POVIJEST UDRUGE


Molimo sve koji imaju neke dokumente (slike, tekstovi i video) a vezani su za Ličane u okolici Broda i rad naše Udruge, neka se jave na tel. 451-332 (Z. Grčević) ili nekom od članova uredništva, ili na e-mail vrilo-mudrosti@vrilo-mudrosti.hr. Takve materijale bi presnimili i opet Vam vratili.

Povijest udruge - 2016. godina

Godina je je za udrugu jubilarna - 25 godina postojanja i rada

Sastanci se održavaju u prostorijama Lige malog nogometa (Trg pobjede) što je omogućio Ivica Brezić.

Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ Požega organiziralo je u subotu 19. ožujka u restoranu Sara jubilarnu 20. „Ličku večer“. Izaslanstvo Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ predvodili su potpredsjednici Zvonko Petanović i Slavko Murat u pratnji članica Upravnog odbora Kate Župan i Ane Živković i tajnika Marinka Krpana.

Povodom 25 god. postojanja Udruge Ličana "Vrilo mudrosti" Slavonski Brod, 1991.-2016., na web stranici je objavljen prigodni tekst o Lovinačkom kraju i detaljnije Svetom Roku u kojem se nalazi izvor Vrilo mudrosti po kojem je uduruga dobila ime.

Na sastanku Upravnog odbora 09.03.2016. donešena je odluka o izdavanje monografije udruge povodom 25. god. postojanja. Na idućim sastancima definirani su detalji oko sadržaja monografije koja je dobila ime Brodski lički tragovi. Glavni urednik je Marinko Krpan.

Udruga nastoji podmladiti članstvo pa je na sastanku Upravnog odbora 05.04.2016. u Upravni odbor primljen mlađi član Željko Rosandić.

Održana je 15.04.2016. u Zagrebu Lička večer u organizaciji Udruge Ličana "Vila Velebita" Zagreb koja je posvećena 25 godina postojanju Udruge. Ispred naše udruge bili su Zdenka Topolovac-Šulentić i Zvonimir Petanović.


Zavičajna udruga Ličana "Vrilo mudrosti" dobitnik Plakete Brodsko-posavske županije u 2016. god.
     Nakon dobivenog Grba grada Slavonskog Broda za 2012.godinu, ove godine je Udruga dobila Plaketu Brodsko-posavske županije u 2016. god. Usvajanje dodjele priznanja bilo je na 18. sjednici Županijske skupštine održanoj 14.03.2016. Plaketa je dodijeljena:
za očuvanje ličkih običaja i poticanje gospodarsko-kulturne suradnje s ličkim krajem"
Predlagatelj je Književno-likovno društvo Berislavić Slavonski Brod.

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016-Udruga ličana Vrilo mudrosti

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016

     Dodjela plakete bila je na Svečanoj sjednici povodom Dana županije, održanoj 15.04.2016. Plaketu je dodijelio predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić a u ime naše Udruge plaketu je primio dopredsjednik Zvonimir Petanović.

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016-Udruga ličana Vrilo mudrosti

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016-Udruga ličana Vrilo mudrosti

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016-Udruga ličana Vrilo mudrosti

Plaketa Brodsko-posavske županije 2016-Udruga ličana Vrilo mudrosti
Održana je 16.04.2016. izvještajna godišnja skupština, prvi puta u Gradskoj čitaonici u Slavonskom Brodu. Osim standardni točaka dnevnog reda, zbog 25 godina postojanja Udruge, detaljnije je opisana u pripremi monografija Brodski lički tragovi. Također su uručena priznanja za doprinos udruzi samo najvažnijim pravnim i fizičkim osobama. Ostalima će biti priznanja dodijeljena na drugi način. Usvojen je statut koji se morao uskladiti s novim Zakonom o udrugama. Skupština je bila dobro posječena.

Ponovo je proradila Udruga Lična "Vila Velebita" Slatina pa su organizirali 22.04.2016. Ličku večer. Ispred Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" bili su Zdenka Topolovac, Kaja Župan, Slavko Murat i Zlatko Biondić.

