POVIJEST UDRUGE

Molimo sve koji imaju neke dokumente (slike, tekstovi i video) a vezani su za Ličane u okolici Broda i rad naše Udruge, neka se jave na tel. 451-332 (Z. Grčević) ili nekom od članova uredništva, ili na e-mail vrilo-mudrosti@vrilo-mudrosti.hr. Takve materijale bi presnimili i opet Vam vratili.

Povijest udruge - 2013. godina

 • Ličko zavičajno društvo "Vila Velebita" Požega organiziralo je u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Požegi 25.siječnja 2013. predstavljanje dviju zanimljivih knjiga i predavanje na temu "Lička ikavica-neostvareni hrvatski književni jezik". O ovim vrijedniim knjigama izdanima 2009.godine govorili su ugledni sveučilišni profesori s Učiteljskog fakulteta iz Zagreba: prof. dr. Ante Selak (urednik knjige Lička štokavska ikavica) i prof. dr. Ante Bežen te predsjednik Ličkog zavičajnog društva "Vila Velebita" prof. dr. Josip Fajdić.

 • Zavičajni klub Ličana „Gacka“ iz Bizovca upriličio je u subotu 16. veljače 2013. tradicionalnu 11. Ličku večer u velikoj dvorani hotela „Termia“ Bizovačkih toplica. Brojne potomke ličkih doseljenika iz Bizovca, Creta i cijele Osječko-baranjske županije te goste iz ličkih zavičajnih udruga iz Slavonskog Broda, Požege, Belišća, Slatine i Virovitice zabavljali su Tamburaški sastav “Kočije” iz Narda, muška pjevačka skupina Zavičajnog kluba “Gacka” i Kulturno-umjetničko društvo “Cret”. Također su bili prisitni predstavnici naše udruge.

 • Ličko zavičajno društvo "Vila Velebita" iz Požege organiziralo je 16.03.2013. god. 17. po redu ličku zabavu koja u Požegi ima status jedne od ponajboljih zabava tijekom godine. Iz naše udruge bili su predstavnici kao i prijašnjih godina. Zabava je održana u restoranu Sara u Požegi..

 • Udruga Ličana "Vila Velebita" Zagreb održala je 12.4.2013. Ličku večer u "GASTRO GLOBUSU". Iz naše udruge bila je predsjednica Zdenka Topolovac.

 • Kako je bilo i planirano, održana je 12.05.2013. dobro posjećena izvještajna godišnja skupština Vrila mudrosti. Kao i prijašnjih godina, predsjednica je podnijela izvješće o radu između dvaju skupština. Zanimanje je pokazano kao i prošlih godina za izlet u Liku. Na kraju je bio mali domjenak. Skupština je održana u Domu za stare i nemoćne u Slav. Brodu.

 • U Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu predstavljena je 20.05.2013. zbirka pjesama "Treptaji srca". Izdavač je Književno-likovno društvo "Berislavić" iz Slav. Broda. Autori pjesama su Lidija Barić, Renata Jurjević, Vera Buk, Maja Badanjak Butković, Ivan Došlić, Marija Korać Rukavina i Ivica Odobašić. U lijepom broju članovi udruge Vrilo mudrosti došli su na predstavljanje knjige i ujednio dali potporu našoj članici Mariji Korać Rukavini.

 • Svake godine u lipnju, Zavičajna udruga Ličana „Vrilo mudrosti", za svoje članove, organizira dvodnevni izlet u Liku, svojevrstan povratak ličkim korjenima. I ove godine bio je to ugodan izlet. Posjetili smo spomen kapelicu poginulim policajcima 1991. u Žutoj Lokvi, Otočac, u Ličkom Lešću izvor Gacke Pećina i obližnji arheološki lokalitet, rodnu kuću dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku, Baške Oštarije gdje smo spavali, Karlobag, Paklenicu i Sv. Rok. Izlet je bio 08. i 09.06.2013.

 • U organizaciji Udruge Ličana „Vila Velebita“ Virovitica, u Mjesnom domu u Svetom Đurđu održano je 13.09.2013., peto po redu, tradicionalno druženje Ličana, Lička večer. I ove godine, uz mnogobrojne goste istoimenih udruga s područja Slavonije, bili su i gosti iz Like. Nastupao je nedavno osnovani KUD iz Korenice kojima je to bio prvi nastup izvan svoga mjesta.

 • Više od 200 planinara iz cijele Hrvatske, među kojima i trojica Brođana, predstavnika Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“, odazvalo se u subotu 14.rujna 2013. godine 6. Memorijalnom pohodu na Sveto brdo (1751 m) pod nazivom „Tragom zbjega lovinačkog kraja“ u organizaciji Planinarskog društva „Željezničar“ iz Gospića. Pohod se organizira u spomen akciji pripadnika specijalne policije i dragovoljca Domovinskog rata koji su pomagali pučanstvu da se izvuče preko Velebita i na taj način spasi živu glavu od Jugovojske i četnika u jesen 1991. god.

 • U maloj sali Matičević centra u Slavonskom Brodu održana je 25.10.2013. god.17. Lička večer u organizaciji Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" Slavonski Brod. Bila je to lijepa i uspješna zabava kao i prijašnjih godina. Okupili su se brodski Ličani, iz sličnih udruga iz Slavonije i Zagreba kao i gosti iz Like.

 • I prošle godine su članovi "Vrila mudrosti" organizirali druženje na Savi ili bolje rečeno, na splavi. Bilo je dobro pa je isto ponovljeno, odmah nakon Ličke večeri, u subotu 26.10.2013. Bilo je sunčano i toplo te subote. Atmosfera raspjevana i vesela. Malo plesa nije nedostajalo. Tome je uveliko pridonio Zdravko Grgurević koji je svirao na harmonici a pratio ga je Mile Blažević - Strikan. Odjekivala je Splavarskom ulicom pjesma Ličana. Izgleda, ne i zadnji puta.


