USPOMENE


Uspomene na neke naše članove udruge koji nisu više među nama.
Sadržaj
Franjo Knežević - pjevač i skladatelj i dopredsjednik udruge Ličana "Vrilo mudrosti"    1940. Vranovci - 2018. Slavonski Brod
Predrag Goll - akademski slikar i počasni član udruge VM (Vrilo mudrosti)     1931. Pisarovina - 2016. Slavonski Brod
Luka Katalinić - „Luka Lički“ člana udruge VM           1930. Melnice (na Kapeli) - Slavonski Brod 2015.
Žalljko Mužević - poznati brodski novinar i član udrugeVM     Podvinje 1951. - 2015. Slavonski Brod
Marko Lovinčić - prvi predsjednik udruge Ličana "Vrilo mudrosti"    1948. Stari slatinik - 2009. Stari Slatinik

IN MEMORIAM
     Napustio nas je Franjo Knežević (1940.-2018.), bivši dopredsjednik Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“

     U 78. godini napustio nas je u petak, 26. siječnja nakon duge i teške bolesti Franjo-Franja Knežević, poznati skladatelj, pjesnik i popularni pjevač, član Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ i dopredsjednik od 1997. do 2000.godine.
Franjo Knežević, pjevač i skladatelj
     Franjo Knežević potomak je ličkih doseljenika iz sela Ričice u općini Lovinac, rođen u Vranovcima 11.srpnja 1940.godine kao deveto od desetero djece iz obitelji Franje Kneževića (Ričice 1895. – 1975.) i Marije, djevojački Tomičić (Razbojna, 1902. – Vranovci, 1975.). U braku sa suprugom Katicom dobio je kćer Mariju i sinove, blizance Hrvoja i Ivana.
     Završio je studij na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu i kao vrstan diplomirani inženjer elektrotehnike mirovinu je dočekao u Hrvatskoj elektroprivredi-Elektri Slavonski Brod.
     Iznimno glazbeno i umjetnički nadaren cijeli se život bavio glazbom i poezijom.
     Bio je omiljen među glazbenicima i nadalek poznat i cijenjen kao svestran i plodan autor, tekstopisac, skladatelj i vokalni solist.
     Slavonac po rođenju, Ličanin podrijetlom, nikada se nije odricao Slavonije, ali ni svojih ličkih korijena. Rado se priključio zavičajnoj udruzi brodskih Ličana i od 1997. do 2000.godine bio dopredsjednik Zavičajne udruge „Vrilo mudrosti“, osobito zaslužan za uspješnu organizaciju prvih brodskih Ličkih večeri i pokretanju drevne ličke pučke priredbe u prirodi Lička prošarica. Zauvijek ćemo ga se sjećati kao iznimnog čovjeka, vrsnog stručnjaka i profesionalca koji je svakom poslu i projektu pristupao s velikom ozbiljnošću i energijom postavljajući pred suradnike visoke standarde i zahtjeve koje nije bilo lako pratiti.
     Bio je idealan promotor gesla Zavičane udruge Ličana „Virlo mudrosti“: Slavonijo u srcu te nosim, Liko moja s tobom se ponosim.
     Iza Franje Kneževića ostat će neizbrisiv glazbeni trag na pet snimljenih albuma narodne glazbe . Legendarne pjesme poput „Kućo moja, kućo stara“; „Kajo moja Kajo“; „Bolestan sam“; „Dođi, dođi“ i brojne druge ostat će trajan spomen na ovog velikog čovjeka i umjetnika koji je utisnuo dubok trag na glazbenoj sceni. Duboke osjećaje prema svom ličkom zavičaju izrazio je skladbom „Oj Liko, oj“ koja je pronašla mjesto u srcima svih brodskih Ličana.

Oj Liko oj, stari kraju moj,
stari kraju roda moga, roda moga ponosnoga,
pradjedovski sveti dome, suza si u oku mome,
oj Liko oj, oj uzdahu moj,
oj Liko oj, Velebite moj,

Oj Liko oj, ljubim kamen tvoj,
ljubim stijene i planine, tvoja vrila i vrištine,
rano moja, moje smilje, i tvoje me ime grije,
oj Liko oj, oj uzdahu moj,
oj Liko oj, Velebite moj,

Oj Liko oj, oj sokole moj,
pozdravi mi moj sokole, svaku stopu Like moje,
i ognjišta naša stara,
Liko - srce iz njedara,
oj Liko oj, oj uzdahu moj,
oj Liko oj, Velebite moj !

