gradske čitaonice u Brodu. Treća ovogodišnja promocija bila je knjiga “Rodoslovlja obitelji Podlapca/Podlapače” autora Đure Mesića a održana je 15.11.2017. U čitaonici se okupio povelik broj Ličana i potomaka koji su lijepo primili predstavljanje ove jake dobro urađene knjige. Posebna vrijednost knjige su obiteljska stabla pojedinih prezimena. U Brodu i okolici živi povelik broj doseljenika iz Podlapca.

Suradnja s drugim Ličkim udrugama     

Najpoznatija lička udruga u Hrvatskoj, Udruga Ličana Vila Velebita iz Zagreba, organizirala je još jednu veliku proslavu Like i ličkog kraju – tradicionalnu Ličku večer. Bila je to 22. po redu Lička večer, a održana je, 24. veljače 2017. godine u restoranu Gastro Globus u Zagrebu. Uzvanike su zabavljali tamburaški sastav “Patrioti” i Folklorno Društvo Otočac. Iz naše udruge bio je Zvonimir Petanović.
     08. travnja 2017. godine u svečanoj dvorani “Sara” u Požegi održana je 21. tradicionalna Lička večer na kojoj se okupilo oko 400 sudionika, u LZD “Vila Velebita” Požega. Prisutne su zabavljali tamburaška skupina “Ravnica” iz Osijeka a iz Like VIS Plitvički bećari. Iz naše udruge bili su: Zdenka i Pero Topolovac, Slavko Murat, Zvonko Ivezić i Ivan Tomičić.
     Zavičajni klub Ličana “Gacka” Bizovac organizirao je 29.04.2017. još jednu uspješnu Ličkiu večer, 15. po redu. Kao i na ostalim zabavama diljem Slavonije okupili su se gosti iz prijateljskih udruga Ličana. Iz udruge Ličana Vrilo mudrosti bili su Silva Miljković, Zlatko Biondić i Joso Ivezić.
     Udruga Ličana Vila Velebita Slatina drugu godinu za redom organizirala je veliko druženje pod nazivom Lička večer. Ove godine Lička večer je održati u 12.05. u restoranu Giovanni. Uzvanike su zabavljali Cecilija Rudić i odličan tamburaški sastav Fantasia. Bilo je oko 200 prisutnih. Iz udruge Vrilo mudrosti bili su Zdenka Topolovac rođ. Šulentić, Slavko Murat, Kaja Knežević i Anica Živković.
     U Sisku je 07.09.2017. registrirana Zavičajna udruga Ličana „Vila Velebita“ Sisak. Osnivačka Skupština održana je 10.7.2017. Još davne 1932. godine osnovana je prva Udrugu Ličana koja je uskoro prestala s radom. Nakon domovinskog rata, 1996. godine osnovana je u Sisku Udruga Vila Velebita koja je organizirala i nekoliko događanja i okupljanja Ličana, ali je uskoro nažalost prestala sa radom. Današnji predsjednik udruge je Željko Borić a dva dopredsjednika su Marko Medarić i Zdravko Vasilik.
     U organizaciji Udruge Ličana “Vila Velebita” Virovitica, u petak 22. rujna 2017. održana je tradicionalna zavičajna zabava – Lička večer. Ovogodišnja, deveta Lička večer održana je se u Mjesnom domu u Svetom Đurđu s početkom od 19,00 sati. Iz naše udruge bio je Joso Ivezić.
     Ličko prelo organizirala je Zavičajna udruga Ličana “Vila Velebita” Belišće. Prelo je održano 13.10.2017. u svečanoj dvorani Kristal a svirao je sastav Treća smjena. Bili su predstavnici ostalih udruga Lična iz Slavonije a iz naše udruge bile su Zdenka Topolovac i Kaja Župan.