  E-mail 2013. god
  From: zklgackabizovac@gmail.com
  Poštovani,
  povodom poziva za "11. ličku večeru" u organizaciji našeg Zavičajnog Kluba Ličana "Gacka" Bizovac.
  Molim Vas, javite mi ako je ovo vaša adresa gdje primate službenu poštu:
  Zavičajna udruga Ličana "Vrilo mudrosti" Slavonski Brod, Tvrđava bb, 35000 Slavonski Brod.
  Ako nije točna, pošaljite mi ovim putem odrgovor ili javite telefonski na moj mobilni uređaj: 095/921-0900.
  Srdačno Vas pozdravljamo !
  Stjepan Šop, tajnik ZK Ličana "Gacka" Bizovac
  ----------------------------------------------------
  From: ana.filipovic1959@gmail.com
  Predsjednik zavičajne udruge Ličana u Slavonskom Brodu
  Poštovani,
  Slučajno sam na internetu gledala stranicu Marijan Matijević,i naišla na vašu E-mail adresu. Ja sam Ana Filipović iz Županje,vlasnica sam čitave arhivske građe o Marijanu Matijeviću,koja kod mene stoji već godinama.Sve slike i dokumentacija koje se nalaze na internetu su moje.Molio me je još prije nekoliko godina Andrija Matijević iz Županje da mu posudim kako bi on to objavio,nakon što je to napravio vratio vratio mi je originale i to ponovno stoji kod mene.Ja bih prodala tu kompletnu arhivsku građu ali nisam mnogo niti davala to u javnost.Ponudila sam općini Gospić,i nisam naišla na njihovu veliku volju da bi to htjeli od mene otkupitu,oni su zapravo izrazili želju da bi silno to željeli imati u svom muzeju,ali vjerojatno da im ja to poklonim, što ne dolazi u obzir.
  Svi po internetu pišu o Marijanu Matijeviću i njegovim humanitarnim djelima,snazi i diče se da su Ličani,ali nitko se do sada nije zainteresirao da se udruže ličke snage i želje pa da se od mene to otkupi i da ta arhivska građa dobije svoje mjesto i ugleda svjetlo dana. Gospodin Goran Milić i njegov snimatelj Mario Raguž su negdje saznali za mene pa su me molili da to pogledaju,i da to posnime ,i to je Goran Milić objavio u jednoj svojoj emisiji,niti nakon te emisije na HTV-u nitko od poznatih Ličana nije se javio da bi bar pogledao svu tu građu. Evo ,odlučila sam Vas o ovome informirati pa možda Vaša udruga bude zaineresirana za to,ili možda neka druga udruga u RH! Ne dopustite da arhivska građaMarijana Matijevića i dalje stoji u kartonskim kutijama!
  S poštovanjem!
  ----------------------------------------------------
  From: enver.ljubovic@gmail.com
  Štovani prijatelji!
  Jučer sam Vam poslao flyere knjiga o Lici i o blagdanskom popustu prodaje knjiga, a danas Vam šaljem četiri priloga o ličkim mobiteljima.
  S poštovanjem!
  U prilogu: flyeri knjiga i životopis s bibliografijom autorovih radova
  Enver Ljubović, prof.
  ----------------------------------------------------
  From: matijeviciva@gmail.com
  Poštovani, molim vas informaciju gdje mogu nabaviti (kupiti, fotokopirati) knjigu Stjepana Tomića "S herkulom zlatna srca". s poštovanjem,
  Matijević Iva
  ----------------------------------------------------
  From: ivan.mance@gmail.com
  Kosinj - izvorište hrvatske tiskane riječi
  Poštovani,
  želim Vas obavijestiti da je izašla moja knjiga iz naslova, a koja je putem Interneta dostupna za kupnju preko stranica WEB Knjižare (link). Knjiga je postavljena i na Facebooku (link).
  U knjizi se obrađuju počeci hrvatskog tiskarstva, sa naglaskom na malo Ličko mjesto Kosinj, za koje se pretpostavlja da je izvorište hrvatske tiskane riječi.
  Ljubazno molim prenesite ovu objavu (sa linkom na knjigu) na Vaše stranice, a kako bi Vaši zainteresirani čitatelji/članovi mogli, ako žele, naručiti svoj primjerak.
  Za sve dodatne informacije stojim na raspolaganju uz molbu da me povratno obavijestite ukoliko se odlučite na objavu, a kako bih imao informaciju o objavi.
  S poštovanjem,
  Ivan Manc
  ----------------------------------------------------
  Šalje: milan.krmpotic5@gs.t-com.hr
  Dana 26.11.2013 14:40, Milan Krmpotić je napisao:
  Poštovani.
  U Vašem portalu Vrilo mudrosti, pišući o povijesti Like, govorite o Bunjevcima. Budući da sam i sam Bunjevac rodom iz Krivoga Puta (Veljun Primorski), uočio sam da spominjete biskupa B.Vinkovića i njegovu vrlo važnu izjavu o nacionalnom osjećaju Bunjevaca onoga doba, te Glavinićevu izjavu o njihovu odbijanju naziva Vlah. Na žalost, ne navodite izvore u kojima su te izjave zabilježene.
  Ukoliko ih imate, molim Vas, pošaljite mi ih. Ukoliko nemate, navedite izvore iz kojih ste preuzeli te izjave te mi i njih pošaljite.
  Hvala Vam i srdačno Vas pozdravljam!
  Milan Krmpotić

  Šalje: Vrilo mudrosti
  Poštovani Milane
  One dvije spomenute izjave sam pronašao ne jednom forumu na internetu a tamo nije neveden izvor. Navode sam prenio jer se uklapaju u ono što znam. Sve objašnjava poznavanje što se ustvari krije iza naziva Vlah kroz povijest Hrvata. Navesti ću u najkarćim mogućim crtama ono što sam pročitao:
  - prije dolaska Turaka na Balkan Hrvati (Slaveni) su nazivali stočare po brdima u Lici i Dlamaciji Vlasima. Ti stočari su uglavnom bili ostaci prijašnih stanovnika, dakle Iliri i Romani. Mlečani su koristili izraz Morlah. Bili su rimokatolici a pravoslavnih Vlaha nije bilo tada na Velebitu i u Dalmaciji
  - važno je znati da Vlah ne označava nikakvu naciju nego grupaciju stanovništava stočara-nomada
  - nadiranjem Turaka na Balkan počele su migracije stanovništva. Unutar tadašnje Hrvatske prvi su se pokrenuli kasnije prozvani Bunjevci a tada njačešće Krmpoćani. Kako su se bavili stočarstvom, priobalni Hrvati su ih i njih nazivali Vlasima. U povijesnim tekstovima se spominju i kao hrvatski Vlasi. Bili su rimokatolici, što je bitno.
  - nadiranjem Turaka, koristili su za ratovanje Vlahe, najviše iz Bosne, zato što su bili pokretljivi i poznavali su teren. To su bili pravoslavni Vlasi koje su onda Turci naseljavali na osvojena područja u Hrvatskoj a nažalost nastavila je i Austrija. Koristili su i ih kao neku vrstu policije da drži u pokornosti katolički narod. Za Slavoniju to znam pouzdano, pa su pravoslavni Vlasi tako kod katolika postali omraženi jer su došli kao osvajači. Onda je logično da su se hrvatski Vlasi opirali nazivu Vlah. Oni su se integrirali u katolike (Hrvate). Tako se polako kod Hrvata mjenjalo značenje pojma Vlah. Kasnije (18 st pa nadalje) pod Vlasima su se podrazumjevali samo pravoslavni Vlasi.
  - nije zabilježeno u povijesti naseljavanje Srba u Liku. Kasnije (19 st.) su pravoslavni Vlasi postali Srbi što nam je donijelo puno zla a Turci su nam oduzeli teritoj u današnjoj Bosni. Zato mi ne trebaju turske serije kao ni srpska (ne)kultura.
  Pozdrav, Z. Grčević
  -------------------------------------------------------- Šalje: nikola.tominac@gmail.com
  Poštovani,
  Dostavljam Vam najavu u magazinu "Vojna povijest" za siječanj 2014. kada počinje obilježavanje 100-te obljetnice I. svj. rata. Moj članak o Ličanima u krvavoj XI. sočanskoj bitci je ujedno i prilog jednom vrlo tragičnom vremenu u kojem su brojni naši vojnici izgubili život širom Srbije, Karpata, Galicije, Volinije, Soče, Južnog Tirola... Odajmo im u nadolazećem vremenu dostojnu počast i ne zaboravimo njihovu žrtvu koja je još uvijek aktualna.
  Molim cijenjene komentare kada isti pročitate.
  Unaprijed hvala i srdačan pozdrav,
  Nikola Tominac

  Povijest udruge - 2012. godina
 • Početkm godine je je KUD "Tomislav" iz Sibinja održao godišnji koncert na kojem su bili predstavnici naše udruge. Tako se nastavlja i njeguje prijateljstvo s ovim KUD-om koji ima u svom programu lički folklor.

