POVIJEST UDRUGE


Molimo sve koji imaju neke dokumente (slike, tekstovi i video) a vezani su za Ličane u okolici Broda i rad naše Udruge, neka se jave na tel. 451-332 (Z. Grčević) ili nekom od članova uredništva, ili na e-mail vrilo-mudrosti@vrilo-mudrosti.hr. Takve materijale bi presnimili i opet Vam vratili.

Povijest udruge - 2018. godina

U 78. godini napustio nas je u petak, 26. siječnja nakon duge i teške bolesti Franjo-Franja Knežević, poznati skladatelj, pjesnik i popularni pjevač, član Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ i dopredsjednik od 1997. do 2000.godine.

Vila Velebita iz Zagreba organizirala je 23. po redu Ličku večer 09.02.2018. koje je održana u Restoranu Plitvička kuća, motel Plitvice. Iz naše Udruge bili Zdenka Topolovac, Kaja Župan i Zvonko Petanović.

Na Ličkoj večeri u Požegi okupilo se više od 400 Ličana iz požeškog kraja, predstavnika ličkih udruga iz drugih dijelova naše zemlje, te uglednici požeškog političkog života, grada Gospića i Slavonskog Broda. Nastupili su tamburaški sastav „Patrioti“ iz Ličkog Osika, te prijatelj požeških Ličana poznati i drugi. U Požegi su 24.03.2018. ispred naše Udruge bili Zdenka Topolovac, Zvonko Petanović, Zvonko Ivezić i Ivan Tomičić.

Održana je Izborna skupština ZUL "Vrilo mudrosti" 15.04.2018. u Domu za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu. Izabran je novi predsjednik Zvonimir Petanović. Zdenka Topolovac rođ. Šulentić bila je 18 god. predsjednica što je i više negoa za svaku pohvalu. Zdenka ima najveću zaslugu za profiliranje Udruge. Naše geslo rada udruge je "Slavonijo u srcu te nosim, Liko moja s tobom se ponosim." S ovim se želi podvući da nam je Slavonija na prvom mjestu jer su ovdje doselili naši preci zbog boljeg života a većina nas je ovdje i rođena.
Dopredsjednici su Zdravko Grčević i Slavko Murat. U novi saziv Upravnog odbora izabrani su: Biondić Anđelko, Biondić Zlatko, Brezić Ivica, Draženović Vjenceslav, Knežević Katica (rizničarka), Krpan Marinko (tajnik), Ivaniš Slavko, Ivezić Josip, Ivezić Zvonko, Javor Stjepan, Pavelić Željko, Rosandić Željko, Tomičić Ivan, Topolovac Zdenka, Šprajc Tomislav, Živković Ana, Župan Katica. (izmjene Z. Grčević). Za blagajnicu je izabrana Katica Knežević, a za tajnika Marinko Krpan. U novi saziv Nadzornog odbora izabrani su: Slavko Jurković, Marko Blažević i Ankica Vidaković.

Brodsko-posavska županija za svoj dan odredila je 15. travanj u spomen na taj datum 1993. god. kada je županija "rođena". U Glazbenoj školi održana je svečana sjednica Županijske skupštine na kojoj su između ostalih točaka dnevnog reda dodijeljena priznanja Brodsko-posavske županije. Među dobitnicima kovanice od zlata bio je i Mile Golubić, član ZUL "Vrilo mudrosti".

Bilo je 03.05.2018. predstavljanje knjige Mile Bogovića u Državnom arhivu u Slavonskom Brodu. Naslov knjige je Srpsko pravoslavlje i svetosavlje u Hrvatskoj. Naša udruga bila je suorganizator.

28.04.2018. u vikendici Mile Golubića u Jarači okupili su se Ličani iz Udruge na druženju povodom priznanja kovanice od zlata koju je dobio Mile.

Organiziran je izlet u Liku 09. i 10.06.2018. Prvi dan bio je boravak u lovinačkom kraju, na izletištu Cvituša u Lovincu. Smještaj i spavanje bilo je prvi puta u hostelu u Svetom Roku. Uz zabavu kao potezanje konopa i bacanje kamena s ramena, bilo je obilje pjesme i zabave do dugo u noć. Organiziran je posjet Tulovim gredama. Idući dan bili smo nakratko u Gospiću, zatim na misi u Ličkom Lešću i ručak je bio organiziranas članovima KUU Gacka uz obilje pjesme i plesa.


