POVIJEST UDRUGE

Molimo sve koji imaju neke dokumente (slike, tekstovi i video) a vezani su za Ličane u okolici Broda i rad naše Udruge, neka se jave na tel. 451-332 (Z. Grčević) ili nekom od članova uredništva, ili na e-mail vrilo-mudrosti@vrilo-mudrosti.hr. Takve materijale bi presnimili i opet Vam vratili.

Povijest udruge - 2015. godina

 • 06.01.2015. u Sibinju je kao i svake godine KUD "Tomislav" održao svoj godišnji koncert. KUD na repertoaru ima i splet ličkih pjesma i kola pa je bio gost na našim zabavama.

 • Po redu 20. Lička večer u organizaciji Udruge Ličana "Vila Velebita" Zagreb održana je 13.02.2015. god. u restoranu Gastro Globus u Zagrebu. Po običaju bili su i predstavnici Udruga Ličana iz Slavonije a iz naše Udruge bila je Kaja Župan.

 • U Požegi je 14.03.2015. u prepunoj dvorani „Sara Babin Vir“ upriličena 19. Lička večer, najveća godišnja priredba Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita" iz Požege okupivši oko pet stotina sudionika i gostiju iz cijele Hrvatske. Zavičajnu udrugu „Vrilo mudrosti“ predstavljali su predsjednica dr. Zdenka Topolovac-Šulentić, dopredsjednik dipl.ing. Zvonko Petanović, tajnik dipl.oec. Marinko Krpan i član Upravnog odbora Ivan Tomičić.

 • U Domu za starije i nemoćne osobe 10.05.2015. održana je redovna izvještajna Godišnja skupština Zavičajne udruge Ličana Vrilo Mudrosti. Uz standardni dnevni red, prisutni su upoznati s planom izleta u Liku. Glavna točka bila je prilagodba statuta novom Zakonu o udrugama.

 • Već po tradiciji, bio je to još jedan uspješan izlet u Liku održan 30. i 31.05.2015.. Uigrana ekipa Glavnog odbora Udruge još je jednom pokazala da zna uspješno organizirati izlet. Posjetili smo: Ogulin, Teslin muzej u Smiljanu, spavali u Baškim Oštarijama, Lovinac, Sveti Rok i Siranu OPG Miščević u Josipdolu.

 • U sjećanje na tragičan dan 24.09.1991. kada su žitelji Lovinačkog kraja bježeći od četnika napustuli svoje domove i preko Velebita otišli u Primorje, organiziran je pohod "Tragom Lovinačkog zbjega". Organizator jr bilo novoosnovano Planinarsko društvo Zir. Sudjelovali su hodači i planinari iz cijele Hrvatske, a među njima i četvero Brođana, članova Zavičajne udruge Ličana Vrilo Mudrosti iz Slavonskog Broda.

 • Umro je 30.09.2015. poznati brodski novinar Željko Mužević. Ratne su ga godine zatekle kao novinara IU Brodski list i Radio Brod, ubrzo se priključio Zboru narodne garde u IPD-u 108. brigade, ali novinarska ga je dužnost pozvala natrag te 1992., u jeku ratnih zbivanja, preuzima osjetljivu dužnost urednika Radio Broda. U pisanju je imao osebujan, pomalo lirski i prepoznatljiv stil, a svoju neprestanu potrebu za istraživanjem i pisanjem pretočio je u knjigu "Mars u brodskom sazvježđu", prvu knjigu o Domovinskom ratu u Slavonskom Brodu. Uz sve to Željko je bio i član Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti". Posebno nam je drag Željkov zapis o posjetu Lovinačkom kraju, neposredno nakon Oluje, 1995. god. objavljen na blogu Divan skitnje, DAN SVETOG MIHOVILA U LOVINAČKOM KRAJU.

 • U Matičević centru 23.10.2015. održana je 19. Lička večer. U folklornom dijelu programa gosti su bili gajdaš Mislav Botica i samičar-dangubičar Tomislav Bakavić. Mislav je inače europski prvak u sviranju na gajdama. Devetnaestu Ličku večer svojom nazočnošću uveličali su predstavnici ličkih udruga iz ostalih slavonskih gradova, te predstavnici lokalnih zajednica. Spomenimo načelnika općine Plitvička jezera Borisa Luketića i njegova zamjenika Šimu Pavlovića, direktoricu turističke zajednice Brinja Miru Špehar i gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Dusparu.

 • Dugogodišnji član Upravnog i Nadzornog odbora Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ Luka Katalinić napustio nas je 23. studenoga 2015. godine u 85. godini. Luka Katalinić, podrijetlom iz Melnica, zaseoka na obroncima Kapele, „ličke gore zelene“, na cesti od Žute Lokve prema Vratniku i Senju, bio je jedan od najprepoznatljivijih izdanaka ličkih doseljenika u Brodsko Posavlje. Ponosni Ličanin iz Rastušja prije dvadesetak godina priključio se Zavičajnoj udruzi „Vrilo mudrosti“ ostavivši dubok trag u svim aktivnostima.