Posljednji ispraćaj Franje Kneževića bit će u ponedjeljak 29. siječnja u 15 sati na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.

Marinko Krpan
PREMINUO AKADEMSKI SLIKAR mr. PREDRAG GOLL, POČASNI ČLAN ZAVIČAJNE UDRUGE LIČANA „VRILO MUDROSTI“

Predrag Goll akademski slikar Slavonski Brod      U jeku priprema za jubilarnu 20. Ličku večer (2016. god.) sve članove Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ duboko je rastužila vijest da nas je u četvrtak 13. listopada, dva dana prije 85. rođendana, nakon duge i teške bolesti napustio akademski slikar mr. Predrag Goll, jedan od najznačajnijih brodskih suvremenika i počasni član Zavičajne udruge „Vrilo mudrosti“.
     Koliko je magistar Goll cijenio brodske Ličane vidi se iz nadahnutog teksta kojega je, premda bolestan, prije nekoliko mjeseci napisao za Monografiju „Brodski lički tragovi“ koju pripremamo povodom 25.obljetnice postojanja „Vrila mudrosti“ (u prilogu) iz kojeg izdvajamo njegovu poruku: „Budimo ponosni i sretni da u našem gradu živi i djeluje Zavičajna udruga Ličana „Vrilo mudrosti“, vrilo iz kojega je oduvijek, zdravu i čestitu vodu pila cijela Hrvatska“.
     Od samih početaka „Vrila mudrosti“ Predrag Goll prijateljevao je s Ličanima u gradu na Savi, a posljednjih dvadesetak godina bio je drag i nezaobilazan sudionik brodskih Ličkih večeri, Prošarica, godišnjih skupština i drugih okupljanja Brođana ličkih korijena tijekom kojih je uvijek spremno portretirao goste iz Like, poput folkloraša iz Ličkoga Lešća i Gospića, biskupa Bogovića i dr. Zadužio nas je svojim vrijednim umjetničkim djelima koje smo potom poklanjali brojnim prijateljima, koristili za aukcije i tombole na Ličkim večerima. U nezaboravnom sjećanju svima nam je ostala slikarska kolonija Gacka u proljeće 2000. godine u kojoj je u Ličkom Lešću, na obalama Gacke, sudjelovalo 12 brodskih slikara predvođenih svojim učiteljem i uzorom mr. Gollom.
     Tek djelić zahvalnosti za sve što je ovaj veliki umjetnik, domoljub, čovjek i iskreni poštovatelj Like i Ličana učinio za našu Zavičajnu udrugu bilo je proglašenje počasnim članom „Vrila mudrosti“, a u povodu 25.obljetnice Udruge dodijelili smo mr. Gollu i zahvalnicu za izniman doprinos u promicanju kulturnih vrijednosti Udruge  i očuvanja ličko-slavonskog identiteta.
     Neizmjerno ljudsko hvala plemenitom umjetniku i prijatelju koji je utisnuo neizbrisiv pečat djelovanju Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ i pridružio se brojnim besmrtnim brodskim ličkim tragovima...
Marinko Krpan

Ličani iz „Vrila mudrosti“ ne „putuju u zavičaj“, jer nikada iz njega nisu niti otputovali ni srcem ni osjećajima...