Povijest udruge - 2017. godina

Sastanci se i dalje održavaju u prostorijama Lige malog nogometa (Trg pobjede) što je omogućio Ivica Brezić. Gosti iz Like bili su KUU Gacka iz Ličkog Lešća.

Ova godina bila je bogata s promocijama knjiga koje su organizirane uz pomoć Gradske čitaonice u Brodu. Treća ovogodišnja promocija bila je knjiga "Rodoslovlja obitelji Podlapca/Podlapače" autora Đure Mesića a održana je 15.11.2017. U čitaonici se okupio povelik broj Ličana i potomaka koji su lijepo primili predstavljanje ove jake dobro urađene knjige. Posebna vrijednost knjige su obiteljska stabla pojedinih prezimena. U Brodu i okolici živi povelik broj doseljenika iz Podlapca.

21. po redu Lička večer 27.10.2017. god. održana je u maloj sali Matičević-centra u Slavonskom Brodu. Posebna zahvala KUU Gacka koji uvijek vole doći u Brod i donijeli su ličli ugođaj. Od gostiju bili su iz Like: gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, načelnik Općine Udbina Josip Seuček i bivši načelnik Ivan Pešut, donator sireva, ugostitelj Tomo Alar, predstavnice Općine Brinje gospođe Smiljanić i Pavlović. Iz Broda bio je zamjenik gradonačelnika Slav.Broda Hrvoje Andrić. Bili su naši dragi prijatelji iz ličkih zavičajnih udruga iz Slavonije i Zagreba: Vila Velebita Zagreb ( predsjednik Nikola Kostelac), Vila Velebita Požega (predsj. Josip Fajdić), Vila Velebita Virovitica (potpr. Nikola Štampar), Vila Velebita Belišće (preds. Krunoslav Majer) i Gacka Bizovac (Nikica Rosandić). Tamburaški sastava Zora iz Slavonskog Broda svirao je prvi puta na našoj zabavi i prema komentarima prisutnih zaslužili su samo pohvale. Pohvale kuhinji u Matičević centru zbog izuzetno ukusnog kupusa i mesa i cijelom osoblju koje je bilo na nivou kao i prijašnjih godina.

Ličko prelo organizirala je Zavičajna udruga Ličana "Vila Velebita" Belišće. Prelo je održano 13.10.2017. u svečanoj dvorani Kristal a svirao je sastav Treća smjena. Bili su predstavnici ostalih udruga Lična iz Slavonije a iz naše udruge bile su Zdenka Topolovac i Kaja Župan.

U Gradskoj knjižnici 07.10.2017. prezentirana je knjiga prof.dr.sc. Josipa Fajdića "Posebnosti Like: priroda, povijest, kultura, istaknute osobe". Uz autora o knjizi su još govorili Željko Holjevac, recenzent i Tomislav Radonić, urednik. Prezentaciju su organizirali Gradska knjižnica Slavonski Brod i naša udruga. Promocija knjige samo je nastavak suradnje udruga Ličana iz Požege i Broda.

U organizaciji Udruge Ličana “Vila Velebita” Virovitica, u petak 22. rujna 2017. održana je tradicionalna zavičajna zabava – Lička večer. Ovogodišnja, deveta Lička večer održana je se u Mjesnom domu u Svetom Đurđu s početkom od 19,00 sati. Iz naše udruge bio je Joso Ivezić.

Pratimo prijatelje naše Udruge i veselimo se njihovim uspjesima na bilo kojem području života. Tako smo pozdravili i kao udruga čestitali Karlu Starčeviću na izboru za gradonačelnika Gospića u lipnju 2017. i Ivici Mesiću na izboru za načelnika Općine Brinje.