  Udruga i dalje nema svoje prostorije. Sastanci Upravnog odbora održavali su u Domu HVIDR-a na Plavom Polju. Dva sastanka održana su u prostorijama Stranke prava, na spajanju Zrinske i Gupčeve ulice.

  E-mail 2015. god
  Od miljenko.klaric@gmail.com
  Poštovani,
  Slučajno sam tražeći pojam "hrvatske povijesne karte" naišao na Vašu stranicu. Sa zanimanjem sam pročitao dio materijala te je sigurno da ću ponekad svratiti ponovno. Zanima me povijest a posebno prikaz kroz vrijeme i prostor. Molio bih Vas da mi kažete koji je izvor karata korištenih na Vašoj stranici. Želio bih dio naše povijesti prikazati kroz vrijeme i prostor putem programa Google Earth.
  Nešto slično učinio sam s dijelom povijesti kineske dinastije Han (www.history-in-maps.com). Stečeno znanje i iskustvo na ovom projektu htio bih primijeniti da prikažem povijest Hrvata kroz vrijeme i prostor.
  Srdačan pozdrav, Miljenko Klarić

  Odgovor "Vrila mudrosti"
  ZUL Vrilo-mudrosti Slavonski Brod
  Poštovani
  Dargo mio je da Vam se sviđa sadržaj web stranice. Povijesne karte Hrvatske, pa i Like su (osim rimske ceste i dvije zadnje)n su iz knjižice pisane kao udžbenik za školu:
  Hrvatski povijesni zemljovidi
  Autori: dr. Josip Lučić, dr. FranjoŠanjek, dr,. Ljubomir Antić, Branko Vidaček i Ivan Bertić, dipl.ing. Izdavači: IO Kartografija-učila, Frankopanska 26 IP Školska knjiga d.d. Masarykova 26 Zagreb Tisak: Zrinski d.d. Čakovec, svibanj 1993., ISBN: 953-6023-00-8
  Zadnja karta je s interneta.
  Pozdrav, Zdravko Grčević

  03.11.2015 u 16:11, Turistička zajednica Brinje je napisao/la:
  Dragi naši prijatelji,
  Izuzetno mi je drago da sam prisustvovala 19. Ličkoj večeri. Besprijekorna organizacija vaše tradicionalne večeri ujedinila je ono najbolje što nose naša dva kraja, ličku snagu i izdržljivost sa slavonskom širokogrudnošću i toplinom. Zbilja je nemoguće, ne osjetiti povezanost, srdačnost i dobrodošlicu, na čemu vam zahvaljujem.
  Svako dobro i srdačan pozdrav do nekog sljedećeg susreta.
  Mira Špehar
  Turistička zajednica općine Brinje, Frankopanska 62, 53260 Brinje, Tel: +385(0)53 700-407, Fax: +385(0)53 701-210, e-mail: info@visitbrinje.hr, www.visitbrinje.hr

  Dana 14. studenoga 2015. u 08:01 Enver Ljubović je napisao/la:
  Poštovani prijatelji!
  Šaljem Vam kao UDRUGI Ličana nekoliko letaka mojih knjiga koje se u ovom mjesecu snižene oko 50%. Nadam se da će netko naručiti neku knjigu koju šaljem pouzećem i to su uglavnom knjige u kojima sam opisao mnoge ličke obitelji i donio njihovu povijest i podrijetlo. Cijene i ostalo o knjigama nalazi se u priloženim letcima koje treba otvoriti.
  S iskrenim poštovanjem!
  Enver Ljubović, prof., V. Čopića 1, 53270 SENJ, mob: 00 385 91 2882189
  e-mail: enver.ljubovic@gmail.com
  Popis knjiga možete pročitati OVDJE

  Javna ustanova "Pećinski park Grabovača", ravnateljica, Katarina Milković
  Trg popa Marka Mesića 2, 53 202 Perušić, Hrvatska, tel/fax: ++385 53 679 233, mob: ++385 99 212 7587
  info.grabovaca@gmail.com  Od udrugalupus@gmail.com
  Poštovani!
  Početkom prošle godine izašla mi je knjiga "Zemlja vuka i vjetra" koja na 316 stranica fotografijom i tekstom opisuje kompletnu Ličko-senjsku županiju. Knjiga govori o prirodnim vrijednostima županije kao i još uvijek prisutnom tradicionalnom načinu života koji čovjeku omogućuje život u uskoj povezanosti s prirodom na obostranu korist.
  Želja mi je da Vašoj udruzi pokažem knjigu za koju se nadam da bi bila interesantna Vašim članovima. Ja sam ovaj i slijedeći tjedan u Đakovu koji je moj rodni grad, a inače živim u Svetom Jurju nedaleko Senja. U privitku Vam šaljem i naslovnicu i prvih 28 stranica knjige da biste vidjeli kako izgleda.
  Moj kontakt je: mobitel- 091 1820492 ili ovaj e-mail.
  Lijep pozdrav!, Krunoslav Rac


  Povijest udruge - 2014. godina

 • Zavičajni klub Ličana „Gacka“ Bizovac priredio je u subotu 15. veljače 2014. tradicionalnu 12. Ličku večer koja je u središtu Bizovca okupila oko 200 Ličana iz cijele Slavonije i gostiju iz Like. Iz naše uduruge bili su Slavko Murat, rizničarka Katica Knežević, tajnik Marinko Krpan i članica Upravnog odbora Kata Župan-Jerković

 • Udruga Ličana "Vila Velebita" iz Zagreba organizirala je tradicionalnu 19. Ličku večer, u petak 21. veljače 2014.godine s početkom u 19,30 sati, u restoranu Gastro Globus, Zagrebački Velesajam. Ispred udruge Vrilo mudrosti iz Slavonskog Broda bile su Katica Župan-Jerković članica upravnog odbora i Marija Raštija članica udruge.