     Veliki hrvatski kipar Ivan Meštrović rođen je u (slavonskom) Vrpolju 1883., a umro je u Americi 1962. Roditelji Ivana Meštrovića bili su u „pečalbi“ u Slavoniji (Vrpolje). U knjizi krštenik, uz uobičajene podatke o kršteniku, upisano je „putujuć u zavičaj“. To je bio ljudski i društveni status malog Ivana Meštrovića i njegovih roditelja, no ne treba zaboraviti da je rodno mjesto, oblikovalo i njihova plemenita šokačka, slavonska srca.
     Ličani iz „Vrila mudrosti“ ne „putuju u zavičaj“, jer nikada iz njega nisu niti otputovali ni srcem ni osjećajima. Oni žele probuditi sjećanja, vratiti se u njih, živjeti ih opet. Potreba za užim zavičajem jest odgovor na bezzavičajnost suvremenog tehniciziranog svijeta. U jednom od pisama bratu Theu, veliki slikar Vincent Van Gogh piše: „Uvijek će u nama ostati nešto polja i livada Brabanta“.
U dušama Ličana iz „Vrila mudrosti“ ostalo je sve od ličkog zavičaja.
Jedan poznati suvremeni njemački pisac napisao je: „Zavičaj nije na prodaju“.
     „Nije na prodaju“ jer je zavičaj prostor na kojemu su živjeli njihovi preci i to je jedino mjesto na kojemu je prepoznatljiv kao biće obređene kulture i tradicije, bez čega je bezmjesno biće, bez sjećanja i povijesti. Čovjek može otići iz zavičaja, ali ne i zavičaj iz njega.
     Velebit, ta mitska planina, nije samo simbol Like nego i cijele Hrvatske – simbol snage i otpora – „Ta je u Velebitu ogromna šuma, da se imadu gdje sokolovi i orlovi gnijezditi, hajduci ročiti i vile kolo voditi“ – „Oj ti vilo Velebita, ti našeg roda diko…“.
     Stoga, budimo ponosni i sretni da u našem gradu živi i djeluje zavičajna udruga Ličana „Vrilo mudrosti“, vrilo iz kojega je oduvijek, zdravu i čestitu vodu pila cijela Hrvatska.
Predrag Goll, počasni član Vrila mudrosti

Predrag Goll je rođen u Pisarovini 15.10.1931. god. Maturirao je 1952. u Slavonskom Brodu, a diplomirao 1956. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. God. 1963-64. specijalizirao restauriranje u Zavodu za likovnu umjetnost JAZU u Zagrebu. Bio je slobodni umjetnik u Novim Perkovcima do 1963. kada započinje galerijsku službu u Osijeku gdje je do 1968. bio kustos restaurator Galerije slika (danas Galerija likovnih umjetnosti). Početkom 1992. postaje voditelj Galerijskog odjela Muzeja Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu. Suosnivač je i sudionik akvarelističkih kolonija Sava u Slavonskom Brodu (od 1980). Predugo bi bilo nabrajati što je sve radio Predrag. Zbog iznimnog doprinosa brodskoj i hrvatskoj kulturi i umjetnosti, Predragu Gollu je 2005. godine uručeno i priznanje Grada Slavonskog Broda „Zlatna čaplja- nagrada za životno djelo", a 2012. godine i priznanje „Štit Berislavića“. .

Predrag Goll Slavonski Brod
Predrag Goll na Ličkoj večeri 2004. god. u Slav. Brodu

Predrag Goll Slavonski Brod
Predrag Goll na Ličkoj večeri 2007. god. u Slav. Brodu

Predrag Goll Slavonski Brod
Predrag Goll na Ličkoj večeri 2008. god. u Slav. Brodu

Predrag Goll Slavonski Brod
Predrag Goll na Ličkoj večeri 2009. god. u Slav. Brodu

Predrag Goll Slavonski Brod
Predrag Goll na Ličkoj večeri 2009. god. u Slav. Brodu

Predrag Goll Slavonski Brod
Otvorenje izložbe slika u Požegi, 2010. god.

Predrag Goll Slavonski Brod
Na skupštini "Vrila mudrosti", 2010. god.

Predrag Goll Slavonski Brod
Predrag Goll na Ličkoj večeri 2012. god. u Slav. Brodu

Predrag Goll Slavonski Brod
Predrag Goll na Ličkoj večeri 2013. god. u Slav. Brodu

IN MEMORIAM
PREMINUO LUKA KATALINIĆ, „LUKA LIČKI“ IZ RASTUŠJA

Luka Katalinić, Rastušje      Dugogodišnji član Upravnog i Nadzornog odbora Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ Luka Katalinić napustio nas je 23. studenoga 2015. godine u 85. godini. Na posljednji ispraćaj na mjesnom groblju u Rastušju sućut obitelji Katalinić došli su izraziti brojni prijatelji i poštovatelji, među kojima i brojni Ličani iz Slavonskog Broda i cijele Slavonije.
     Luka Katalinić, podrijetlom iz Melnica, zaseoka na obroncima Kapele, „ličke gore zelene“, na cesti od Žute Lokve prema Vratniku i Senju, bio je jedan od najprepoznatljivijih izdanaka ličkih doseljenika u Brodsko Posavlje: brižan suprug i otac, iznimno vrijedan, pošten, druželjubiv i nenametljiv, uvijek spreman na akciju i pomoć bližnjima. Bio je zbog toga vrlo cijenjen, poštovan i posvuda omiljen kao „Luka lički“.
     Ponosni Ličanin iz Rastušja prije dvadesetak godina priključio se Zavičajnoj udruzi „Vrilo mudrosti“ ostavivši dubok trag u svim aktivnostima, posebno u organizaciji Ličkih prošarica, Ličkih večeri i izleta u Liku. Svojim izgledom i karakterom bio je pravi simbol dobrodušnog ličkog doseljenika u Slavoniju.
     Nedostajat će nam njegove žuljevite ruke i vedar lik kojeg ćemo sačuvati u trajnom sjećanju.
Marinko Krpan