13.09.2017. je u organizaciji Zavičajne udruge Ličana Vrilo Mudrosti, u Gradskoj knjižnici, održana promocija knjige Ivana Balena, pod naslovom "Od stoljeća sedmog, križnim putem do slobode, snagom vjere, istine i ljubavi". Autor- rodom iz Koške, sa stalnom adresom u Đakovu (a sada i s boravkom u Lici) u ovoj bogatoj knjizi, garniranoj i s nekoliko njegovih pjesama, daje povjesni presjek zbivanja na ovim prostorima.

U Sisku je 07.09.2017. registrirana Zavičajna udruga Ličana „Vila Velebita“ Sisak. Osnivačka Skupština održana je 10.7.2017. Još davne 1932. godine osnovana je prva Udrugu Ličana koja je uskoro prestala s radom. Nakon domovinskog rata, 1996. godine osnovana je u Sisku Udruga Vila Velebita koja je organizirala i nekoliko događanja i okupljanja Ličana, ali je uskoro nažalost prestala sa radom. Današnji predsjednik udruge je Željko Borić a dva dopredsjednika su Marko Medarić i Zdravko Vasilik.

Članovi ZUL Vrilo mudrosti odazvali su se 25.06.2017. pozivu Stjepana Javora, koji im je pokazao vinske ceste i kapelice u Brodskom Stupniku. Na područje Stupnika i okolice doselilo se u prošlosti puno Ličana. Prevoz je bio organiziran autobusom. Nakon svete mise Ličani su traktorima krenuli u Stupničko Brdo kod Mate Gavrana. Zatim je društvo otišlo do Slavice Juričić koja je cijelo druženje opisala.

Kao i prijašnjih godina održan je još jedana lijepi izlet u Liku 27. i 28.05.2017. Posjetili smo elektranu i Gornje jezero u Švici, OPG Helena Bogdanić u Otočcu, posjetili i ručali na Majerovom vrilu u Sincu, boravili i spavali una Velebitu u Baškim Oštarijama, posjetili crkvu Hrvatskih mučenika na Udbini, zabavili se kao uvijek u restoranu Robert kod Tome Alara i ručali u restoranu Mirjana u Donjem Nikšiću.

SLAVONKA - LIČANKA

Slavonka si ličkoga porjekla;
to je meni moja baka rekla.
Lički korjen i prezime nosiš
sa njim treba da se i ponosiš.
Voli svoje po rođenju mjesto,
al se sjeti i korjena često.
Obiđi ti Liku i djedovo ognjište,
nedaj da ti želje srce tište.
Voli Liku i ličane njene
ne dozvoli da korjenje vene!
Vera Biondić, zbirka pjesama "Lika u srcu", 2012.

Na internet stranici udruge objavljeni su neki zanimljivi tekstovi. Prvi je na temu da je velika seoba Slavena izmišljotina Austrije i Njemačke a onda i kod nas prihvaćena. Druga dva teksta su povijesna, o ratu s Turcima u Lici. Malo se spominje velika pobjeda Hrvata nad Turcima 1491. na prijevoju Vrpila kod Korenice i veličanstvena pobjeda nad Turcima 1663. kod Jurjevih stijena. Razlog pisanja tekstova je da se ne zaborave ove veličanstvene bitke u borbi za očuvanje Hrvatske pred turskim zlom. Autor priloga je Z. Grčević.

Udruga Ličana Vila Velebita Slatina drugu godinu za redom organizirala je veliko druženje pod nazivom Lička večer. Ove godine Lička večer je održati u 12.05. u restoranu Giovanni. Uzvanike su zabavljali Cecilija Rudić i odličan tamburaški sastav Fantasia. Bilo je oko 200 prisutnih. Iz udruge Vrilo mudrosti bili su Zdenka Topolovac rođ. Šulentić, Slavko Murat, Kaja Knežević i Anica Živković.

Zavičajni klub Ličana "Gacka" Bizovac organizirao je 29.04.2017. još jednu uspješnu Ličkiu večer, 15. po redu. Kao i na ostalim zabavama diljem Slavonije okupili su se gosti iz prijateljskih udruga Ličana. Iz udruge Ličana Vrilo mudrosti bili su Silva Miljković, Zlatko Biondić i Joso Ivezić.