 • Zavičajni klub "Gacka" iz Bizovca organizirao je 10. po redu Ličku večer. Održana je 18.02.2012. g. u hotelu Termia u Bizovcu. Bili su prisutni gosti iz drugih ličkih slavonskih udruga a iz Broda bili su predsjednica udruge Zdenka Topolovac, Marinko Krpan, Slavko Murat i Zdravko Grčević.

 • Nastavljajući tradiciju okupljanja brojnih Ličana nastanjenih u Požegi i okolici, Ličko zavičajno društvo Vila Velebita iz Požege organiziralo je u subotu 10.03.2012. god. 16. Ličku večer u restoranu Sara u Požegi na kojoj se okupilo oko 500 Ličana i prijatelja Like te brojnih gostiju iz Like, Zagreba i predstavnici slavonskih ličkih zavičajnih društava. Iz Slavonskog Broda ispred naše udruge bili su predsjednica Zdenka Topolovac, uz koju su bili tajnik Marinko Krpan i članovi Upravnog odbora Zlatko Biondić i Kata Župan.

 • Zavičajna udruga Ličana "Vrilo mudrosti" Slavonski Brod dobila priznanje Grb grada Slavonskog Broda

  Priznanje Grb grada Slavonski Brod

       Na 21. sjednici održanoj 27.04.2012. god. Skupština grada Slavonskog Broda donijela je odluke o nagradama i priznanjima koje grad dodjeljuje jednom godišnje za tekuću godinu. Odbor za dodjelu javnih priznanja i nagrada predložio je pojedinece i pravne osobe za priznanja i nagrade. Svečana dodjela bit će na svečanosti za dan grada 16. svibnja. Grad dodijeljuje slijedeće nagrade i priznanja:
  1. Povelja počasnog građanina Grada, (uz Povelju se dodjeljuje i Grb grada)
  2. Zlatna čaplja – nagrada za životno djelo, (godišnje se dodjeljuje jedno priznanje)
  3. Grb grada Slavonskog Broda, (godišnje se može dodijeliti do 10 priznanja)
  4. Štit Berislavića, (godišnje se može dodijeliti do 5 priznanja fizičkim i do 5 priznanja pravnim osobama)

  Javna priznanja i nagrade Grada
       Grad Slavonski Brod dodjeljuje javna priznanja i nagrade onima koji su svojim osobnim uspjesima u radu i djelovanju pridonijeli razvoju i boljitku grada Slavonskog Broda, promicanju njegovih vrijednosti, položaja i ugleda u zemlji i svijetu.
       Grb grada Slavonskog Broda je priznanje za značajne obljetnice i jubileje. Dodjeljuje se fizičkim i pravnim osobama za dugogodišnji kontinuirani stvaralački rad, trajno prijateljstvo, izuzetnu moralnu potporu, te pomoć i sudjelovanje u važnim projektima, programima i poslovima za razvitak i opće dobro grada i građana Slavonskog Broda. Za Grb grada Slavonskoga Broda mogu biti predloženi građani Slavonskog Broda i pojedinci koji su svojim rođenjem, životom ili djelom vezani za Slavonski Brod, poduzeća, ustanove, vjerske organizacije, udruge i druge pravne osobe koje rade na području grada.

       Za prizanje našu Udrugu su predložili poznati brodski umjetnici. Donosimo tekst prijave u cjelosti.

  GRAD SLAVONSKI BROD, Odbor za javna priznanja i nagrade
  Vukovarska 1, 35000 Slavonski Brod

  Predmet: Prijedlog za dodjelu javnog priznanja: Grb grada Slavonskog Broda za 2012.godinu