 • 18. Lička zavičajna zabava u Požegi održana je 15.03.2014. u organizaciji Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“. Bio je to još jedan dojmljiv godišnji skup brojnih Ličana iz požeške kotline i prijatelja Like. Među 500 sudionika u restoranu „Sara“ našlo se i izaslanstvo Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ predvođeno potpredsjednikom Zvonimirom Petanovićem s kojim su bili i Zvonko Ivezić, Ivan Tomičić i tajnik Marinko Krpan.

 • U Požegi bio je 17. travnja 2014. god. bogati trostruki kulturni program pod nazivom Lički veliki četvrtak u Požegi. U dvorani Gradskog kazališta u Požegi premijerno je prikazan dokumentarni film „Priča o Lici i Ličanima u Slavoniji“ autora prof. dr. Josipa Fajdića, predsjednika LZD „Vila Velebita“. Potom je u izložbenoj dvorani Gradskog muzeja gradonačelnik Požege Vedran Neferović otvorio izložbu radova akademskog slikara Vladimira Džanka iz Osijeka. Vrhunac Ličkog velikog četvrtka zbio se u nekadašnjoj zgradi Glazbene škole na početku ulice Stjepana Radića u Požegi gdje su otvorene novouređene društvene prostorije Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“.

 • 11.05.2014. god. održana je Izborna godišnja skupština Udruge u dvorani Doma za stare i nemoćne u Slavonskom Brodu. Okupilo se dosta članova udruge a stigla je i ekipa iz Like na čelu s Karlom Starčevićem. Novi članovi Upravnog odbora su: Zvonimir Petanović, Slavko Murat, Zdenka Topolovac, Kaja Knežević, Marinko Krpan, Zdravko Grčević, Anica Živković, Zlatko Biondić, Krešimir Grčević, Katica Krijan, Kata Župan, Silva Miljković, Ivica Brezić, Zvonko Ivezić, Željko Ivaniš, Joso Ivezić, Ružica Vidaković, Ivan Tomičić, Franjo Knežević i Darija Agičić.

 • Na blagdan Sv. Ivana Nepomuka Slavonski Brod slavi svoj dan. Središnja svečanost ovogodišnjeg obilježavanja blagdana upriličena je 16.05.2014. u dvorani Glazbene škole, gdje su zaslužnima uručena javna priznanja i nagrade. Jedan od dobitnika Priznanje Grb grada Slavonskoga Broda je Ivica Brezić - Gips, inače član naše Udruge. Priznanje je dobio za dugogodišnji športski rad u gradu kao aktivni igrač, trener, sudac, delegat, nadzornik, član upravnih odbora, osnivač nekoliko klubova i Lige malog nogometa.

 • Sava je kod Slavonskog 18.05.2014. god. dosegnula najveći vodostaj 939 cm od kada postoji mjerenje vodostaja. Nije puno nedostajalo da se grad nađe pod vodom. Građani i vojska su radili na obrani podizući nasip od vreća pijeska gdje je to trebalo. U pomoć je došla Udruga ratnih veterana 9. gardijske brigade“VUKOVI“ iz Gospića zajedno sa ostalim članicama Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi nije se zadržala samo na prikupljanju i slanju humanitarne pomoći za stanovnike poplavljenih područja u Slavoniji nego se direktno uključila u izgradnju „zečjih nasipa“ na području Slavonskog Broda.

 • Na sastanku Upravnog odbora "Vrila mudrosti" održanog 19.05.2014. god. u Domu HVIDRE, S. Marjanovića 2 u Slav. Brodu, izabrano je novo/staro rukovodstvo Udruge. Novo izabrani Upravni odbor izabrao je novu/staru predsjednicu za slijedeće četiri godine, dr. Zdenku Topolovac. I ostali izabrani su iz prošlog mandata, dopredsjednici Slavko Murat i Zvonimir Petanović, tajnik Marinko Krpan i rizničarka Kaja Knežević. Predsjednica je istaknula kako je Upravni odbor jedna dobro uigrana ekipa koja uspješno odrađuje zacrtani program. Glasovanjem je ukazano povjerenje dosadašnjem rukovodstvu.

 • Članovi obitelji Ivana Simeona iz Slavonskog Broda posjetili su 31.05.2014. Rudopolje kraj Gračaca odakle su ih četnici protjerali u II svj. ratu. Bio je to povratak korijenima još jednih slavonskih LIčana gdje su se okupili raseljeni iz Rudopolja.