Izdvojili smo slike iz naše arhive Udruge i neka nas podsjećaju na našeg Luku. Fotografije su sa naših druženja na prošaricama, izletima u Liku i na Ličkim večerima u Slav. Brodu.

Luka Katalinić, Lička prošarica na Petnji 2002. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Luka Katalinić na Ličkoj prošarici na Petnji 2002. god.

Luka Katalinić, Lička prošarica na Petnji 2002.
Lička prošarica na Petnji 2002. god.

Luka Katalinić, Lička prošarica na Petnji 2002.
Lička prošarica na Petnji 2002. god.

Luka Katalinić, Lička večer 2003.
Na Ličkoj večeri u hotelu Park, 2003. god.

Luka Katalinić, Godišnja skupština 2006. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Luka Katalinić na Godišnjoj skupštini Udruge, 2006. god.

Luka Katalinić, Godišnja skupština 2006. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Na Godišnjoj skupštini Udruge, 2006. god.

Luka Katalinić, Godišnja skupština 2006. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Na Godišnjoj skupštini Udruge, 2006. god.

Luka Katalinić, Godišnja skupština 2008. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Luka Katalinić na Godišnjoj skupštini Udruge, 2008. god.

Luka Katalinić, Godišnja skupština 2008. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Na Godišnjoj skupštini Udruge, 2008. god.

Luka Katalinić, Godišnja skupština 2008. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Na Godišnjoj skupštini Udruge, 2008. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Luka Katalinić na izletu u Liku 2009. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Izlet u Liku 2009., Krasno

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Krasno, 2009. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Krasno, 2009. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Krasno, 2009. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Krasno, 2009. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Luka Katalinić i brat u Melnicama, Izlet u Liku 2009. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
U Melnicama, Izlet u Liku 2009. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Luka Katalinić u Ogulinu, Izlet u Liku 2009. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
U Ogulinu, Izlet u Liku 2009. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
U Ogulinu, Izlet u Liku 2009. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Na jezeru Sabljaki kraj Ogulina, Izlet u Liku 2009. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
U Senju, Izlet u Liku 2009. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
U Senju, Izlet u Liku 2009. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Kraj kule Nehaj u Senju, Izlet u Liku 2009. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Večera u Senju, Izlet u Liku 2009. god.

Luka Katalinić,Rastušje 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Druženje Ličana u Rastušju, 2009. god.

Luka Katalinić,Rastušje 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Druženje Ličana u Rastušju, 2009. god.

Luka Katalinić, Lička večer 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Luka Katalinić na Ličkoj večeri u Slavonskom Brodu, 2009. god.

Luka Katalinić, Lička večer 2009. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Na Ličkoj večeri u Slavonskom Brodu, 2009. god.

Luka Katalinić, Izvor Gacke 2010. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Luka Katalinić na izvoru Gacke u Ličkom Lešću, izlet u Liku 2010. god.

Luka Katalinić, Ličko Lešće 2010. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
U Ličkom Lešću, izlet u Liku 2010. god.

Luka Katalinić, Sveti Rok 2010. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
U Svetom Roku, izlet u Liku 2010. god.

Luka Katalinić, Sveti Rok 2010. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
U Svetom Roku, izlet u Liku 2010. god.

Luka Katalinić, Sveti Rok 2010. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
U Svetom Roku, izlet u Liku 2010. god.

Luka Katalinić, Udbina 2010. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Na Udbini, izlet u Liku 2010. god.

Luka Katalinić, Skupština 2010. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Na skupštini Udruge 2010. god.

Luka Katalinić, Skupština 2010. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Na skupštini Udruge 2010. god.

Luka Katalinić, Lička večer 2010. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Na Ličkoj večeri 2010. god.