  Poštovani,

       Temeljem Vašeg Javnog poziva objavljenog 12.ožujka 2012. u “Glasu Slavonije” i službenoj web stranici Grada Slavonskog Broda, predlažem
       Zavičajnu udrugu Ličana “Vrilo mudrosti” Slavonski Brod za Grb grada Slavonskog Broda, u povodu 20. obljetnice djelovanja Udruge u promicanju ugleda grada Slavonskog Broda, razvijanja suradnje i prijateljstva s brojnim institucijama i udrugama iz Like osobito na kulturnoj, gospodarskoj i humanitarnoj razini, njegovanja kulturnih osobitosti stanovnika grada Slavonskog Broda doseljenih iz Like.
  Obrazloženje:
       Nastavljajući tradiciju okupljanja Brođana doseljavanih generacijama u Brodsko posavlje još od kraja 19. stoljeća, Zavičajna udruga Ličana “Vrilo mudrosti” osnovana je kao Zavičajno društvo općine Lovinac 6. listopada 1991. godine u jeku srbočetničke agresije na Hrvatsku, posebice na Liku, nakon što je stanovništvo općine Lovinac iz koje potječu brojni Brođani moralo napustiti stoljetna ognjišta bježeći preko Velebita u slobodu. Bila je to prva lička zavičajna udruga u Slavoniji.
       Shvativši kakva se zla kob nadvija nad zavičaj njihovih predaka, potomci brodskih Ličana odlučili su se okupiti i organizirati kako bi zajednički lakše izdržali teška iskušenja koja su slijedila u nametnutom Domovinskom ratu.
       Čim su žitelji lovinačkog kraja silom prognani diljem Hrvatske brodsko Zavičajno društvo pokrenulo je brojne akcije humanitarnog karaktera prikupljajući novac i hranu za pomoć tisućama prognanika. Nikad ne gubeći nadu u povratak Hrvata u ovaj prelijepi podvelebitski kraj, u ratnim godinama isticali su se pored humanitarnih akcija i organiziranjem književnih večeri na kojima su ugostili poznate pisce podrijetlom iz lovinačkog kraja (Pero Budak, Zlatko Tomičić, Luka Pavičić). Čim su pripadnici specijalne postrojbe Brodsko-posavske Policijske uprave (“Šimni anđeli pakla”) počeli držati položaje na Velebitu iznad Svetoga Roka, porasla je nada da neće trebati dugo čekati na povratak. Nakon veličanstvene Oluje, već za Miholje (29.rujna) 1995.godine 50-ak članova brodskog Zavičajnog društva posjetilo je razrušeni Lovinac, Sveti Rok, Ričice i Ličko Cerje.
       Završetkom Domovinskog rata aktivnost Društva dobiva novi zamah. Želeći okupiti ne samo Lovinčane već i sve Brođane ličkoga podrijetla, ubrzo se širi obuhvat društva i od 1996.godine mijenja naziv u Zavičajna udruga Ličana „Vrilo mudrosti“ Slavonski Brod. Nalazeći inspiraciju u nepresušnom izvoru u Svetome Roku, s kojega se „noću napijaju velebitske vile“, brodski Ličani željeli su pokazati da i u novim sretnijim vremenima neupitne nacionalne opstojnosti nipošto nisu potrošeni brojni motivi njegovanja ličke zavičajnosti. To su dokazali brojnim zapaženim aktivnostima u cilju produbljavanja svekolikih, dotad uglavnom prešućivanih i zaboravljenih, spona staroga ličkog i novoga slavonskog zavičaja.
       Od 1997.godine do danas (već 15 godina zaredom) svake jeseni priređuju “Brodsku ličku večer” na kojoj ugošćavaju KUD-ove iz Like i Slavonije, predstavnike političkog, gospodarskog, kulturnog i vjerskog života grada Gospića i mnogih općina Ličko-senjske te grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, a od 1998. do 2007. godine i tradicijsku pučku priredbu u prirodi “Ličku prošaricu” oživljavajući pučki pastirski lički običaj.
       Na istom tragu je i organizacija brojnih uspjelih izložbi slika (akademskog slikara Stipe Golca iz Gospića) i promocija knjiga ličkih autora u Slavonskom Brodu (Pavao Račić, Milan Marušić, Luka Pavičić, Josip Fajdić…), slikarska kolonija u Ličkom Lešću 2000. godine uz sudjelovanje petnaestak brodskih slikara koji su svoje radove poklonili domaćinima iz KUD-a Gacka u Ličkom Lešću, gostovanje pjevača Muškog komornog zbora crkve Svetog Trojstva u Lici (u Gospiću i Lovincu) 2006.godine.
       Svake godine članovi ”Vrila mudrosti” odlaze u posjet starom zavičaju kojega su prokrstarili uzduž i poprijeko, od Krasnoga i Plitvica do Brinja, Pazarišta, Podlapače, Korenice, Udbine, Baških Oštarija, Smiljana, Velikog Žitnika, Lovinca, Svetoga Roka i Cerovačkih pećina, svuda ostavljajući upečatljiv kulturni trag grada Slavonskog Broda.
       Isplevši guste, fine niti prijateljstva brodskoga i ličkoga kraja, Zavičajna udruga Ličana „Vrilo mudrosti“ postala je paradigmatski uzor i obrazac nepotrošene regionalne zavičajnosti. Tragom brodskih Ličana uskoro su u Slavoniji niknula slična zavičajna društva u Požegi, Bizovcu, Belišću, Slatini, Virovitici, s kojima izvrsno surađuju i nadopunjuju se.
       Zapažen trag brodska udruga ostavila je i u Lici brojnim akcijama potpore u poslijeratnoj obnovi crkvenih objekata u Lovincu, Svetom Roku, Ričicama, Gospiću, Podlapači, Boričevcu te posebno u izgradnji Crkve hrvatskih mučenika na Udbini čijem su svečanom otvaranju u rujnu 2010.godine s radošću pribivali. Budući da su Brođani svuda u Lici postali rado viđeni i prihvaćeni kao dragi prijatelji, nije čudno što je u jeku krize s opskrbom pitkom vodom dijela grada Slavonskog Broda 2008.godine stigla donacija iz Ličko-senjske županije u obliku šlepera izvorske vode iz Gacke.
       Jednako zapažen trag ostavili su članovi “Vrila mudrosti” i u svom Brodu ističući se nenametljivošću u povezivanju Like i Slavonije, a zahvaljujući potpori sponzora i u brojnim donacijama u informatičkoj opremi obiteljima i učenicima slabijeg socijalnog statusa kao i novčanim prilozima Županijskoj Ligi za borbu protiv raka.
       Posebno prijateljstvo članovi Zavičajne udruge Vrilo mudrosti njeguju s Udrugom Specijalne jedinice policije “Šimini anđali pakla” čije su članove u nekoliko navrata s radošću ugostili u Svetome Roku prilikom izleta i otkrivanja spomen-obilježja poginulom specijalcu Antunu Zarožinskom na Velebitu. Zahvalnost za hrabrosti brodskim specijalcima tijekom najtežih ratnih dana na Velebitu nikad neće izblijedjeti.
       Prateći moderne tehnološke trendove, od 2008. godine Zavičajna udruga “Vrilo mudrosti” ima i vlastitu web stranicu (www.vrilo-mudrosti.hr) pomoću koje uspješno komunicira s brojnim Ličanima i Brođanima rasutim diljem svijeta. Ni nakon 20 godina plodnog djelovanja Zavičajna udruga Ličana "Vrilo mudrosti" iz Slavonskog Broda nije se umorila: nastavljaju spajati Liku i Slavoniju kroz brojne tople, ljudske susrete, izlete u Liku, «ličke večeri», kulturne manifestacije - izložbe slika, promocije knjiga, koncerte, gostovanja ličkih KUD-ova u Brodu, ali i Brođana u Lici, humanitarne akcije u svom gradu i zavičaju, njegovanje prijateljstva i posjete srodnim zavičajnim udrugama iz Slavonije, Zagreba i iseljene Hrvatske. Ne zaboravljajući čuvanje i njegovanje kulturne baštine, tradicije i običaja Ličana, ponosnih i vrijednih ljudi koji su, kroz više generacija, u mozaik ravne Slavonije ugradili i svoj rodni kamen.

  U Slavonskom Brodu, 11.travnja 2012.godine.
  PREDLAGATELJI:
  Predrag Goll, akademski slikar
  Prof. Branimir Pešut, slikar, ravnatelj Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda
  Josip Šimić, slikar

  Prema gornjoj prijavi Odbor za dodjelu javnih priznanja i nagrada Grada Slavonskog Broda predložio je Gradskom vijeću na 21. sjednici održanoj 27.04.2012. god. našu udrugu za dodijelu prizanja a Gradsko vijeće je isto usvojilo.

  Odbor za dodjelu javnih priznanja i nagrada
  Slavonski Brod, 16. travnja 2012.