 • Izlet u Liku organiziran je 07. i 08.06.2014. god. s jednim autobusom. Posjetili smo Brinje, Pazarište, Gospić, Korenicu, Podlapaču i Udbinu. Posebno je bilo u Podlapači odakle potječe dosta slavonski Ličana u Brodu i okolici. Zanimljivo je bilo kako je Ivica Brezić bio prvi puta u Podlapači, kraja njegovih roditelja.

 • U subotu 2. kolovoza 2014. u Lovincu je u neobičnom ambijentu Doma kulture u izgradnji upriličen 1. Forum o održivom razvoju pod nazivom „Prilike iz Like“ na kojem se okupilo oko 200 diljem svijeta raseljenih Lovinčana, Svetoročana, Ričičana i Cerjana, među kojima i tajnik Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ Marinko Krpan. Cilj foruma bio je upoznavanje ljudi porijeklom iz lovinačkog kraja, prijatelja općine Lovinac i investitora s projektima, potencijalima i vizijom razvoja općine Lovinac.

 • Blagdan nebeskog zaštitnika naselja Sveti Rok podno Velebita i ovoga je 16. kolovoza okupio mnoštvo diljem svijeta raseljenih Svetoročana i njihovih gostiju. Među njima našlo se i podosta Brođana predvođenih predsjednicom Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ dr. Zdenkom Šulentić-Topolovac sa suprogom Perom. Bili su još Marko Mataić, Marinko Krpan i Vjenceslav Draženović sa suprugama.

 • U organizaciji Udruge Ličana „Vila Velebita“ u Virovitici je 12. rujna upriličena 6. Lička večer. U društvenom domu Mjesnog odbora Sveti Đurađ okupilo se 300 Ličana i prijatelja Like kojima je zaželjela dobrodošlicu Željka Grahovac, predsjednica „Vile Velebita“. Posebno toplo su pozdravljeni članovi brodskog „Vrila mudrosti“ predvođeni dopredsjednikom Zvonimirom Petanovićem. Na zabavi su još bili Ivan Tomičić i Marinko Krpan.

 • U Gradskoj knjižnici u subotu 27.rujna predstavljena je najnovija knjiga Gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Mile Bogovića „Lika i njezina crkva u prošlosti i sadašnjosti“. Ovu vrijednu knjigu predstavili recenzenti prof. dr Ante Bežen i prof.dr. Željko Holjevac te u ime izdavača Državnog arhiva u Gospiću ravnatelj prof. Ivica Mataija. U ime organizatora Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ brojne nazočne pozdravila je predsjednica dr. Zdenka Šulentić-Topolovac.

 • U petak, 10. listopada 2014. godine, s početkom u 19 sati održano je u svečanoj dvorani “KRISTAL” u Belišću (Željeznička 10) 12 po redu Ličko prelo. Iz Broda su bile dvije Kaje, Knežević i Župan, Ivan Tomičić i Slavko Murat.

 • Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti po osamnaesti put je organizirala Ličku večer koja je održana 24.10.2014. u prelijepom ambijentu male dvorane Matičević centra. Nazočili su joj brojni članovi udruge, njihovi prijatelji, ali i uzvanici iz Like i svih udruga Ličana iz Slavonije. Iz Like je prvi puta bio KUD Brinje. Svirao je TS Širok šor iz Slavonskog Broda. Pjevao je Stjepan Jeršek-Štef i kao malo iznenađenje bio je pjevački nastup Josipa Fajdića.

 • Primjer dobre suradnje dva lička zavičajna društva LZD „Vila Velebita“ Požega i ZUL „Vrilo mudrosti“ Slavonski Brod je bila izložba akvarela Zvonka Petanovića u Izložbenoj dvorani Gradskog muzeja u Požegi 06.-14.11.2014. U svom likovnom opusu Petanović slika prizore iz Slavonije i Like.

 • U Likovnom salonu "Vladimir Becić" u Slavonskom Brodu, 08.12.2014. otvorena je izložba slika Zvonka Petanovića. Nakon uspješne i zapažene izložbe u Požegi, ista izložba postavljena je i u Slavonskom Brodu. Otvorenju izložbe bio je prisutan poveliki broj građana. O umjetničkom putu Zvonka Petanovića govorio je Branko Pešut, ravnatelj Galerije umjetnina Slavonski Brod. U ime organizatora, govorili su Zdenka Topolovac, predsjednica Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" Slavonski Brod i Josip Fajdić, predsjednik Udruge Ličana "Vila Velebita" Požega.

  Udruga i dalje nema svoje prostorije. Sastanci Upravnog odbora održavali su u Domu HVIDR-e na Plavom Polju. Nekoliko sastanaka bilo je u prostorijama HSLS-a u Domu sa stare i nemoćne ali ne zadugo.