08. travnja 2017. godine u svečanoj dvorani "Sara" u Požegi održana je 21. tradicionalna Lička večer na kojoj se okupilo oko 400 sudionika, u LZD "Vila Velebita" Požega. Prisutne su zabavljali tamburaška skupina "Ravnica" iz Osijeka a iz Like VIS Plitvički bećari. Iz naše udruge bili su: Zdenka i Pero Topolovac, Slavko Murat, Zvonko Ivezić i Ivan Tomičić.

Najpoznatija lička udruga u Hrvatskoj, Udruga Ličana Vila Velebita iz Zagreba, organizirala je još jednu veliku proslavu Like i ličkog kraju – tradicionalnu Ličku večer. Bila je to 22. po redu Lička večer, a održana je, 24. veljače 2017. godine u restoranu Gastro Globus u Zagrebu. Uzvanike su zabavljali tamburaški sastav “Patrioti” i Folklorno Društvo Otočac. Iz naše udruge bio je Zvonimir Petanović.


Povijest udruge - 2016. godina

Godina je je za udrugu jubilarna - 25 godina postojanja i rada

Sastanci se održavaju u prostorijama Lige malog nogometa (Trg pobjede) što je omogućio Ivica Brezić.

Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ Požega organiziralo je u subotu 19. ožujka u restoranu Sara jubilarnu 20. „Ličku večer“. Izaslanstvo Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ predvodili su potpredsjednici Zvonko Petanović i Slavko Murat u pratnji članica Upravnog odbora Kate Župan i Ane Živković i tajnika Marinka Krpana.

Povodom 25 god. postojanja Udruge Ličana "Vrilo mudrosti" Slavonski Brod, 1991.-2016., na web stranici je objavljen prigodni tekst o Lovinačkom kraju i detaljnije Svetom Roku u kojem se nalazi izvor Vrilo mudrosti po kojem je udruga dobila ime.

Na sastanku Upravnog odbora 09.03.2016. donešena je odluka o izdavanje monografije udruge povodom 25. god. postojanja. Na idućim sastancima definirani su detalji oko sadržaja monografije koja je dobila ime Brodski lički tragovi. Glavni urednik je Marinko Krpan.

Udruga nastoji podmladiti članstvo pa je na sastanku Upravnog odbora 05.04.2016. u Upravni odbor primljen mlađi član Željko Rosandić.

Održana je 15.04.2016. u Zagrebu Lička večer u organizaciji Udruge Ličana "Vila Velebita" Zagreb koja je posvećena 25 godina postojanju Udruge. Ispred naše udruge bili su Zdenka Topolovac-Šulentić i Zvonimir Petanović.


Zavičajna udruga Ličana "Vrilo mudrosti" dobitnik Plakete Brodsko-posavske županije u 2016. god.
     Nakon dobivenog Grba grada Slavonskog Broda za 2012.godinu, ove godine je Udruga dobila Plaketu Brodsko-posavske županije u 2016. god. Usvajanje dodjele priznanja bilo je na 18. sjednici Županijske skupštine održanoj 14.03.2016. Plaketa je dodijeljena:
za očuvanje ličkih običaja i poticanje gospodarsko-kulturne suradnje s ličkim krajem"
Predlagatelj je Književno-likovno društvo Berislavić Slavonski Brod.

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016-Udruga ličana Vrilo mudrosti

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016

     Dodjela plakete bila je na Svečanoj sjednici povodom Dana županije, održanoj 15.04.2016. Plaketu je dodijelio predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić a u ime naše Udruge plaketu je primio dopredsjednik Zvonimir Petanović.

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016-Udruga ličana Vrilo mudrosti

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016-Udruga ličana Vrilo mudrosti

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016-Udruga ličana Vrilo mudrosti
Održana je 16.04.2016. izvještajna godišnja skupština, prvi puta u Gradskoj čitaonici u Slavonskom Brodu. Osim standardni točaka dnevnog reda, zbog 25 godina postojanja Udruge, detaljnije je opisana u pripremi monografija Brodski lički tragovi. Također su uručena priznanja za doprinos udruzi samo najvažnijim pravnim i fizičkim osobama. Ostalima će biti priznanja dodijeljena na drugi način. Usvojen je statut koji se morao uskladiti s novim Zakonom o udrugama. Skupština je bila dobro posječena.

