Povijest udruge – 2016. godina


2016. godina je je za udrugu jubilarna – 25 godina postojanja i rada

Sastanci se održavaju u prostorijama Lige malog nogometa (Trg pobjede) što je omogućio Ivica Brezić.

Tekst o Lovinačkom kraju povodom 25 godina rada Udruge Povodom 25 god. postojanja Udruge Ličana “Vrilo mudrosti” Slavonski Brod, 1991.-2016., na web stranici je objavljen prigodni tekst o Lovinačkom kraju i detaljnije Svetom Roku u kojem se nalazi izvor Vrilo mudrosti po kojem je udruga dobila ime. Autor teksta je Zdravko Grčević.


Donešena je odluka o idavanju monografije Brodski lički tragovi

Na sastanku Upravnog odbora 09.03.2016. donešena je odluka o izdavanju monografije udruge povodom 25. god. postojanja. Na idućim sastancima definirani su detalji oko sadržaja monografije koja je dobila ime Brodski lički tragovi. Glavni urednik je Marinko Krpan.

Podmlađivanje članova Udruge

Udruga nastoji podmladiti članstvo pa je na sastanku Upravnog odbora 05.04.2016. u Upravni odbor primljen mlađi član Željko Rosandić.


Zavičajna udruga Ličana “Vrilo mudrosti” dobitnik Plakete Brodsko-posavske županije u 2016. god.     

Nakon dobivenog Grba grada Slavonskog Broda za 2012.godinu, ove godine je Udruga dobila Plaketu Brodsko-posavske županije u 2016. god. Usvajanje dodjele priznanja bilo je na 18. sjednici Županijske skupštine održanoj 14.03.2016. Plaketa je dodijeljena:
za očuvanje ličkih običaja i poticanje gospodarsko-kulturne suradnje s ličkim krajem” Predlagatelj je Književno-likovno društvo Berislavić Slavonski Brod.

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016-Udruga ličana Vrilo mudrosti
Plaketa Brodsko-posavske županije 2016
Plaketa Brodsko-posavske županije 2016
Plaketa Brodsko-posavske županije 2016

     Dodjela plakete bila je na Svečanoj sjednici povodom Dana županije, održanoj 15.04.2016. Plaketu je dodijelio predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić a u ime naše Udruge plaketu je primio dopredsjednik Zvonimir Petanović.

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016-Udruga ličana Vrilo mudrosti
Plaketa Brodsko-posavske županije 2016-Udruga ličana Vrilo mudrosti
Plaketa Brodsko-posavske županije 2016-Udruga ličana Vrilo mudrosti

Održana je izvještajna godišnja skupština

Održana je 16.04.2016. izvještajna godišnja skupština, prvi puta u Gradskoj čitaonici u Slavonskom Brodu. Osim standardni točaka dnevnog reda, zbog 25 godina postojanja Udruge, detaljnije je opisana u pripremi monografija Brodski lički tragovi. Također su uručena priznanja za doprinos udruzi samo najvažnijim pravnim i fizičkim osobama. Ostalima će biti priznanja dodijeljena na drugi način. Usvojen je statut koji se morao uskladiti s novim Zakonom o udrugama. Skupština je bila dobro posječena.

Izlet u Liku

Organiziran je izlet u Liku, 28. i 29.05.2016. Interes je bio znatno iznad kapaciteta jednog autobusa. Obišli smo Perušić, Pazarište, noćili u Baškim Oštarijama, posjetili hotel Gacka u Ličkom Lešću i ručali u Brinju gdje nas je ugostio KUD Brinje.


Umro je akvarelist Predrag Goll, počasni član naše Udruge

Napustio nas je počasni član Udruge, jedan od vodeći hrvatskih slikara, akvarelista, Predrag Goll iz Slavonskog Broda. O Predragu se sve zna. Ipak citirajmo divan tekst koji je napisao nedugo pred smrt za nonografiju Brodski lički tragovi.