  E-mail 2014. god
  Šalje: nikola.tominac@gmail.com, 23.01.2014.
  Poštovani,
  u prilogu Vam dostavljam moj prilog o sudjelovanju hrvatske 79. pješačke pukovnije u XI. sočanskoj bitki koji je objavljen u znanastvenom časopisu "Senjski zbornik" iz Senja, a može se vidjeti na "Hrčku", portalu znanstvenih časopisa Republike Hrvatske.
  Molim komentar.
  Srdačan pozdrav, Nikola Tominac
  http://hrcak.srce.hr/index.php?show=clanak&id_clanak_jezik=169132

  Šalje: Anita Tucić, anita.tucic@gmail.com, 02.02.2014 23:22
  Poštovani,
  Porijeklom sam iz Smiljana s očeve strane, te me zanima mogućnost učlanjenja u Vašu udrugu. Djevojački sam se prezivala Laktić, te sam se pretprošle godine udala u Slavoniju i sada živim i radim u Slavonskom Brodu. Nadam se Vašem odgovoru.
  Sa štovanjem, Anita Tucić

  Šalje; Vrilo mudrosti Slavonski Brod
  Poštovana Anita
  Za učlanjenje u udrugu obratite se Kaji Knežević, tel. 250-281, mob. 091 782-6813. Nadam se skorom viđenju
  Zdravko Grčević

  Šalje: moravcek@gmail.com, 24.02.2014.
  KNJIGA "RATNI VIHOR U GOSPIĆU I OKOLICI (1991.-1994.)"
  Poštovani,
  molim Vas prenesite obijavist članovima o izlasku nove knjige. Alojzije Kukec, župnik Ličkog Osika, Široke Kule i Ličkoga Novoga bezmalo tri desetljeća, a u najtežim danima za Domovinu i duhovnik gospićke bolnice, bilježio je ratna zbivanja u Gospiću i okolici koliko su mu to okolnosti dopuštale. O tome govori knjiga “Lički pop Alojzije Kukec: Ratni vihor u Gospiću i okolici”.
  Ugrađena slika 1, Cijena: 100,00 kn
  VIŠE O KNJIZI NA LINKU: http://velecasni.wordpress.com/
  Nakladnik: INICIJATIVA ZA ZAŠTITU BAŠTINE KASTAV, Ćikovići NN 88, 51215 Kastav
  Žiro račun: IKB Umag 2380006-1162001422, OIB: 11020907323, IBAN: HR8423800061162001422, SWIFT: IKBHR2X
  Telefon: 095 391 46 70

  Šalje: animacija@pou-gospic.hr
  Poštovani,
  Pučko otvoreno učilište "Dr. Ante Starčević" Gospić krajem prošle godine izdalo je knjigu pod nazivom " Lička kapa". Knjiga govori o promjenama na ličkoj kapi- Crvenkapi kroz povijest. Preporučujemo je svima koji se bave tradicijskom kulturom i baštinom.
  Cijena knjige je 70.00 kuna. možete naručiti putem E-maila : animacija@pou-gospic.hr ili na broj tel.:053/560-039 099/ 5560 039
  Srdačno!
  Antonija Tomljenović, Organizator kulturnih djelatnosti, Pučko otvoreno učilište, ''Dr.Ante Starčević''Gospić
  tel:053/560-039, mob:099/5560-039

  Šalje: darija.perosevic@gmail.com
  PEROŠEVIĆ - obrt za izradu suvenira i uzgoj poljoprivrednih proizvoda
  Vl. Darija Perošević, Ante Starčevića 111, 31 550 Valpovo
  M: darija.perosevic@gmail.com, T: 092/1407-457, IBAN:HR9223600001102378494
  Poštovani,
  Vlasnica sam obrta za izradu suvenira i uzgoj poljoprivrednih proizvoda iz Valpova. Od svog prijatelja, gospodina Krunoslava Majera, predsjednika Zavičajne udruge ličana "VILA VELEBITA" iz Belišća dobila sam Vaše kontakte, te sam Vam ovim putem slobodna ponuditi ličke kape za boce koje sama izrađujem, kao i ostale šeširiće koje nudim u svom asortimanu, a čije Vam slike također šaljem u privitku emaila.
  Kape, tj. šeširići su izrađeni od kvalitetnog hrvatskog pamučnog konca i ručni su rad.
  CIJENA: 15 kn/kom.
  Ukoliko je narudžba ličkih kapa iznad 50 kom. odobravam popust od 10% na ukupnu količinu. Za ostale šeširiće nudim popust iznad 100 kom. Oslobođeno PDV-a po članku 90. St. 2. Zakona o PDV-u.
  Nadam se da ćete razmotriti moju ponudu i prihvatiti je.
  U očekivanju Vašeg odgovora srdačno Vas pozdravljam, Ponuda je izdana elektroničkim putem te je valjana bez potpisa i žiga.