  GRADSKO VIJEĆE GRADA SLAVONSKOG BRODA

  PREDMET: Prijedlozi za dodjelu javnih priznanja i nagrada Grada Slavonskog Broda u 2012. godini

  GRB GRADA SLAVONSKOG BRODA
  Predlagači: Brodski umjetnici
  PREDLOŽENA: ZAVIČAJNA UDRUGA LIČANA "VRILO MUDROSTI"
  Zavičajna udruga Ličana "Vrilo mudrosti", nastavlja tradiciju okupljanja brojnih Brođana naraštajima doseljavanih iz Like koji su morali još od kraja 19. stoljeća napustiti stoljetna ognjišta bježeći preko Velebita u slobodu. Nikad ne gubeći nadu u povratak Hrvata u prelijepi podvelebitski kraj, u vrijeme Domovinskog rata isticali su se pored humanitarnih akcija i organiziranjem književnih večeri na kojima su ugostili poznate pisce podrijetlom iz lovinačkog kraja. Završetkom Domovinskog rata aktivnost Udruge dobiva novi zamah i okuplja sve Brođane ličkoga podrijetla, nalazeći inspiraciju u nepresušnom izvoru u Svetome Roku, s kojega se "noću napijaju velebitske vile". Svojim radom danas brodski Ličani žele pokazati da u novim, sretnijim vremenima neupitne nacionalne opstojnosti nisu potrošeni brojni motivi njegovanja ličke zavičajnosti. Dokazuju to brojnim zapaženim aktivnostima u cilju produbljivanja svekolikih, do nedavno uglavnom prešućivanih i zaboravljenih, spona staroga ličkog i novoga slavonskog zavičaja. Svake jeseni, već 15 godina priređuju tradicionalnu "Brodsku ličku večer", nekoliko godina za redom organizirali su pučku priredbu u prirodi pod nazivom "Lička prošarica" oživljavajući pučki pastirski lički običaj, organiziraju brojne izložbe slika, promocije knjiga, kulturne manifestacije, humanitarne akcije, posjete članova rodnom kraju noseći upečatljiv kulturni trag grada Slavonskog Broda te ostala brojna druženja isprepletena nitima prijateljstva brodskoga i ličkoga kraja. Zavičajna udruga Ličana "Vrilo mudrosti" postala je paradigmatski uzor i obrazac nepotrošene regionalne zavičajnosti. Brođani su u Lici rado viđeni kao dragi prijatelji te su brojne donacije i sponzorstva poveznice Like i Slavonije. U povodu 20. obljetnice djelovanja u promicanju ugleda grada Slavonskog Broda, razvijanja suradnje i prijateljstva s brojnim institucijama i udrugama iz Like, osobito na kulturnoj, gospodarskoj i humanitarnoj razini, njegovanja kulturnih osobitosti stanovnika grada Slavonskog Broda doseljenih iz Like, ne zaboravljajući čuvanje i njegovanje kulturne baštine, tradicije i običaja Ličana, ponosnih i vrijednih ljudi koji su, kroz više naraštaja, u mozaik ravne Slavonije ugradili i svoj rodni kamen, predlaže se dodjela javnog priznanja Grb Grada Slavonskog Broda.

  From: svjetlana.dudrak@slavonski-brod.hr
  Poštovani,
  Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda je na svojoj 21. sjednici održanoj 27. travnja 2012. godine donijelo odluke o dodjeli javnih priznanja i nagrada Grada Slavonskog Broda za 2012. godinu.
  Zavičajna udruga Ličana "Vrilo mudrosti" dobitnica je javnog priznanja Grba Grada Slavonskog Broda.
  Javna priznanja i nagrade biti će uručeni na svečanoj sjednici povodom Dana grada (16. svibnja – sv. Ivan Nepomuk). Pisani poziv za svečanu sjednicu s točnim terminom održavanja dobit ćete naknadno te Vas molimo da se pozivu odazovete.
  Za sve dodatne informacije možete kontaktirati stručnu službu Gradskog vijeća na telefon 035/217-014.
  Lijepi pozdrav,
  Svjetlana Dudrak

  A mi se možemo zahvaliti svima koji su utkali svoj rad u život udruge ovih 20 god. Ovo priznanje pripada svim članovima koji su aktivni u radu Udruge, svim članovima koji podržavaju rad udruge i svim sponzorima koji nas pomažu na bilo koji način. Hvala Gradu Slavonkom Brodu koji je prepoznao naš rad. I dalje ćemo biti spona Slavonije i Like.
  Slavonijo u srcu te nosim, Liko moja s tobom se ponosim

  Priznanje Grb grada Slavonski Brod

  Priznanje Grb grada Slavonski Brod

  Priznanje Grb grada Slavonski Brod

  Priznanje Grb grada Slavonski Brod


 • 27.05.2012. u Domu za stare i nemoćne osobe, Kraljice Jelene 26 u Slavonskom Brodu održana je redovita godišnja izvještajna skupština Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" Slavonski Brod. Niz zadnjih godina skupština je bila održavana u Domu HVIDRE, a ove godine u spomenutom prostoru. Predsjednica Zdenka Topolovac podnijela je izvješće o radu u proteklom periodu. Skupštini su se obratili prisutni gosti i još je bilo riječi o skorašnjem izletu i planu rada za iduću godinu. Na kraju je bio mali domjenak uz nareske, vino, pivo i kolače.

 • Na portalu "Ličke novine" pokrenuta je nova rubrika posvećenu raseljenoj Lici, ličanima i ličankama diljem hrvatske a i svijeta. Ova je rubrika nastala na inicijativu tajnika naše udruge Marinka Krpana.

 • 02. i 03.06.2012. god. organiziran je izlet u Liku. Posjetili smo: Brinje, Perušić - špilju Samograd, Kosinj - stari most, Baške Oštarije, Karlobag, na Udbinu - Crkvu hrvatskih mučenika i popili kavu kod Tome Alara. Ako su neki pomislili kako smo sve vidjeli u Lici, prevarili su se. Posebno je s ovog izleta bio nezaboravan boravak na Velebitu i uspon na Kizu, jedan od vrhova Dabarskih kukova. Na povratku u autobusu je Marija Korać-Rukavina pročitala vlastite prigodne stihove o izletu koja počima ovako:
  "Ličani se spremili u Liku, svoju dragu i jedinu diku..."

 • Na 48. Brodskom kolu u nedjelju,10.06.2012. održana je centralna priredba ovogodišnje manifestacije njegovanja folklora iz Slavonije, Hrvatske i drugih država. Priredba je održana u Tvrđavi Brod, a pozornica je bila ispred kapele S. Ane. Liku je predstavljao KUD "Brinje" iz Brinja. Došli su članovi Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" pozdraviti se s prijateljima iz Brinja kod kojih su bili navratili prilikom nedavnog izleta u Liku.

 • 21.09.2012. god. u Mjesnom domu u Milanovcu kraj Virovitice održana je četvrta Llička večer, u organizaciji udruge Ličana "Vila Velebita" Virovitica. Iz Like sudjelovala je Muška pjevačka skupina KUD-a Brinje. Kao i na ostalim okupljanjima Ličana bili su prisutni iz ostalih udruga iz Slavonije. Iz naše udruge su također bili predstavnici.

 • U srijedu, 03.10.2012. je u Glazbenoj školi u Slav. Brodu održan veoma uspjeli koncert Glazbenog društva "Vila Velebita" iz Požege pod nazivom "Pjesmom kroz Hrvatsku". Nizom popularnih skladbi iz svih krajeva Hrvatske predstavio se Mješoviti pjevački zbor uz pratnju Tamburaškog orkestra, pod vodstvom glazbenih pedagoga Saše i Monike Botički, profesora s Glazbene škole iz Požege.

 • ZUL "Vila Velebita" iz Belišća organizirala je deseto Ličko prelo u restoranu "Melani gat". Bilo je to 05.10.2012. a svirala je glazbena skupina "Treća smjena". Bilo je natjecanje u bacanju kamena s ramena, pučkih igara, pjesama i neizostavno ličko kolo. Za predjelo je bio škripavac a kasnije janjetina. Još jedno lijepo okupljanje Ličana na kojem su bili predstavnici naše udruge.

