OSTALE AKTIVNOSTI

2011. godina
Gostovanje na Slavonskobrodskoj televiziji
    Povodom 20-god postojanja Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" Slavonski Brod i promocije knjige u Slavonskom Brodu "Ličani u Slavoniji" autora dr. Josipa Fajdića iz Požege, naši članovi su gostovali na Slavonskobrodskoj televiziji. U emisiji Nedjeljom zajedno emitiranoj 16.10.2011. god. bili su predsjednica dr. Zdenka Topolovac i član Upravnog odbora Zdravko Grčević.
    Predesjednica je govorila općenito o Udruzi, osnivanju, zavičajnosti i aktivnostima. Na kraju je pozvala gledatelje na Ličku zabavu. Zdravko Grčević je govorio o predstavljanju knjige "Ličani u Slavoniji" i vlastitom prilogu u knjizi - Ličkom vremeplovu. Također je govorio o vrijednoj knjižici "O Brodskom vinogorju" Anke Simonović koja je opisala nove doseljenike Ličane u Brodskom vinogorju početkom 20. st.

sbtv
Darija Jakičić i Darko Junačko

sbtv

sbtv

sbtv

sbtv

sbtv

sbtv

sbtv


Održana je promocija knjiga Dr. Josip Fajdić: "Ličani u Slavoniji i Vila Velebita u Požegi"

knjiga
    Predstavljena je u Slavonskom Brodu knjiga "Ličani u Slavoniji iVila Velebita u Požegi" autora prof. dr. sc. Josipa Fajdića, predsjednika Ličkog zavičajnog društva "Vila Velebita" u Požegi. Ovo predstavljanje je bilo samo dan kasnije od prvog predstavljanja knjige u Požegi.
     Riječ je o knjizi koja na 389 stranica, u četiri cjeline donosi pregled povijesti Like, naseljavanje Ličana u Slavoniju, popis najznačajnijih ličkih prezimena, najznačajnije simbole Like, te zasebna poglavlja o Ličkom zavičajnom društvu Vila Velebita u Požegi i ličkim zavičajnim društvima u Slavoniji i Zagrebu. Tu je i Lički vremeplov, te mala antologija pjesama ličkih pjesnika o Lici.
     Treba se zahvaliti Ženskoj pjevačkoj skupini „Ad Astra“ iz Slavonskog Broda s lijepim glazbenim uvodom koji se sastoajo od ličkih i slavonskih pjesama. U pozdravnoj, uvodnoj riječi, ravnatelj Gradske knjižnice Slavonski Brod Ivan Stipić kratko se osvrnuo na fenomen zavičajnosti, a g-din Stipić je ujedno i vodio cijelu promociju. Zatim se prisutnima obratila predsjednica udruge "Vrilo mudrosti" dr. Zdenka Topolovac. Grad Slavonski Brod, sa zamjenicom gradonačelnika Ilijanom Vrbat Pejić, pročelnicom za društvene djelatnosti Dubravkom Marković i pročelnikom lokalne uprave Davorom Rogićem iskazali su dužno poštovanje prema brodskim Ličanima i ličkim Brođanima.
     Ova je knjiga zaslužuje posebnu pozornost zbog toga što je to prva knjiga o Ličanima izvan Like koja pokazuje fenomen ličkog iseljavanja po Slavoniji. Spomenimo kako o Ličanima u Slavonskom Brodu postoji zapis u knjizi učiteljice Anke Simonović "O Brodskom vinogorju" u izdanju Brodske riječi, tekst napisan početkom 20. st.
     Predstavljanje je bilo 15.10.2011. u organizaciji Gradske čitaonice Slavonski Brod i Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" Slavonski Brod., a odražano je u Gradskoj čitaonici. O knjizi su govorili urednik knjige prof. dr. se. Ante Bežen, recezent knjige doc. dr. sc. Željko Holjevac, msgr. dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski i autor knjige prof. dr. sc. Josip Fajdić. U knjizi su tekstovi i drugih suradnika: msgr. dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, prof. dr. se. Ante Bežen, doc. dr. sc. Željko Holjevac, mr. sc. Tatjana Kolak, Zlatko Tomičić, Zdravko Grčević, dipl. ing. i dr.
     Osim toga knjiga govori o fenomenu zavičaja jer doživljaj zavičaja kod Ličana je vrlo intenzivan, a dokaz tome su brojne ličke zavičajne udruge u Slavoniji, pa i šire u Hrvatskoj, istaknuo je urednik knjige prof. dr. se. Ante Bežen. Autor prof. dr. sc. Josip Fajdić istaknuo je da je knjiga nastala tijekom deset mjeseci intenzivnog rada, pri čemu su korišteni brojni crkveni i svjetovni izvori i materijali, a predstavlja svojevrstan predložak za buduća istraživanja nekim novim generacijama o životu Ličana na ovom prostoru. Knjiga donosi obilje tekstova o radu Ličkog zavičajnog društva "Vila Velebita" iz Požege. Također su predstavljene sve ličke udruge u Slavoniji i Zagrebu.
     Predstavljanje knjige izazvalo je zanimanje brodske javnosti a posebno bi istakli jako lijep prilog emitiran na Slavonskobrodskoj tekleviziji.

knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
Prof. dr. sc. Josip Fajdić, zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda Ilijana Vrbat Pejić i msgr. dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski
knjiga
knjiga
knjiga
Ženska pjevačka skupina "Ad Astra" iz Slavonskog Broda
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
Doc. dr. sc. Željko Holjevac, msgr. dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski i prof. dr. se. Ante Bežen
knjiga
knjiga
Fotografije: Marinko Krpan

Evo nekoliko slika scena iz priloga o promociji knjige emitiranog na Slavonskobrodskoj televiziji 16.10.2011. god.
knjiga

knjiga
Autor knjige dr. Josip Fajdić iz Požege
knjiga

knjiga

knjiga

U GRADSKOJ KNJIŽNICI PREDSTAVLJENA KNJIGA „LIČANI U SLAVONIJI“
knjiga
grb      U Gradskoj knjižnici predstavljena je knjiga „Ličani u Slavoniji i Vila Velebita u Požegi“ autora prof. dr. Josipa Fajdića iz Požege. Uz autora, urednika knjige prof. dr. Antu Bežena i recenzenta doc.dr. Željka Holjevca na promociji je sudjelovao i biskup Gospićko-senjski mons. dr Mile Bogović. U ime grada Slavonskog Broda biskupa Bogovića pozdravila je zamjenica gradonačelnika Ilijana Vrbat Pejić.
     Uz Gradsku knjižnicu suorganizator predstavljanja ove knjige koja promovira ideju ličke zavičajnosti u Slavoniji bila je Zavičajna udruga Ličana „Vrilo mudrosti“ iz Slavonskog Broda, utemeljena 1991. godine s ciljem njegovanja ličkog kulturnog identiteta i povezivanja ličkoga i slavonskog zavičaja u obiteljima brojnih potomaka doseljenika iz Like u Slavonskom Brodu i okolici.
16.10.2011, Službene stranice grada Slavonskog Broda, www.slavonski-brod.hr
Ličani u Slavoniji i Vila Velebitska u Požegi
knjiga
knjiznica      Nesvakidašnji događaj subotnjeg predvečerja u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod bilo je predstavljanje knjige „Ličani u Slavoniji i Vila Velebita u Požegi“ prof. dr. sc. Josipa Fajdića. Ženska pjevačka skupina „Ad Astra“ iz Slavonskog Broda glazbenim uvodom, kao niti poveznicom, sam fenomen zavičajnosti i napose pripadnosti spojila je u jedno, onako kako se to ovdje zapravo i živi.
     Gosti iz Like, biskup Gospićko-senjski mons. Dr. Mile Bogović i zamjenik župana Ličko-senjske županije i ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću prof. Ivica Mataja pokazali su, samim svojim dolaskom, a zatim i osvrtom na knjigu, veliko poštovanje prema , prije svega autoru, a zatim i svim Brođanima i Ličanima.
     Urednik knjige prof. dr. Ante Bežen, redoviti profesor i prodekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, recenzent knjige doc. dr. Željko Holjevac, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i voditelj podružnice instituta Ivo Pilar u Gospiću, te sam autor prof. dr. Josip Fajdić, sveučilišni profesor na Medicinskom fakultetu u Osijeku i predsjednik Zavičajnog društva „Vila Velebita“ potanko su , svaki unutar svog područja, pogovorili o knjizi.
     Grad Slavonski Brod, sa zamjenicom gradonačelnika Ilijanom Vrbat Pejić, pročelnicom za društvene djelatnosti Dubravkom Marković i pročelnikom lokalne uprave Davorom Rogićem iskazali su dužno poštovanje prema brodskim Ličanima i ličkim Brođanima, svjesni, kako su doseljenici iz Like u Slavonski Brod i okolicu ostavili dubok trag u životu samoga Grada.