Luka Katalinić, Lička večer 2010. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Na Ličkoj večeri 2010. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Luka Katalinić u Korenici, izlet u Liku 2011. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
U Korenici, izlet u Liku 2011. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
U Korenici, izlet u Liku 2011. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Kod Mande i Karla Starčević u Pazarištu, izlet u Liku 2011. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Pazarište, izlet u Liku 2011. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Pazarište, izlet u Liku 2011. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Udbina, izlet u Liku 2011. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Udbina, izlet u Liku 2011. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Luka Katalinić i Tomo Alar, Udbina, izlet u Liku 2011. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Ispred crkve Hrvatskih mučenika, Udbina, izlet u Liku 2011. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku 2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Povratak s izleta u Liku 2011. god.

Luka Katalinić, skupština udruge2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Skupština udruge 2011. god.

Luka Katalinić, skupština udruge2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Skupština udruge 2011. god.

Luka Katalinić, skupština udruge2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Skupština udruge 2011. god.

Luka Katalinić, skupština udruge2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Skupština udruge 2011. god.

Luka Katalinić, Lička večer2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Lička večer u Slav. Brodu, 2011. god.

Luka Katalinić, Lička večer2011. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Lička večer u Slav. Brodu, 2011. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku2012. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Obilazak špilja u Perušiću, izlet u Liku 2012. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku2012. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Obilazak špilja u Perušiću, izlet u Liku 2012. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku2012. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Baške Oštarije, izlet u Liku 2012. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku2012. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Baške Oštarije, izlet u Liku 2012. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku2012. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Baške Oštarije, izlet u Liku 2012. god.

Luka Katalinić, Izlet u Liku2012. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Izlet u Liku 2012. god.

Luka Katalinić, skupština udruge 2012. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Skupština Udruge, 2012. god.

Luka Katalinić, skupština udruge 2012. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Skupština Udruge, 2012. god.

Luka Katalinić, Lička večer 2012. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Lička večer, 2012. god.

Luka Katalinić, Lička večer 2012. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Lička večer, 2012. god.

Luka Katalinić, Lička večer 2012. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Lička večer, 2012. god.

Luka Katalinić, Lička večer 2013. Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti
Lička večer, 2013. god.
Fotografije priredio Zdravko Grčević
IN MEMORIAM
PREMINUO JE POZNATI BRODSKI NOVINAR ŽELJKO MUŽEVIĆ

Željko Mužević 2015
     Umro je u Slavonskom Brodu 30.09.2015. poznati brodski novinar Željko Mužević. Rođen je u Povinju 1951. god. U mladosti vrstan nogometaš i sportski djelatnik, a kasnije još vrsniji novinar, Ratne su ga godine zatekle kao novinara IU Brodski list i Radio Brod, ubrzo se priključio Zboru narodne garde u IPD-u 108. brigade, ali novinarska ga je dužnost pozvala natrag te 1992., u jeku ratnih zbivanja, preuzima osjetljivu dužnost urednika Radio Broda.
     Bio je dopisnik Večernjeg lista i Sportskih novina, novinar Brodskog lista i Posavske Hrvatske te PH sport, suradnik u Novom Brodskom listu, a kada je 2000. godine pokrenut Jutarnji list, posato je dopisnik i voditelj dopisništva Jutarnjeg lista iz Slavonskog Broda, gdje se zadržao sve do odlaska u mirovinu 2010. No, odlazak u mirovinu bio je samo formalan. Nastavio je raditi i dalje, pisati za Hrvatski glas Berlina, voditi svoj blog Divan skitnje. Do zadnjeg dana bio je suradnik SBplus portala gdje je, na svoj specifičan način pisao o zbivanjima u gradu, njegovoj povijesti i ljudima.
     U pisanju je imao osebujan, pomalo lirski i prepoznatljiv stil, a svoju neprestanu potrebu za istraživanjem i pisanjem pretočio je u knjigu "Mars u brodskom sazvježđu", prvu knjigu o Domovinskom ratu u Slavonskom Brodu. Za izniman novinarski Grad grad Slavonski Brod dodijelio mu je priznanje Štit Berislavića 2008. godine.
     Uz sve to Željko je bio i član Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti". Posebno nam je drag Željkov zapis o posjetu Lovinačkom kraju, neposredno nakon Oluje, 1995. god. objavljen na blogu Divan skitnje, DAN SVETOG MIHOVILA U LOVINAČKOM KRAJU