 • Održana je 19.10.2012. god. još jedna Lička večer, 16. po redu, prvi puta u maloj sali Matičević centra. Razlog preseljenja u malu salu je i manja posječenost Ličkih večeri, što zbog gospodarske krize ili drugih razloga. Svejedno okupili su se Ličani i prijatelji iz Like, ličkih udruga iz Slavonije, te naravno iz Broda. Voditeljica je ponovo bila Anita Krpan. Svirali su Krijani, a Pjevačka skupina "Gacka" iz Bizovca nas je podsjetila na ličke pjesme. Ove godine je ZUL "Vrilo mudrosti" dobitnik javnog priznanja, Grb grada Slavonskog Broda. Za nagradu su zaslužni svi koji su proteklih 20 godina svojim radom dali svoj doprinos životu Udruge. No, nije neskromno konstatirati da je naša predsjednica ipak svojim radom dala malo veći doprinos. Zato su članovi Upravnog odbora priredili malo iznenađenje, našoj predsjednici su poklonili tortu i otpjevali poznatu pjesmu Đuke Čaića o velebitskoj vili.


 • E-mail 2012. god
  ----------------------------------------------------
  From enver.ljubovic@gmail.com, 26.02.2012.
  Poštovani prijatelji!
  Šaljem Vam flayer moje najnovije knjige "Znameniti bunjevački i lički rod Rukavina" koju možete naručiti.
  S poštovanjem!
  Enver Ljubović, prof., V.Čopića 1, 53270 SENJ
  mob: 091 2882189
  ----------------------------------------------------
  From nikola.tominac@gmail.com, 16.03.2012.
  Poštovani
  u prilogu Vam dostavljam prilog koji će izići u zborniku Matice Hrvatske "1918 u hrvatskoj povijesti" Prestrašni događaji iz naše povijesti
  Pozdrav, Nikola Tominac
  ----------------------------------------------------
  Od: darko zubrinic darko.zubrinic@gmail.com
  Prima: vrilo-mudrosti@vrilo-mudrosti.hr
  Subjekt: galgoljica u lici, Datum: Thu, 19 Apr 2012 22:18:15 +0200
  Poštovani prijatelji,
  o glagoljici u Lici možete pronaći moj dosta opsežan prikaz http://www.croatianhistory.net/etf/likka.html (na hrvatskom) i http://www.croatianhistory.net/etf/lika.html (na engleskom)
  Čestitam Vam na osnivanju Vašeg društva. Imam mali prikaz o Marijanu Matijeviću na www.croatianhistory.net/etf/sport.html .
  Za portal www.croatia.org bilo bi dobro objaviti članak o balerini Čorak-Slavenski. Molim Vas za dopuštenja da rabim Vaše fotografije. Jedno pitanje - znadete li za neki prikaz o njoj na engleskom jeziku?
  Srdačan pozdrav iz Zagreba od jednog Ličana (po tati) i bivšeg predsjednika Društva prijatelja glagoljice.
  Darko Žubrinić, www.croatianhistory.net, www.croatia.org, www.studiacroatica.org
  Professor Darko Zubrinic, Department of Applied Mathematics
  Faculty of Electrical Engineering and Computing, University of Zagreb
  Unska 3, 10000 Zagreb, Croatia
  ----------------------------------------------------
  Od: Enver Ljubović enver.ljubovic@gmail.com
  Prima: Vrilo mudrosti vrilo-mudrosti@vrilo-mudrosti.hr
  Subjekt: Knjige, Datum: Fri, 20 Apr 2012 23:16:29 +0200
  Štovani prijatelji!
  Šaljem Vam flyere mojih knjiga o Lici i Ličanima te životopis i bibliografiju mojih radova o Lici i Ličanima. Želim Vam svako dobro i unaprijed Vam se zahvaljujem. Cijena svih mojih knjiga snižena je 50% i mogu se naručiti pouzećem izravno kod autora knjiga.
  S poštovanjem!
  Enver Ljubović, prof., V. Čopića 1, 53270 SENJ
  mob: 00 385 91 2882189, E-mail; enver.ljubovic@gmail.com
  ----------------------------------------------------
  Return-path: darko.zubrinic@gmail.com
  Envelope-to: vrilo-mudrosti@vrilo-mudrosti.hr
  Delivery-date: Wed, 02 May 2012 17:05:31 +0200
  Poštovani g. Grčević,
  pogledajte članak u vezi Mie Čorak Slavenski, koji sam objavio prekjučer:
  http://www.croatia.org/crown/articles/10253/1/Mia-Slavenska-1916-2002-Croatian-ballerina-one-of-the-greatest.html
  http://www.croatia.org/crown/articles/10253/2/Mia-Slavenska-1916-2002-Croatian-ballerina-one-of-the-greatest
  Ima još materijala, koji će doći kasnije.
  Primite lijep pozdrav iz Zagreba,
  Darko Žubrinić
  www.croatianhistory.net
  www.croatia.org
  www.studiacroatica.org
  Professor Darko Zubrinic, Department of Applied Mathematics
  Faculty of Electrical Engineering and Computing, University of Zagreb
  Unska 3, 10000 Zagreb Croatia
  ----------------------------------------------------
  From: "Svjetlana Dudrak" svjetlana.dudrak@slavonski-brod.hr
  To: vrilo-mudrosti@vrilo-mudrosti.hr
  Poštovani,
  Gradsko vijeće Grada Slavonskog Broda je na svojoj 21. sjednici održanoj 27. travnja 2012. godine donijelo odluke o dodjeli javnih priznanja i nagrada Grada Slavonskog Broda za 2012. godinu.
  Zavičajna udruga Ličana "Vrilo mudrosti" dobitnica je javnog priznanja Grba Grada Slavonskog Broda. Javna priznanja i nagrade biti će uručeni na svečanoj sjednici povodom Dana grada (16. svibnja – sv. Ivan Nepomuk).
  Pisani poziv za svečanu sjednicu s točnim terminom održavanja dobit ćete naknadno te Vas molimo da se pozivu odazovete.
  Za sve dodatne informacije možete kontaktirati stručnu službu Gradskog vijeća na telefon 035/217-014.
  Lijepi pozdrav, Svjetlana Dudrak
  ----------------------------------------------------
  From: Silvija Rubčić Kovačić silvija.rubcic@gmail.com, Date: 2012/5/9
  Subject: Požar na obiteljskoj kući u Kuterevu - 6. svibnja 2012.g.
  To: "M. Dujmovic" plava_laguna@msn.com
  Požar na obiteljskoj kući u Kuterevu – 6. svibnja 2012. godine
  U noći 6. svibnja 2012. godine oko 00.30 sati buknuo je požar na tavanu obiteljske kuće Nikole Rožmana u Kuterevu. U trenutku požara u kući je bilo dvoje djece u dobi od četiri i šest godina sa roditeljima. Majku Katarinu probudila je eksplozija na tavanu nakon čega je sa suprugom Nikolom i djecom u naručju istrčala iz kuće. Probudili su susjede i pozvali vatrogasce. U pomoć obitelji Rožman priskočili su susjedi i volonteri Utočišta za medvjede.
  Svi koji ste u mogućnosti, a želite pomoći obitelji Rožman obnoviti njihov dom, možete to učiniti donacijom novčanog iznosa na račun kod Privredne banke Zagreb br. 2340009-3203207840 (Nikola Rožman, Kuterevo 179, 53 220 Otočac).
  Ukoliko možete pomoći na neki drugi način slobodno kontaktirajte broj 098/ 990-8375.
  ----------------------------------------------------
  From vsulenti@net.hr; Sun, 20 May 2012
  Poštovani(a),
  Ja sam Vladimir Šulentić, živim u Gospiću, porijeklom iz Sv. Roka. Prije nekoliko godina počeo sam sastavljati naše obiteljsko stablo i skupio jako puno podataka, ali isto tako imam i nekih nepoznanica odnosno jedan moj davni rođak je odselio po jednoj priči u smjeru Slavonije, a po drugoj u smjeru Petrinje, ali tu mu se gubi svaki trag. Ovim putem Vas želim pitati dal ima netko u udruzi zainteresiran za razgovor u vezi tih pitanja tj. sastavljanja obiteljskih stabala.
  Moj kontakt: 091/5626890, vsulenti@net.hr
  Srdačan pozdrav!
  ----------------------------------------------------
  From enver.ljubovic@gmail.com; 18 May 2012
  Štovani!
  Šaljem Vam naslovnice mojih knjiga o Lici, Krivom Putu i Senju.
  S poštovanjem!
  Enver Ljubović, prof.
  Knjige