  Šalje: silvija.bionda@gmail.com, 17.02.2014 16:09
  Poštovani,
  Javljam se s Hrvatskoga radija, međunarodnog programa Glasa Hrvatske. Rado bih razgovarala s osobom koja će mi moći više ispričati o Marijanu Matijeviću. Ne znam jesam li se obratila na pravu adresu, no vidjela sam da ste pisali o njemu.
  Lijep pozdrav, Silvija Bionda, Hrvatski radio, međunarodni program Glas Hrvatske
  +385 099 213 2284, +385 01 634 3037

  Šalje: Vrilo mudrosti
  Poštovana
  Kada sam pisao tekst na stranici udruge o Marijanu, kontaktirao sam njegovog potomka koji mi je malo pomogao. Adresa je: Andrija Matijević, andrijamat@yahoo.com
  Osobno, ne znam ništa više o Marijanu od onga što piše na stranici.
  Kasnije se javila Ana Filipović, ana.filipovic1959@gmail.com s tekstom koji prenosim u cjelosti:
  Poštovani,
  Slučajno sam na internetu gledala stranicu Marijan Matijević,i naišla na vašu E-mail adresu. Ja sam Ana Filipović iz Županje,vlasnica sam čitave arhivske građe o Marijanu Matijeviću,koja kod mene stoji već godinama.Sve slike i dokumentacija koje se nalaze na internetu su moje.Molio me je još prije nekoliko godina Andrija Matijević iz Županje da mu posudim kako bi on to objavio,nakon što je to napravio vratio vratio mi je originale i to ponovno stoji kod mene.Ja bih prodala tu kompletnu arhivsku građu ali nisam mnogo niti davala to u javnost.Ponudila sam općini Gospić,i nisam naišla na njihovu veliku volju da bi to htjeli od mene otkupitu,oni su zapravo izrazili želju da bi silno to željeli imati u svom muzeju,ali vjerojatno da im ja to poklonim ,što ne dolazi u obzir. Svi po internetu pišu o Marijanu Matijeviću i njegovim humanitarnim djelima,snazi i diče se da su Ličani,ali nitko se do sada nije zainteresirao da se udruže ličke snage i želje pa da se od mene to otkupi i da ta arhivska građa dobije svoje mjesto i ugleda svjetlo dana.
  Gospodin Goran Milić i njegov snimatelj Mario Raguž su negdje saznali za mene pa su me molili da to pogledaju,i da to posnime ,i to je Goran Milić objavio u jednoj svojoj emisiji,niti nakon te emisije na HTV-u nitko od poznatih Ličana nije se javio da bi bar pogledao svu tu građu.
  Evo ,odlučila sam Vas o ovome informirati pa možda Vaša udruga bude zaineresirana za to,ili možda neka druga udruga u RH!
  Ne dopustite da arhivska građa Marijana Matijevića i dalje stoji u kartonskim kutijama!
  S poštovanjem!
      Možda Vam je bolje pokušati s gore navedene dvije osobe.
  Pozdrav, Zdravko Grčević

  Šalje: Vrilo mudrosti, 12.05.2014.
  Poštovani
  Naša Udruga organizira jednom godišnje izlet u Liku (jedan autobus). Prošle godine bili smo u Vašoj sirani u Otočcu i kupovali sir (08.06.2013.) kao i 2012. god. Ove godine izlet će biti 07. i 08.06.2014. Prema planu puta koji je uglavnom napravljen, u Vašu siranu bi došli oko 11,00 sati u subotu, 07.08.2014. zbog kupovine sira. Prema našem razgovoru prošle godine, dogovoreno je da najavim grupu a da ćete Vi organizirati prezentaciju proizvoda.
  S poštovanjem, Zdravko Grčević

  Šalje: tomaic-commerce@gs.t-com.hr, 12.05.2014.
  Poštovani,
  Potvrđujem najavu Vaše grupe, još ćemo se čuti telefonski da se dogovorimo oko točnog broja osoba, Možete mi poslati Vaš kontakt broj ili ćete Vi nas kontaktirati dan-dva prije dolaska?
  Veselimo se Vašem dolasku, također bi Vam ponudili degustaciju naših sireva za 15 kn po osobi, ili 20 kn sirevi sa vinom.
  U očekivanju Vašeg odgovora, srdačno Vas pozdravljam, Maja Tonković

  Prima: Vedran Rajković, vrajkovic@tuv-croatia.hr, 06.06.2014.
  Vedrane
  Probaj nazvati u vezi kupovine ličkih kapa
  Bosiljevac Mladen
  BOSILJEVAC trgovački obrt, Mrež. Varoš, Radićeva 141.
  Telefon 0478544570915301927, Faks 047854457, Mobitel 0915274759 Nema e-pošte ni web stranicu
  Pozdrav, Z. Grčević