IN MEMORIAM
MARKO LOVINČIĆ - prvi predsjednik udruge Ličana "Vrila mudrosti"

     Rođen je 02.01.1948. god. u Starom Slatiniku, gdje je i umro 17.07.2009. god. Gimanziju je završio u Slav. Brodu a Pravni fakultet u Zagrebu. Radio je u Vodnoj zajednici kao novinar lista Sava. U mirovinu je otišao 2006. god. Kao novinar surađivao je u Vjesniku, Večernjem listu, Brodskom listu, Novom brodskom listu i Posavskoj Hrvatskoj. Iza Marka je ostalo šest knjiga o Starom Slatiniku i sedma nedovršena.
     Sa grupom slavonskih Ličana utemeljuje u Slavonskom Brodu 6. rujna 1991. god. Zavičajnu udrugu Ličana "Vrilo mudrosti" čiji je i prvi predsjednik. Neizmjerno je volio svoj Stari Slatinik pa je utemeljio i bio prvi predsjednik Zavičajnog društva Stari Slatinik.

Oproštaj s Markom Lovinčićem (02.01.1948.-17.07.2009.)
BIO JE HRVAT DUHOM I DAHOM
     Hodao je uspravno i bio domoljub duhom i dahom, ili da kažem točnije - bio je Hrvat duhom i dahom. Ne mogu a da ne započnem tako ovih nekoliko riječi oproštaja od našeg Marka. Jer, kad tako kažem, to daje u potpunosti sliku Marka Lovinčića, iznimnog čovjeka, suradnika i prijatelja. Iako ovaj rastanak s njim nije neočekivan, otišao je ipak nenadano brzo, u svakom slučaju prerano otrgnut od života i od nas.
     Preminuo je, eto, u svojoj 62. godini, u dobi kad je mogao svome kraju, svome Starom Slatiniku, svojim ljudima i onima koji iza nas dolaze, dati još podosta toga od svog bogatog iskustva i znanja.
     Zbog svojih izrazitih karakterih i moralnih svojstava od kojih nije nikada odstupao, kao i zbog svoje nezatajene nacionalne svijesti u onom vremenu neslobode, ali i u vremenu ovom u kojem mnogo toga nije onako kako bi trebalo biti (što svi znamo i osjećamo), nije se Marko uklapao u zbivanja ove i ovakve naše stvarnosti, ali se svim svojim žarom i s neskrivenim entuzijazmom posvetio staroslatiničkom zavičajnom društvu, kojega je osnovao i bio mu (do svoga, nažalost, neizbježnog kraja) na čelu. Sastavio je, sa suradnicima, nekoliko vrlo korisnih i zanimljivih knjiga iz kojih se već danas može učiti i saznavati štošta o onome što se dosad zbilo u ovome kraju, ali i o onome čemu se danas teži. Već njegov prvijenac pod naslovom "Stari Slatinik - najdraži dio domovine" izazvao je niz pozitivnih dojmova i mišljenja, pa i usmjerenja u pravcu istraživanja, izučavanja povijesti ovoga sela i ovog kraja. Već i zbog toga njegova je smrt ogroman gubitak ne samo za njegov Stari Slatinik, nego i za cijelu društvenu zajednicu, koja ostaje bez bogatog spektra njegova djelovanja. Jer, upravo je on svojim radom želio poticati i druge sredine na obradu svojih lokalnih sadržaja, pa su upravo stoga u njegovu djelovanju prisutni, pored zavičajnih, i nacionalni naboji u vremenu kada je opet na djelu prešućivanje i potiskivanje nacionalne hrvatske misli.