     Ličani iz „Vrila mudrosti“ ne „putuju u zavičaj“, jer nikada iz njega nisu niti otputovali ni srcem ni osjećajima. Oni žele probuditi sjećanja, vratiti se u njih, živjeti ih opet. Potreba za užim zavičajem jest odgovor na bezzavičajnost suvremenog tehniciziranog svijeta. U jednom od pisama bratu Theu, veliki slikar Vincent Van Gogh piše: „Uvijek će u nama ostati nešto polja i livada Brabanta“.
     U dušama Ličana iz „Vrila mudrosti“ ostalo je sve od ličkog zavičaja. Jedan poznati suvremeni njemački pisac napisao je: „Zavičaj nije na prodaju“.
     „Nije na prodaju“ jer je zavičaj prostor na kojemu su živjeli njihovi preci i to je jedino mjesto na kojemu je prepoznatljiv kao biće obređene kulture i tradicije, bez čega je bezmjesno biće, bez sjećanja i povijesti. Čovjek može otići iz zavičaja, ali ne i zavičaj iz njega.
     Velebit, ta mitska planina, nije samo simbol Like nego i cijele Hrvatske – simbol snage i otpora – „Ta je u Velebitu ogromna šuma, da se imadu gdje sokolovi i orlovi gnijezditi, hajduci ročiti i vile kolo voditi“ – „Oj ti vilo Velebita, ti našeg roda diko…“.
     Stoga, budimo ponosni i sretni da u našem gradu živi i djeluje zavičajna udruga Ličana „Vrilo mudrosti“, vrilo iz kojega je oduvijek, zdravu i čestitu vodu pila cijela Hrvatska.
Predrag Goll, počasni član Vrila mudrosti

Jubilarna 20. po redu Lička večer

Jubilarna 20. Lička večer u organizaciji ZUL “Vrilo mudrosti” održana je 21.10.2016. u Matičević centru. Bilo je to svečarsko veče jer ove godine Udruga obilježava 25. postojanja. Podijeljena su priznanja, voditeljica je bila Anita Krpan a svirao je Širok šor.


Na internet stranici udruge (studeni 2016.)objavljeni su neki zanimljivi tekstovi. Prvi je na temu da je velika seoba Slavena izmišljotina Austrije i Njemačke a onda i kod nas prihvaćena. Druga dva teksta su povijesna, o ratu s Turcima u Lici. Malo se spominje velika pobjeda Hrvata nad Turcima 1491. na prijevoju Vrpila kod Korenice i veličanstvena pobjeda nad Turcima 1663. kod Jurjevih stijena. Razlog pisanja tekstova je da se ne zaborave ove veličanstvene bitke u borbi za očuvanje Hrvatske pred turskim zlom. Autor priloga je Z. Grčević.

Suradnja s drugim Ličkim udrugama

Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ Požega organiziralo je u subotu 19. ožujka u restoranu Sara jubilarnu 20. „Ličku večer“. Izaslanstvo Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ predvodili su potpredsjednici Zvonko Petanović i Slavko Murat u pratnji članica Upravnog odbora Kate Župan i Ane Živković i tajnika Marinka Krpana.
     Održana je 15.04.2016. u Zagrebu Lička večer u organizaciji Udruge Ličana “Vila Velebita” Zagreb koja je posvećena 25 godina postojanju Udruge. Ispred naše udruge bili su Zdenka Topolovac-Šulentić i Zvonimir Petanović.
     Ponovo je proradila Udruga Lična “Vila Velebita” Slatina pa su organizirali 22.04.2016. Ličku večer. Ispred Zavičajne udruge Ličana “Vrilo mudrosti” bili su Zdenka Topolovac, Kaja Župan, Slavko Murat i Zlatko Biondić.
     Zavičajni klub Ličana “Gacka” Bizovac organizirao je 07.05.2016. po redu 14. Ličku zabavu. Održana je u sali za svatove iznad robne kuće Konzum u Bizovcu. Ispred ZUL “Vrilo mudrosti” bili su Kaja Knežević, Anica Živković, Silva Miljković i Zdravko Grčević.
     Udruga Ličana „Vila Velebita“ iz Virovitice organizirala je u petak 16. rujna 2016. godine u mjesnom domu u Svetom Đurđu 8. Ličku večer. Iz Broda su Bili Kaja Knežević, Kaja Župan i Marinko Krpan. Posebni gosti ovogodišnje Ličke večeri bili su članovi Kulturno-umjetničke udruge Gacka iz Ličkog Lešća.
     Zavičajna udruga Ličana “Vila Velebita” Belišće organizirala je 07.10.2016. god. 14. Ličko prelo. Iz naše udruge bili su Željko Rosandić i supruga Nada, Slavko Murat, Silvija Miljković i Kaja Knežević.