     Zdenka Šulentić-Topolovac, predsjednica Zavičajne udruge Ličana Vrilo Mudrosti iz Slavonskog Broda i članovi Udruge, uz suorganizatora Gradsku knjižnicu, bili su domaćini ove večeri, koja je uz nazočnost brojnih građana iznimno dobro prihvaćena u našemu gradu.
     U pozdravnoj, uvodnoj riječi , ravnatelj Gradske knjižnice Slavonski Brod Ivan Stipić kratko se osvrnuo na fenomen zavičajnosti i uz njega vezan fenomen razvoja grada Slavonskog Broda, budući je do formiranja grada došlo relativno kasno, upravo zbog povijesno vojno graničarske uloge koju je imao. Demografski rast uvjetovan multietničnošću i multikulturalnošću (Nijemci, Cincari, Židovi, Ličani, Dalmatinci, Bosanci,…) postao je i ostao glavna odlika njegova urbaniteta. Profesor dr. Bežen je nazočne upoznao s ličkim pjesništvom , stavljajući poseban naglasan na usmeno književnu analizu fenomena pjesme „Vila Velebita“.
     Docent dr. Holjevac je predstavio dio knjige koji govori o povijesnoj socijalnoj i političkoj slojevitosti Like i fenomenu njezinog iseljavanja. Biskup Bogović, u svom obraćanju, naglasak je stavio na formiranje biskupskih sjedišta u Lici i njihovu migraciju (Otočac, Senj, Gospić) vezanu uz ovo političko, vojno i povijesno trusno područje, naglašavajući kako su migracije vjerske uprave nužno povezane uz migracije stanovništva.
     Autor Fajdić upoznao je prisutne sa sadržajnom diobom djela , te sa samim činom nastanka predstavljene knjige i motivima koji su ga pri tome vodili. Posebno se , u svom obraćanju zahvalio autorima pojedinih članaka unutar knjige i ostalim suradnicima na projektu.
    Iznimno pozitivno ozračje ove večeri, rezultat je, kako predstavljača knjige tako i slušatelja, Brođana, koji su svoje ličke „korijene“ usadili u ove slavonske ravnice.
17.10.2011., Gradska knjižnica Slavonski Brod, www.gksb.hr
"Ličani u Slavoniji"
sbtv     Gradska knjižnica Slavonski Brod i Zavičajna udruga Ličana "Vrilo mudrosti", pokazali su se kao dobri domaćini skupa Ličana sa svih strana Slavonije, ali i onih koji su potegnuli malo duži put da bi stigli na predstavljanje knjige "Ličani u Slavoniji i Vila Velebita u Požegi".
    Osim samog autora, knjigu su predstavili i Ante Bežen, ujedno urednik i recezent, Željko Holjevac i suradnik na knjizi Mile Bogović, Gospićko-senjski biskup. U drugoj polovini 19. st. svijet, pa i naše krajeve zahvatila je velika kriza. Ona se pokazala u nestašici robe, općenom poskupljenju životnih i proizvodnih sredstava, nestanku novca i općenom osiromašenju. Kriza se jače osjetila u proizvodnim dijelovima Hrvatske, odnosno istočnim dijelovima, te Banatu i Bačkoj. Kroz dvadesetak kriznih godina to se stanje razvilo do toga da se glas o obilju prodajne zemlje, naročito u Slavoniji raširio po svim zemljištima susjednim krajevima. Oko 1890. god. krenula je struja iseljenika prema Slavoniji iz zapadnih krajeva, pa tako i iz Like. U ovom iseljavanju Like sudjelovali su znatno Hrvati. Stoga danas u Slavoniji brojimo velik postotak Ličana. U četiri kotara istočno od novskoga, u novogradiški, brodski, vinkovački i županjski, koji su prije kriznih godina pripadali Krajini, useljavali su Ličani u velikoj mjeri. Svi su oni iza sebe ostavili nova pokoljenja koja i danas cijene svoje korijene, ostavštinu svojih starih i priče o kršu iz kojega su potekli, sve to objedinjeno je u ovoj knjizi Josipa Fajdića.
Slavonskobrodska televizija,17.10.2011., http://sbtv.hr
Predstavljena knjiga
„Ličani u Slavoniji i Vila Velebita u Požegi"