Zavičajni klub Ličana "Gacka" Bizovac organizirao je 07.05.2016. po redu 14. Ličku zabavu. Održana je u sali za svatove iznad robne kuće Konzum u Bizovcu. Ispred ZUL "Vrilo mudrosti" bili su Kaja Knežević, Anica Živković, Silva Miljković i Zdravko Grčević.

Organiziran je izlet u Liku, 28. i 29.05.2016. Interes je bio znatno iznad kapaciteta jednog autobusa. Obišli smo Perušić, Pazarište, noćili u Baškim Oštarijama, posjetili hotel Gacka u Ličkom Lešću i ručali u Brinju gdje nas je ugostio KUD Brinje.

Udruga Ličana „Vila Velebita“ iz Virovitice organizirala je u petak 16. rujna 2016. godine u mjesnom domu u Svetom Đurđu 8. Ličku večer. Iz Broda su Bili Kaja Knežević, Kaja Župan i Marinko Krpan. Posebni gosti ovogodišnje Ličke večeri bili su članovi Kulturno-umjetničke udruge Gacka iz Ličkog Lešća.

Zavičajna udruga Ličana "Vila Velebita" Belišće organizirala je 07.10.2016. god. 14. Ličko prelo. Iz naše udruge bili su Željko Rosandić i supruga Nada, Slavko Murat, Silvija Miljković i Kaja Knežević.

Napustio nas je počasni član Udruge, jedan od vodeći hrvatskih slikara, akvarelista, Predrag Goll iz Slavonskog Broda. O Predragu se sve zna. Ipak citirajmo divan tekst koji je napisao nedugo pred smrt za nonografiju Brodski lički tragovi.

     Ličani iz „Vrila mudrosti“ ne „putuju u zavičaj“, jer nikada iz njega nisu niti otputovali ni srcem ni osjećajima. Oni žele probuditi sjećanja, vratiti se u njih, živjeti ih opet. Potreba za užim zavičajem jest odgovor na bezzavičajnost suvremenog tehniciziranog svijeta. U jednom od pisama bratu Theu, veliki slikar Vincent Van Gogh piše: „Uvijek će u nama ostati nešto polja i livada Brabanta“.
     U dušama Ličana iz „Vrila mudrosti“ ostalo je sve od ličkog zavičaja. Jedan poznati suvremeni njemački pisac napisao je: „Zavičaj nije na prodaju“.
     „Nije na prodaju“ jer je zavičaj prostor na kojemu su živjeli njihovi preci i to je jedino mjesto na kojemu je prepoznatljiv kao biće obređene kulture i tradicije, bez čega je bezmjesno biće, bez sjećanja i povijesti. Čovjek može otići iz zavičaja, ali ne i zavičaj iz njega.
     Velebit, ta mitska planina, nije samo simbol Like nego i cijele Hrvatske – simbol snage i otpora – „Ta je u Velebitu ogromna šuma, da se imadu gdje sokolovi i orlovi gnijezditi, hajduci ročiti i vile kolo voditi“ – „Oj ti vilo Velebita, ti našeg roda diko…“.
     Stoga, budimo ponosni i sretni da u našem gradu živi i djeluje zavičajna udruga Ličana „Vrilo mudrosti“, vrilo iz kojega je oduvijek, zdravu i čestitu vodu pila cijela Hrvatska.
Predrag Goll, počasni član Vrila mudrosti


Jubilarna 20. Lička večer u organizaciji ZUL "Vrilo mudrosti" održana je 21.10.2016. u Matičević centru. Bilo je to svečarsko veče jer ove godine Udruga obilježava 25. postojanja. Podijeljena su priznanja, voditeljica je bila Anita Krpan a svirao je Širok šor.

e-mail 2016. god.
Šalje: Nada.Sikic@mrms.hr, 04.03.2016.
Poštovani tajniče Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ Slavonski Brod gospodine Krpan,
Vaša čestitka povodom mog imenovanja za ministricu u Vladi RH posebno me razveselila. Točno je da je moj otac Mato (sin Leopolda Šikića rođenog u Gudurama podno Velebita, općina Lovinac). Možete objaviti podatke iz moje biografije.
Srdačan pozdrav
Nada Šikić