Ponovo je proradila Udruga Lična "Vila Velebita" Slatina pa su organizirali 22.04.2016. Ličku večer. Ispred Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" bili su Zdenka Topolovac, Kaja Župan, Slavko Murat i Zlatko Biondić.

Zavičajni klub Ličana "Gacka" Bizovac organizirao je 07.05.2016. po redu 14. Ličku zabavu. Održana je u sali za svatove iznad robne kuće Konzum u Bizovcu. Ispred ZUL "Vrilo mudrosti" bili su Kaja Knežević, Anica Živković, Silva Miljković i Zdravko Grčević.

Organiziran je izlet u Liku, 28. i 29.05.2016. Interes je bio znatno iznad kapaciteta jednog autobusa. Obišli smo Perušić, Pazarište, noćili u Baškim Oštarijama, posjetili hotel Gacka u Ličkom Lešću i ručali u Brinju gdje nas je ugostio KUD Brinje.

Udruga Ličana „Vila Velebita“ iz Virovitice organizirala je u petak 16. rujna 2016. godine u mjesnom domu u Svetom Đurđu 8. Ličku večer. Iz Broda su Bili Kaja Knežević, Kaja Župan i Marinko Krpan. Posebni gosti ovogodišnje Ličke večeri bili su članovi Kulturno-umjetničke udruge Gacka iz Ličkog Lešća.

Zavičajna udruga Ličana "Vila Velebita" Belišće organizirala je 07.10.2016. god. 14. Ličko prelo. Iz naše udruge bili su Željko Rosandić i supruga Nada, Slavko Murat, Silvija Miljković i Kaja Knežević.

Napustio nas je počasni član Udruge, jedan od vodeći hrvatskih slikara, akvarelista, Predrag Goll iz Slavonskog Broda. O Predragu se sve zna. Ipak citirajmo divan tekst koji je napisao nedugo pred smrt za nonografiju Brodski lički tragovi.

     Ličani iz „Vrila mudrosti“ ne „putuju u zavičaj“, jer nikada iz njega nisu niti otputovali ni srcem ni osjećajima. Oni žele probuditi sjećanja, vratiti se u njih, živjeti ih opet. Potreba za užim zavičajem jest odgovor na bezzavičajnost suvremenog tehniciziranog svijeta. U jednom od pisama bratu Theu, veliki slikar Vincent Van Gogh piše: „Uvijek će u nama ostati nešto polja i livada Brabanta“.
     U dušama Ličana iz „Vrila mudrosti“ ostalo je sve od ličkog zavičaja. Jedan poznati suvremeni njemački pisac napisao je: „Zavičaj nije na prodaju“.
     „Nije na prodaju“ jer je zavičaj prostor na kojemu su živjeli njihovi preci i to je jedino mjesto na kojemu je prepoznatljiv kao biće obređene kulture i tradicije, bez čega je bezmjesno biće, bez sjećanja i povijesti. Čovjek može otići iz zavičaja, ali ne i zavičaj iz njega.
     Velebit, ta mitska planina, nije samo simbol Like nego i cijele Hrvatske – simbol snage i otpora – „Ta je u Velebitu ogromna šuma, da se imadu gdje sokolovi i orlovi gnijezditi, hajduci ročiti i vile kolo voditi“ – „Oj ti vilo Velebita, ti našeg roda diko…“.
     Stoga, budimo ponosni i sretni da u našem gradu živi i djeluje zavičajna udruga Ličana „Vrilo mudrosti“, vrilo iz kojega je oduvijek, zdravu i čestitu vodu pila cijela Hrvatska.
Predrag Goll, počasni član Vrila mudrosti


Jubilarna 20. Lička večer u organizaciji ZUL "Vrilo mudrosti" održana je 21.10.2016. u Matičević centru. Bilo je to svečarsko veče jer ove godine Udruga obilježava 25. postojanja. Podijeljena su priznanja, voditeljica je bila Anita Krpan a svirao je Širok šor.


ZAVIČAJNA UDRUGA LIČANA "VRILO MUDROSTI" SLAVONSKI BROD        Glavni izbornik    Početak rubrike