Iznimno pozitivno ozračje ove večeri, rezultat je, kako predstavljača knjige tako i slušatelja, Brođana, koji su svoje ličke „korijene" usadili u ove slavonske ravnice.

sbplus SLAVONSKI BROD - Nesvakidašnji događaj subotnjeg predvečerja u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod bilo je predstavljanje knjige „Ličani u Slavoniji i Vila Velebita u Požegi" prof. dr. sc. Josipa Fajdića. Ženska pjevačka skupina „Ad Astra" iz Slavonskog Broda glazbenim uvodom, kao niti poveznicom, sam fenomen zavičajnosti i napose pripadnosti spojila je u jedno, onako kako se to ovdje zapravo i živi.
    Gosti iz Like, biskup Gospićko-senjski mons. Dr. Mile Bogović i zamjenik župana Ličko-senjske županije i ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću prof. Ivica Mataja pokazali su, samim svojim dolaskom, a zatim i osvrtom na knjigu, veliko poštovanje prema, prije svega autoru, a zatim i svim Brođanima i Ličanima.
    Urednik knjige prof. dr. Ante Bežen, redoviti profesor i prodekan Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, recenzent knjige doc. dr. Željko Holjevac, profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu i voditelj podružnice instituta Ivo Pilar u Gospiću, te sam autor prof. dr. Josip Fajdić, sveučilišni profesor na Medicinskom fakultetu u Osijeku i predsjednik Zavičajnog društva „Vila Velebita" potanko su, svaki unutar svog područja, pogovorili o knjizi.
    Grad Slavonski Brod, sa zamjenicom gradonačelnika Ilijanom Vrbat Pejić, pročelnicom za društvene djelatnosti Dubravkom Marković i pročelnikom lokalne uprave Davorom Rogićem iskazali su dužno poštovanje prema brodskim Ličanima i ličkim Brođanima, svjesni, kako su doseljenici iz Like u Slavonski Brod i okolicu ostavili dubok trag u životu samoga Grada.
    Zdenka Šulentić-Topolovac, predsjednica Zavičajne udruge Ličana Vrilo Mudrosti iz Slavonskog Broda i članovi Udruge, uz suorganizatora Gradsku knjižnicu, bili su domaćini ove večeri, koja je uz nazočnost brojnih građana iznimno dobro prihvaćena u našemu gradu.
    U pozdravnoj, uvodnoj riječi, ravnatelj Gradske knjižnice Slavonski Brod Ivan Stipić kratko se osvrnuo na fenomen zavičajnosti i uz njega vezan fenomen razvoja grada Slavonskog Broda, budući je do formiranja grada došlo relativno kasno, upravo zbog povijesno vojno graničarske uloge koju je imao. Demografski rast uvjetovan multietničnošću i multikulturalnošću (Nijemci, Cincari, Židovi, Ličani, Dalmatinci, Bosanci,…) postao je i ostao glavna odlika njegova urbaniteta.
    Profesor dr. Bežen je nazočne upoznao s ličkim pjesništvom, stavljajući poseban naglasan na usmeno književnu analizu fenomena pjesme „Vila Velebita".
Docent dr. Holjevac je predstavio dio knjige koji govori o povijesnoj socijalnoj i političkoj slojevitosti Like i fenomenu njezinog iseljavanja.
    Biskup Bogović, u svom obraćanju, naglasak je stavio na formiranje biskupskih sjedišta u Lici i njihovu migraciju (Otočac, Senj, Gospić) vezanu uz ovo političko, vojno i povijesno trusno područje, naglašavajući kako su migracije vjerske uprave nužno povezane uz migracije stanovništva.
    Autor Fajdić upoznao je prisutne sa sadržajnom diobom djela, te sa samim činom nastanka predstavljene knjige i motivima koji su ga pri tome vodili. Posebno se, u svom obraćanju zahvalio autorima pojedinih članaka unutar knjige i ostalim suradnicima na projektu.
    Iznimno pozitivno ozračje ove večeri, rezultat je, kako predstavljača knjige tako i slušatelja, Brođana, koji su svoje ličke „korijene" usadili u ove slavonske ravnice.
SBPLUS, 17.10.2011., www.sbplus.hr
"Ličani u Slavoniji"
posavska     Ne kaže se bez razloga da je Lika cijeli svijet naselila a sebe nije raselila. Nema zemljopisne dužine ni širine na kojoj Ličana nema, pa tako i u Slavoniji, posebno onom dijelu što je nekada pripadao Granici i kojega su u drugoj polovici 19. stoljeća Slavonci počeli napuštati pa je u obilju bilo jeftine a plodne zemlje. No, Ličani svoje korijene ne zaboravljaju, još čuvaju stare priče i uspomene na svoj kraj, što pokazuje i knjiga Josipa Fajdića "Ličani u Slavoniji amp; Vila Velebita u Požegi" koja je u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod predstavljena u organizaciji Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" Slavonski Brod prošle subote, dan nakon požeške promocije.
    Uz autoraJosipa Fajdića i urednika knjige prof. dr. Antu Bežena, o knjizi su govorili i recenzent doc. dr. Željko Holjevac te jedan od suradnika, mons. dr. Mile Bogović, gospićko-senjski biskup koji dobro zna koliko je jaka veza Ličana i Like. A okupljene su pozdravili i prof. Ivica Mataja, ravnatelj Državnog arhiva u Gospiću i zamjenik ličkosenjskoga župana, predsjednica Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" Zdenka ŠulentićTopolovac, ravnatelj Gradske knjižnice Ivan Stipić i zamjenica gradonačelnika IlijanaVrbat Pejić.
- Knjiga je prije svega svjedočanstvo o postojanju Ličana na ovim prostorima, ona propituje njihov identitet, odnosno njegov sadržaj, a da bi se došlo do njega bilo je nužno razgrnuti brojne podatke o stoljetnim povijesnim migracijama Ličana u ove prostore - kazao je autor ističući kako je knjiga, zahvaljujući iznimnim suradnicima, nastala u svega desetak mjeseci, a donosi kratku povijest Like i naseljavanja u Slavoniji, popis ličkih prezimena, pojašnjavana najznačajnije simbole Like, govori o osnivanju gospićko-senjske biskupije i predstavlja aktivnosti požeškog društva "Vila Velebita".
    Zavičajna udruga "Vrilo mudrosti" njegovanje veza među Ličanima i s Likom u Slavonskom Brodu nastavlja večeras, 21. listopada petnaestom "Ličkom večeri" koja će se održati u Matičević centru s početkom u u 19,30 sati. Na jelovniku su tipično lička jela i piće, a za glazbu će se pobrinuti Širok šor i PS zavičajne udruge "Gacka" iz Bizovca.
Posavska Hrvatska, 21.10.2011.
Promocija u Požegi knjige Dr. Josip Fajdić: "Ličani u Slavoniji i Vila Velebita u Požegi"