  ----------------------------------------------------
  From Nikola Tominac. nikola.tominac@gmail.com
  Naslov: Re: ZAGREB - predivno!!!
  Zagreb u svojoj ljepoti! My Zagreb! :)
  http://vimeo.com/39847377
  ----------------------------------------------------
  From: kata.posavac@gmail.com, 11.06.2012.
  Pozdrav svim ljudima dobre volje,a posebno svim ličanima.
  Trebala bi pomoć da lakše nađem spotove gdje nastupaju ličani,a najviše me zanima Zavičajna udruga Bizovac. Kako mogu to pronači da ih vidim i čujem.Hvala i svako dobro i još dugo,dugo,beskonačnog druženja Vam želim.
  Pozdrav,Katica Posavac
  ----------------------------------------------------
  From: Vrilo mudrosti, To: kata.posavac@gmail.com, 14.06.2012.
  Poštovana
  Probajte na YouTube i na http://wn.com/ZU_Licana_Gacka_Bizovac
  Pozdrav, Z. Grčević
  ----------------------------------------------------
  From: naza.warsop@gmail.com, 13.06.2012.
  Udruga je osnovana 10.05.2003. god. Organiziraju "Ličko prelo" i sudjeluju u društvenom životu Belišća. Zapažena je organizacija gosotovanja brojnih ličkih KUD-ova kao i druženja sa srodnim ličkim udrugama. Od 2010. god. udruga ima vlastiti prostor.

  Ja sam koristeći Google prevesti pisati za vas. Ja živim u Nottinghamshire Velikoj Britaniji, ali moj otac je došao ovamo nakon rata i postao rudar. moja kći i ja vrtjeti vune, a primijetio sam da ste imali slike žena vrti u Belsice. Moj ujak Roman Filep i teta Štefica živio tamo. Možete li dati svoje podatke kako bi žena na slici, kao da bi bilo dobro razgovarati s njima o predenje i imati link na moga oca. Također sam dobio moga tetka gizela je kolovrat, koji je došao iz Feričanci gdje je moj otac rođen. Nadam se da ovaj prijevod je lako za vas da razumijete - znam malo hrvatski, ali nije dovoljno napisati ovo pismo! pozdrav Adela Langton

  I am using Google translate to write to you. I live in Nottinghamshire UK, but my father came over here after the war and became a miner. my daughter and I spin wool, and I noticed that you had pictures of women spinning in Belsice. My Uncle Roman Filep and auntie stefica lived there. Could you give my details to the women in the picture, as it would be good to talk to them about spinning and have a link to my father. I was also given my auntie gizela's spinning wheel, which came from Fericanci where my father was born. I hope this translation is easy for you to understand - I know a little Croatian but not enough to write this letter! Regards Adela Langton -- Regards from Nigel and Adela Langton
  ----------------------------------------------------
  From: Vrilo mudrosti, To: naza.warsop@gmail.com, 16.06.2012.
  Poštovana
  U redu je tekst na hrvatskom kao i na engledkom. Možete probati na e-mail krunoslav.majer2@os.t-com.hr dobiti tražene informacije. Sigurnije je pisati na hrvatskom.
  Pozdrav, Zdravko Grčević
  ----------------------------------------------------
  From: zeljosub@eunet.rs, 09.07.2012.
  Poštovani,
  volio bih poslušati i glazbeni zapis, vidjeti vaše igre i običaje, a posebno gusle bunjevačke i Vilu Velebita, koju je jedan naš general austrijske vojske volio čuti svako jutro kada prolazi vojna limena glazba kraj njegove palače.
  Pisati o Bunjevcima ličkim i primorskim kod nas prvi sam počeo ozbiljno ja, na temu "Ribnička buna" prija 10 godina. Sada već i drugi imaju snage otvoreno o tome govoriti i pisati.
  Puno sriće i uspiha Zvonko Stantić iz Subotice
  ----------------------------------------------------
  From: ZUL "Vrilo mudrosti" Slavonski Brod, To: zeljosub@eunet.rs
  Poštovani
  Glazbene zapise, običaje i slično možete pronaći na internetu. Video priloge koje sam stavio na stranicu naše udruge vezane su za naše aktivnosti. O Bunjevcima sam napisao tekst jer veliki broj današnjih Ličana vuče bunjevačko porijeklo. Tako su i osnivači naše udruge iz lovinačkog kraja, dakle potomci Bunjevaca koji su doselili iz Primorja nakon protjerivanja Turaka. Moje porijeklo je iz Gacke doline, ili točnije tkzv. Kranjci koji su doselili sa sjevera nakon protjerivanja Turaka. Ako Vam mogu kako pomoći, napišite. Ako imate kakvih tekstova ili slika a voljni ste da ih objavimo na našoj web stranici, stojimo na raspolaganju. S poštovanjem, Zdravko Grčević
  ----------------------------------------------------
  From: denis.rostohar@gmail.com, 21.07.2012.
  Poštovani,
  ja sam grafički dizajner iz Otočca / Zagreba i osmislio sam originalne i moderne majice s natpisom koje su u vrlo kratko vrijeme pobudile veliki interes. Majice možete pogledati na FB stranici:
  http://www.facebook.com/pages/Ja-sam-iz-Like/395544860488385
  Ukoliko Vam se projekt sviđa, možete informirati svoje članove o istome. Kako je projekt u kratko vrijeme poprilično prihvaćen, a tek je u samim počecima, svaki oblik potpore i reklame nam je dobrodošao. Također natpisi su prijavljeni i za natječaj Suvenir Ličko-senjske županije pa nam je i to znak da smo na dobrom putu.
  Ukoliko želite, natpisi se mogu, u dogovoru s Vama, i mijenjati po želji sve dok bit ideje ostane ista. Za svaki oblik suradnje i sve dodatne informacije stojim Vam na raspolaganju putem maila ili FB stranice ja sam iz Like.
  Hvala Vam na vremenu odvojenom za ovu informaciju/ponudu. Želim Vam ugodan vikend, srdačan pozdrav,
  Denis Leo Rostohar
  ----------------------------------------------------
  Šalje: josip grdjan , Datum: 20. rujna 2012. 11:55
  Predmet: Kalendar zidni 2013.
  Poštovani, za 2013. pripremili smo tematski zidni kalendar LIKA narodne nošnje i običaji. Sve fotografije su autorski radovi profesionalnog fotografa i fotoreportera Josipa Grđana ( autor suvenir knjige "Samo Samobor", tiskane prema dizajnu Borisa Ljubičića, nagrađenE na prestižnom natjecanu ADCC Awards 2012. Srebrnom kockom i uvrštene u največoj svjetskoj konkurenciju u TOP GRAPHIC DESIGN )
  Kalendar nudimo po slijedećim uvjetima: cijena po komadu je 35,00 kn
  Popust na količinu:
  50 komada - 30,00 kn i 100 - 150 komada - 28,00 kn 300 - 400 komada - 24,00 kn, 500 komada - 21,00 kn
  U cijene je uključen PDV. Nismo u sustavu PDV-a pa se isti ne može odbiti.
  Rok plaćanja je 30 dana od isporuke. Kalendari su pakirani u prozirnu foliju sa samoljepivom trakom. Dotisak 32,5 x 6 cm prema želji kupca 2,00 kn/kom.
  Srdačan pozdrav!
  SRČEKO obrt za izradu suvenira, Trg kralja Tomislava bb, 10430 Samobor, Silva Krajačić, 091/3363585, www.srceko.webs.com
  ----------------------------------------------------
  Od josip.fajdic@pozeska-bolnica.hr za Vrilo mudrosti
  Dragi moji Ličani,
  Ajmo pomoći ovom branitelju Gospića koji je optužen kao zapovjednik izviđačke satnije u akciji Medački džep i sada je u Remetincu. Osobno poznam tu čestitu familiju s četvoro djece koji momentalno nemaju nikakvih sredstava za život.
  Žiro ran: Privredna banka: 2340009-3104196610
  Pozdrav Josip Fajdić