     U svome pisanju Marko se potvrđuje kao dobar poznavatelj zbivanja i dogadanja o kojima piše, pa su njegovi tekstovi tematski i motivacijski utemeljeni na stvarnim činjenicama koje je nastojao proniknuti na samo njemu svojstven, pa i tvrdoglav, način. Doista, svih šest knjiga koje je pripremio Marko Lovinčić zasigumo će, ponavljam, privlačiti i sutra pozornost i biti zanimljivo štivo o ovome selu i ovome kraju.
     Okrenut ljudima oko sebe, zainteresiran za svakog zanimljivog sugovornika i za svaku zanimljivu sugestiju, Marko je s tom osobinom razvio vještinu koja se baš tako često ne susreće. Imao je talent za prepoznavanje dobrih i pravih ljudi, a i talent za povezivanje s njima. Bio je, da tako kažem, majstor ljudskog umrežavanja. Dok se to danas najčešće radio zbog samopromocije ili unapređivanja vlastite karijere, u njegovu je slučaju taj motiv bio potpuno isključen. Njegovo je pravilo uvijek bilo da sam pokuša sve učiniti. Od Marka se, osim toga, moglo naučiti da i onaj tko nešto zna mora biti odgovoran za znanja drugih.
     Još jedno moje zapažanje o Markovoj osobnosti. Ljutio se što je kod nas kriterija sve manje ili su sve niži, i neznalice i kojekakvi pojedinci negativnih profila mogu postati visokopozicionirani ljudi u strukturama društva. Smetalo ga je što je sustav vrijednosti poremećen. Nije prihvaćao relativiziranje svih vrijednosii što je postalo načinom ponašanja, a da je sve jednako vrijedno, odnosno nevrijedno, pravilom. Često smo raspravljali o tome kako je sve dublji rascjep izmedu onih koji zagovaraju očuvanje tradicijskih (kršćanskih) vrijednosti, na kojima smo izrasli i na kojima se oblikovalo naše kulturno poimanje svega, i s druge strane onih koji smatraju da treba odbaciti religijsku, kršćansku, matricu iz suvremenog duhovnog obzora.
     Na kraju bih ovo kazao. Markova smrt nije došla neočekivano. Naslućivalo se to prije nekoliko mjeseci kad operacije nisu uspjele zaustaviti prodor teške bolesti. Na svoj način samozatajan, Marko nije svoju okolinu opterećivao vlastitim tegobama, štoviše, zavaravao nas je svojevrsnim nehajem za svoje zdravstvene probleme. U takvom, do kraja neprekinutom radnom kontinuitetu, činilo se da je stalno u svemu prisutan i da se samo moramo pozdraviti do idućeg susreta. Ni smrt ga, rekao bih, nije iznenadida. Usnuo je, valjda, znajući da zauvijek odlazi.
A to što se danas s njim opraštamo i kažemo mu zbogom, uz zahvalnost za sve što je učinio, ne udaljuje ga iz našeg pamćenja.
On je i dalje tu, s nama. Naš Marko.
Vladimir Rem, Posavska Hrvatska, 24.07.2009.