Šalje: matija.vonic@kc.t-com.hr, 27.05.2016.
Poštovani.
Pišem knjigu o Vonićima koji su zapravo u prošlosti upisivani kao VOJNIĆ. Budući da su bili naseljeni u Bos. Posavini, a i Slavoniji ;postavljam pitanje da li su Bunjevcu u Bos. Posavinu došli preko Bosne? i kojim putem?
Zahvaljujem na pomoći i odgovoru.
Matija Vonić

Šalje: tomislavmrks@gmail.com, 31.08.2016.
Poštovani,
Posjetio sam web stranicu Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" i čitao članke koje ste objavili povodom 25. godina postojanja udruge. Smatram da su objavljeni članci vrlo zanimljivi i poučni.
Zanima me zašto se nigdje u članku ne spominje naziv groblja u mjestu Sveti Rok koje se zove Mrkobraduša?
Moj djed Ivan Mrkobrad rođen je u Ličkom Cerju i nakon drugog svjetskog rata za vrijeme kojeg je služio u Domobranskoj vojsci, odselio je u Slavoniju u Županjsko područje točnije selo Posavski Podgajci gdje mi je rođen i otac.
10. kolovoza sam bio u posjetu Ličkom Cerju i Svetom Roku, jer me zanima kraj gdje je rođen moj djed i odakle potječe moje prezime, vrlo sam ponosan na Liku i sam se smatram Ličanom i ako mi je otac rođen u Slavoniji, a ja u Zagrebu.
Također sa Lovinačkog područja potječe i moja baka Marija Mrkobrad rođena Ivezić.
Razgovarao sam sa nekoliko mještana Ličkog Cerja i Svetog Roka koji su mi predložili da posjetim groblje koje se zove po prezimenu Mrkobrad i izvor Vrilo mudrosti, što sam i učinio. Iskreno ne znam iz kojeg razloga groblje nosi naziv Mrkobraduša, mještani sa kojima sam razgovarao su mi rekli samo da nosi naziv po Mrkobradima. Groblje Mrkobraduša se također često spominje u nekim književnim djelima Mile Budaka.
Srdačan pozdrav i nadam se Vašem odgovoru.
Tomislav Mrkobrad

Šalje: vi.katanic@gmail.com, 16.09.2016.
poštovani, dali se može kod vas kupiti ličku kapu ako imate koja je cijena ,i gdje se vi nalazite u slavonskom brodu.
Vinko Katanić

Šalje Zdravko Grčević, 19.09.2016.
Prima Vinko Katanić
Poštovani
U Brodu se ne može kupiti lička kapa. Najbolji je „Modni studio“ u Dugoj Resi, Boris Jungić. Redovno bude na sajmovima u Gospiću, Otočcu ili Korenici. tel. 047 841 278.
Udruga nema svoje prostorije u Brodu. Snalazimo se. Za kontakt je najbolje ovaj e-mail. Ovisi što trebate.
pozdrav

Šalje: luka.pejic.osijek@gmail.com, 16.09.2016.
Poštovani,
trenutno pripremam stručnu monografiju na temu povijesti radničkog pokreta pri čemu u sklopu jednog poglavlja spominjem i Miloša Krpana, brodskog učitelja i poznatog aktivista s početka 20. stoljeća. S obzirom da se na Vašoj internetskoj stranici nalazi fotografija kuće u Duboviku u kojoj je Krpan živio i umro (poveznica), zanima me postoji li mogućnost da mi navedenu fotografiju proslijedite u nešto većoj rezoluciji kako bih ju kao grafički prilog mogao iskoristiti u svojoj publikaciji? Naravno, ime autora fotografije svakako bi bilo navedeno uz istu. Kako ne bi bilo zabune o kojoj je fotografiji riječ, šaljem ju u privitku.
Hvala unaprijed i lijep pozdrav iz Osijeka,
Luka Pejić
Filozofski fakultet Osijek, Odsjek za povijest

Šalje: Zdravko Grčević, 19.09.2016.
Prima: Luka Pejić
Poštovani
To mi je jedina slika, ujedno original. Nije mi poznat autor fotografije. U prilogu je knjižica o Krpanu, za slučaj da ju nemate.
Pozdrav iz Broda


ZAVIČAJNA UDRUGA LIČANA "VRILO MUDROSTI" SLAVONSKI BROD        Glavni izbornik    Početak rubrike