  Šalje: Ignacije Parčetić, zsjuridiks@gmail.com, 09.08.2014.
      Vrlo poštovana gospodo,
  Sledeći navod u Vašem tekstu na sajtu je, iako često navođen, krajnje nelogičan.
  "...Bunjevci su bili pokretno stočarsko stanovništvo koje se prilično selilo u vrijeme dok su te seobe bile. Živjeli su od stočarstva, po malenim kamenim kućicama poznatim kao "bunje" (jedn. bunja). Bunjevci govore štokavski ikavskim govorom. Spadaju u jednu od najbrojnijih skupina Hrvata. Bunjevcima se naziva — kako napisa Rikard Pavelić — »jedan od najvitalnijih ogranaka hrvatskog naroda koji i dan danas živi u većim skupinama u Madžarskoj, Bačkoj, Baranji, Dalmatinskoj zagori, Ravnim kotarima, Lici, Hrvatskom primorju, Gorskom Kotaru, zapadnoj Bosni i zapadnoj Hercegovini.«
      Bunjevci su, kao što pouzdano znate, živeli u velikim familijama, sa više generacija, u tzv. familijarnim ili popularnije, porodičnim zadrugama. To znači minimalno desetak članova, a uobičajeno 20-30. To je u ostalom bilo uobičajeno i kod ostalih hrvatskih i drugih rodova. S obzirom da takvi objekti nisu karakteristični za prostor sa kog su Bunjevci došli u Dalmaciju, već je to tradicijsko nasleđe upravo stanovništva koje je prije našeg naseljavanja bilo domicilno u Dalmaciji, odnosno u nekim krševitim regionima Italije, to ne postoji baš nikakav kontinuitet sa našim graditeljskim nasleđem, ni pre, ni kasnije. Slučaja da smo živeli, ili da su bilo koji Hrvati redovito živeli u takvim privremenim nastambama apsolutno nema, a kamoli da se tvrdi takva glupost, da je jedan narod upravo u takvim objektima živeo. U jezičkom nasleđu Bunjevaca reč bunja koristi se pežorativno samo za pseću kućicu, dakle nije apsolutno inkorporirana u narodni vokabular, pogotovu ne da bi se čak i ime Bunjevac izvodilo iz te bedne nastambe, što je i etimološki krajnje nategnuto, s obzirom da se etnonim Bunjevac, isprva beleži kao Bunievac. Ako se najzad poslužimo najjačim argumentom, oko kojeg ne može biti jezičkih prilagodnih intervencija i etimologije, a to je elementarna logika, ova floskula, vrlo često i nekritički prepisivana, čak i od "ozbiljnih autora" lako pada u vodu. U vreme u kojem se ta izmišljena radnja događa o bunjama, nisu bile izmišljene fijoke kao u Dahau i drugim logorima, kako bi u objektu kružnog oblika prečnika, a ne poluprečnika, 3-4 m maksimalno, a uobičajeno zbog kamenog nadsvođavanja, bez vezivnog maltera, samo 2m , mnogobrojni članovi familije mogli su samo tako da smeste svoje telo, ili su spavali svi stojećki. U takvom objektu se naravno nije moglo ložiti jer bi se svi pogušili, zbog otvorenog ognjišta, kako se nekad ložilo. Da li su i stoci, koju su zbog brojnih članova familije morali imati u izobilju, pravili te kružne objekte i kako bi krave, bikovi, volovi kao rogata stoka mogla živeti a da se ne izbodu, možda radijalno vezani oko jednog stuba u sredini, suprotno je teško moguće jer je zadnji dio tela mnogo širi od glave, mada bi se rogovi i ovako sudarali, a zbog dužine životinjarep bi bio do samog suhozidnog zida. Konji bi se naravno međusobno ritali etc. etc. Ili su stoci pravili pravougaone objekte, a sebi mazohistički kružne i male, za stojeći stav pri spavanju, celog života? U pravougaone štale bi ulazili samo kada im stoka sva pocrka, pa da mogu protegnuti noge? More katastrofalno nelogičnih situacija, koje Bunjevci, koji su dali više vojnih plemića i austrijskih generala i feldmaršala austrijskih, nego svi drugi rodovi Hrvata zajedno, a više i od svih naroda bivše Jugoslavije, zajedno, da bi ste o Bunjevcima iznosili i dalje ovakve "proverene aksiome".
      Istorija Bunjevaca, posmatrana integralno na nivou etniciteta, dakle od Zete, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Vojvodine, Mađarske, je polje koje ima ogroman potencijal za istraživanje, kojem treba što pre integralno pristupiti, jer nestaju artefakti, kao i govornici kao izvori prvog reda, da nije Bunjevaca, ko bi umesto bana Jelačića oslobodio Hrvatsku, ko je prvi smogao hrabrosti u Hrvatskom parlamentru prvi progovoriti hrvatskim jezikom, umesto stranim, kao do tada. Ko bi predvodio sve one pukove da nije mnogih Rukavina, ko su oci nacije, ko su hrvatski generali krajiški, somborski Markovići su bili mletački plemići još u vreme krstaških ratova, najveće dvorce u Mađarskoj gradili su Bunjevci, sa više desetina, do više stotina hiljada jutara najbolje mađarske zemlje. Slovačka vlada smeštena je u bunjevačkom dvorcu, Bunjevci su komandovali Temišvarom, Pragom itd.
  Puno pozdrava za ono što radite, molim Vas da proširite geografsko polje posmatranja kada su Bunjevci u pitanju, povežite se sa somborcima, bajcima, subotičanima, livljanima, duvnjacima, senjanima, sinjanima, vridiće.
  Zvonko Stantić, Subotica

  Od enver.ljubovic@gmail.com, 30.09.2015.
  Poštovani prijatelji!
  Šaljem Vam flyer knjige-monografije"ZNAMENITI BUNJEVAČKI I LIČKI ROD RUKAVINA" u kojoj sam opisao ovu slavnu ličku časničku obitelj. Cijenu knjige sam ovih dana snizio s 250, 00 na 120, 00 + 30, 00 kuna poštarine, a knjige uglavnom šaljem pouzećem. Ostao je još manji broj primjeraka, pa sam zato potomcima roda Rukavina dao priliku, da mogu povoljno kupiti ovu knjigu. Vas također molim ako možete, da ovaj e-mail proslijedite i drugim Rukavinama koje poznate, Vašim rođacima ili prezimenjacima. Ispričavam se na dosađivanju i zanovjetanju, a možda sam Vam već slao e-mail, pa se ispričavam.
  Unaprijed Vam se zahvaljujem!
  S poštovanjem!
  Enver Ljubović, prof.