  From: ra_da [mailto:r.krmpotic@gmail.com], Sent: Thursday, September 13, 2012 12:05 PM
  To: josip.fajdic@pozeska-bolnica.hr
  Subject: ZAMOLBA
  Radmila Krmpotić, Kaniška 31, 53000 Gospić
  Prof.dr.sc. Josip Fajdić, dr. med., Požega
  Poštovani doktore,
  Najprije da se ispričam što se javljam ovim putem ali upravo sam našla kontakt na web stranicama Vaše bolnice. Ne moram ni naglašavati koliko mi je neugodno ali i neophodno da Vas zamolim za pomoć.
  Naime, sigurno ste čuli da je moj suprug Josip Krmpotić pritvoren po zapovjednoj odgovornosti već 7 mjeseci u Remetincu. Mislim da Vam ne moram ni govoriti kolike troškove to iziskuje pa bih Vas najljepše zamolila ako je iako moguće da se kroz udrugu Ličana „Vila Velebita“ pokušaju prikupiti neka novčana sredstva barem za troškove puta.
  Još jednom se ispričavam, najljepše Vam zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam!
  Radmila Krmpotić
  ----------------------------------------------------
  22. kolovoza 2012.
  Pozdrav
  Pišem Vam jer me zanima život 'Junaka iz Like' - Marijana Matijevića. Pročitao sam Vaše zapise i novinske članake na stranici vrilo-mudrosti.hr, pročitao članak iz knjige '101 Brodska priča', pročitao knjigu 'Glineni kolos' (u kojoj ne piše o njemu makar su novine pisale da piše), jedino nisam nikako došao do knjige Stjepana Tomića 'S Herkulom zlatna srca' koju vidim da ste imali (imate?).
  Zato Vas pitam da li imate primjerak viška za prodati, ili tko ima primjerak da želi prodati, ili da li mogu kupiti kopiju knjige, ili znate nekoga tko prodaje knjigu da ima više primjerka. Ja želim kupiti knjigu. Pitao sam izdavača Crveni križ, rekli su mi da više nemaju primjerka.


  VM: knjigu je gospodin dobio (Z. Grčević)

  31. kolovoza 2012.
  Cijenjeni gospodine Grčević
  Od srca Vam zahvaljujem na prilici da pročitam i da posjedujem primjerak knjige Stjepana Tomića! Namjera mi je da napravim posvetu Marijanu Matijeviću na engleskom jeziku. Smatram da taj čovjek zaslužuje i više od toga, na primjer cjelovečernji igrani film i puno više, ne samo zbog svoje iznimne tjelesne snage nego i zbog svoje nesebičnosti, odnosno velikoga darežljivog srca.
  ----------------------------------------------------
  05.09.2012.
  Poštovanje gospodine Grčević
  Ako dozvoljavate rado bi Vas još pitao o Marijanu Matijeviću?
  Čitajući knjigu Stjepana Tomića vidim da postoje još neki sačuvani zapisi o Junaku, kao što ste i Vi objavili na Vašoj stranici, isječki iz novina i slično. Da li možda znadete gdje se sada nalaze ti zapisi?
  Iz knjige:
  strana 43 piše "album Marijana Matijevića s isječcima iz novina",
  strana 55 spominje se Marijanove "Uspomene"
  strana 59 i 65 piše da je autor držao stotine dopisnica, razglednica
  strana 60 da li znate gdje se nalaze ta odlikovanja
  strana 62 spomenuta su pisma
  strana 69 kovčezi sa novinskim isječcima
  strana 72 bilježnica sa dozvolama
  Znam za blog Andrije Matijevića, ali on se nije obnovio od 2008, piše da će izaći knjiga ali ništa od toga za sada nema.
  Sa vaše stranice: "prema priči Stjepana Tomića iz Županje, oteo Irenu..." - to ne piše u knjizi?!!
  Joža Ščrbašić: Moderni Samson na županjskom groblju, Slavonski kalendar, 2003. god. - ova knjiga je također nedostupna, možete mi napisati nešto o njoj?
  Da li znate kako napreduje Udruga "Marijan Matijević", da li se može vidjeti njihova zbirka?
  Ako znate bilo što o tim zapisima i sličnim stvarima molim Vas da mi javite, ako želite. Nisam zainteresiran da ih posjedujem (te stvari bi trebale biti u muzeju) nego da se čim više, detaljnije, o Marijanu informiram.
  Unaprijed hvala!
  ----------------------------------------------------

  ZAVIČAJNA UDRUGA LIČANA "VRILO MUDROSTI" SLAVONSKI BROD         vrilo-mudrosti@vrilo-mudrosti.hr