Zavičajno društvo Stari Slatinik: IN MEMORIAM
Monday, 20 July 2009
MARKO LOVINČIĆ ( 2.1.1948. – 17.7.2009.)
17. srpnja 2009. godine prestalo je kucati srce inicijatora osnivanja i prvoga predsjednika Udruge "Zavičajno društvo Stari Slatinik, Marka Lovinčića.
     Markov život nije bio nimalo lak. Obilježen je u samom početku tragičnom smrću oca u poslijeratnim čistkama. Samohrana majka Milica odgajala ga je u teškim uvjetima, ali ipak mu je omogućila završetak gimnazije i diplomu na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Od malena je Marko odgajan u kršćanskom i domoljubnom, hrvatskom duhu, te nije čudo da se za vrijeme studija u Zagrebu pridružio "Hrvatskom proljeću" kojom prigodom se aktivno družio sa tadašnjim vođama ovoga pokreta, Draženom Budišom, Markom Veselicom i drugima.
     Nakon završetka studija Marko se zapošljava u tadašnjoj Vodnoj zajednici (danas Hrvatske vode) gdje se naročito aktivira u uređivanju njihovog časopisa "Sava". Nakon toga, do konca devedesetih obavlja dužnost tajnika Saveza organizacija za fizičku kulturu tadašnje Općine Slavonski Brod (danas Zajednica športskih udruga Brodsko-posavske županije).
     Što se tiče društveno-političkog rada, početkom osamdesetih aktivan je u Hrvatskoj demokratskoj stranci svojeg prijatelja Marka Veselice a kasnije je jedan od osnivača Hrvatske čiste stranke prava u našoj Županiji.
     Bez obzira na svoje stavove koji nisu bili u skladu sa tadašnjom službenom politikom, Marko je u razdoblju od 1974. do 1984. godine biran za predsjednika Mjesne zajednice te daje izraziti doprinos kulturno zabavnom i sportskom životu u selu pri čemu je zaslužan za izgradnju značajnih infrastrukturnih objekata.
     Najveći doprinos kulturnom i zabavnom životu ovoga naselja Marko Lovinčić daje u najnovijoj povijesti ovoga naselja kroz Udrugu "Zavičajno društvo Stari Slatinik" koja se na njegovu inicijativu osniva u svibnju 2006. godine. Marko je sve ovo vrijeme, unatoč teškoj bolesti koja ga je nedugo nakon toga pogodila, spiritus movens ove Udruge. Udruga je do sada izdala 6 vrijednih knjiga čiji je urednik i autor velikog broja priloga naš Marko. U društvenom domu uređena je Zavičajna zbirka sa velikim brojem vrijednih izložaka koji govore o povijesti našega naselja. I ovdje je veliki Markov doprinos. On je osobno od kuće do kuće skupio veliki broj izložaka, sačuvavši ih tako od daljnje propasti.
     S tugom smo na posljednji počinak ispratili, kišovitoga dana 17. srpnja na mjesnom groblju u Starom Slatiniku ispratili našega Marka, ali istovremeno smo ponosni što smo u svoj sredini imali ovakvog čovjeka. Markov život bio je ispunjen davanjima. Malo toga je za uzvrat tražio i primao, osim naravno pohvala za njegov rad koje su bile duboko opravdane.
     U posljednjih nekoliko godina, unatoč bolesti koja je neumitno napredovala, može se slobodno reći da je živio isključivo za Stari Slatinik, za Zavičajnu udrugu i knjige koje je kroz nju uređivao i izdavao. Čak i posljednjih dana, kada nije mogao ustati iz bolesničke postelje i već polako gubio kontakt sa okolinom Markove misli bile su usmjerene na narednu, sedmu knjigu, koju na žalost nije uspio završiti. Kroz ove knjige došao je do izražaja Markov spisateljski i nadasve pjesnički talent, te su njegovi radovi zabilježeni za slijedeće generacije.
     Pred sam kraj života Marko je napisao tekst koji nosi naslov "U traganju za dušom", koji je trebao biti uvod u njegu posljednju, nedovršenu knjigu. Ovaj tekst glasi:
"Stari Slatinik, mjesto našega iskona, neodoljivi je dio nas koji smo u njegovu okrilju ugledali svjetlo dana i svojim prvim dječjim koracima krenuli neizvjesnom cestom života.
     On je naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Prošlost koja je ostala iza nas budimo u našim sjećanjima, kako bi u život vratili naš hod po neizvjesnima stazama života.
     Sadašnjost udišemo punima plućima, upijajući u sebe njezinu ljepotu i vonj njezine druge, neizbježne strane lica.
     Na put u budućnost krećemo široko raskriljenih krila i ispunjeni nadom u bolje dane, ali i ispunjeni zebnjom od udaraca zle sudbine, koja nas je kroz prošla vremena tako često pohodila.
     Tu, u Staromu Slatiniku, pod humkom napaćene zemlje hrvatske stići ćemo na zadnju postaju svojega ovozemaljskoga života. To je dio usuda koji u sebi nosimo još od rođenja i koji nitko nije uspio izbjeći. Taj smiraj snova o vlastitoj vječitosti neodvojivi je dio naše sudbine kojom upravlja Svevišnji.
     Stari Slatinik duga je, burna i nedopisana priča, koja još uvijek traži svoju dušu, za kojom je tako dugo lutao po bespućima naše najčešće tragične prošlosti.
     Nošen tragikom minulih stoljeća hrvatske povijesti, još uvijek – tražeći tu svoju dušu nastojeći dohvatiti ju i obgrliti ju toplinom svoje neizmjerne ljubavi.
     Tražeći tu svoju dušu, dolazimo do jedne nepobitne spoznaje. neodvojivi smo dio naroda koji nakon svake od svojih Kalvarija širi krila i njima dodiruje visine neba, uživajući u pobjedi nad zlom.
Dio smo te neumrle duše, plemenite i nepobjedive. To je duša hrvatska."
Laka ti bila staroslatinička zemlja.
Neka ti je vječna slava.
Zavičajno društvo Stari Slatinik

ZAVIČAJNA UDRUGA LIČANA "VRILO MUDROSTI" SLAVONSKI BROD
Pišite nam na e-mail: vrilo-mudrosti@vrilo-mudrosti.hr