  Od bogovic.mile@gmail.com
  Poštovani, u svoje ime i u ime kolega iz ekipe srdačno zahvaljujemo na gostoprimstvu. Biskup Bogović
  Zahvala je povodm promocje knjige biskupa u Slav. Brodu

  Od biserkadr@net.hr
  Poštovani!
  Izuzetna čast nam je što ste nas pozvali na vašu 18.Ličku večer i što ćemo se družiti 24.10. u Slavonskom Brodu. U privitku vam šaljemo naš program nastupa. Ukupno nas dolazi 20. Nadamo se da ćemo vam bar malo vratiti dio zavičaja kroz ličku pjesmu, ples i govor. Ako vas nešto posebno interesira ili ako nešto u programu treba mijenjati možete nas slobodno nazvati na broj mob. 098 9585 740. Kontakt osoba je Biserka Draženović. Ovo je ujedno i potvrda našeg dolaska.
  Srdačan pozdrav do skorog viđenja!
  KUD Brinje

  Od info@visitbrinje.hr, 03.11.2015.
  Dragi naši prijatelji,
  Izuzetno mi je drago da sam prisustvovala 19. Ličkoj večeri. Besprijekorna organizacija vaše tradicionalne večeri ujedinila je ono najbolje što nose naša dva kraja, ličku snagu i izdržljivost sa slavonskom širokogrudnošću i toplinom.
  Zbilja je nemoguće, ne osjetiti povezanost, srdačnost i dobrodošlicu, na čemu vam zahvaljujem.
  Svako dobro i srdačan pozdrav do nekog sljedećeg susreta.
  Mira Špehar, TZ Brinja

  Od obrazovanje@pou-gospic.hr, 13.11.2015.
  Poštovani, vidjevši na Vašoj web-stranici da se bavite očuvanjem i prezentacijom ličke kulturne baštine našao sam za shodno da Vam ponudim otkup nekoliko komada naše knjige „Lička kapa“. Ovu knjigu tiskali smo krajem prošle godine i opisuje povijesni razvoj i nastanak ličke kape. Ukoliko ste zainteresirani možete nas kontaktirati na ovaj e-mail, tel: 0537560-035, mob: 099/5560-035.
  PUČKO OTVORENO UČILIŠTE „Dr. Ante Starčević“ Gospić, Obrazovna djelatnost
  Anton Vlainić, F. Tuđmana 5, 53000 Gospić

  Od enver.ljubovic@gmail.com
  Poštovani!
  Šaljem Vam flyer spomenute knjige, koja je jako dobra kao izvor za izučavanje Bunjevaca, seoba i bunjevačkih prezimena ovih krajeva koji danas žive diljem Hrvatske, a ponajviše u Slavoniji.
  S poštovanjem!
  Enver Ljubović, prof., V. Čopića 1, 53270 SENJ, mob: 091 2882189
  knjiga Krmpote.jpg knjiga Krmpote.jpg


  Dragi kolege, suradnici, prijatelji,
  Nekome je bila teška, neizdrživa, naporna, nekome lijepa, jedinstvena i za pamćenje... kakva god da je bila, na izmaku je i stiže Nova !!!
  Neka Vam bude uspješna, sretna, zdrava, puna ljubavi!
  Želimo Vam sretnu 2015. godinu !!!
  Javna ustanova "Pećinski park Grabovača", ravnateljica, Katarina Milković
  Trg popa Marka Mesića 2, 53 202 Perušić, Hrvatska, tel/fax: ++385 53 679 233, mob: ++385 99 212 7587


  Od Josipe Rakitić iz Australije
  Pobrinite se da u ovim ledenim danima uzimate dovoljno vitamina CE. On se nalazi u : prasen-CE, sarmi-CE, kobasi-CE, vjesali-CE, kao i u napitcima: piv-CE, vin-CE, razne rakiji-CE. jedino pazite da se ne predozirate vitaminima. Moze da skodi. Mir Bozji! Isus se rodi!

  Čestitka od "Vila Velebita" Požega

  Od Nikole Tominca, nikola.tominac@gmail.com
  Božić je blagdan rođenja, svjetlost, molitva. Božić je radost, snaga vjere i mir u srcu. Na dobro Vam došao Božić i Sveto porođenje Isusovo!
  Obitelj Tominac iz Dugog Sela

 • ZAVIČAJNA UDRUGA LIČANA "VRILO MUDROSTI" SLAVONSKI BROD
  vrilo-mudrosti@vrilo-mudrosti.hr