    Predstavljena je u Požegi knjiga "Ličani u Slavoniji i Vila Velebita u Požegi" autora prof. dr. sc. Josipa Fajdića, predsjednika Ličkog zavičajnog društva "Vila Velebita" u Požegi. Riječ je o knjizi koja na 389 stranica, u četiri cjeline donosi pregled povijesti Like, naseljavanje Ličana u Slavoniju, popis najznačajnijih ličkih prezimena, najznačajnije simbole Like, te zasebna poglavlja o Ličkom zavičajnom društvu Vila Velebita u Požegi i ličkim zavičajnim društvima u Slavoniji i Zagrebu. Tu je i Lički vremeplov, te mala antologija pjesama ličkih pjesnika o Lici.
    Ova je knjiga zaslužuje posebnu pozornost zbog toga što je to prva knjiga o Ličanima izvan Like koja pokazuje fenomen ličkog iseljavanja po Slavoniji.
    Predstavljanje je bilo 14.10.2011. u prostorijama Županijske gospodarske komore u Požegi. O knjizi su govorili urednik knjige prof. dr. se. Ante Bežen, recezent knjige doc. dr. sc. Željko Holjevac i autor knjige prof. dr. sc. Josip Fajdić. U knjizi su tekstovi i drugih suradnika: msgr. dr. Mile Bogović, biskup gospićko-senjski, prof. dr. se. Ante Bežen, doc. dr. sc. Željko Holjevac, mr. sc. Tatjana Kolak, Zlatko Tomičić i Zdravko Grčević, dipl. ing.
    Osim toga knjiga govori o fenomenu zavičaja jer doživljaj zavičaja kod Ličana je vrlo intenzivan, a dokaz tome su brojne ličke zavičajne udruge u Hrvatskoj, pa tako i Lička zavičajna udruga Vila Velebita u Požegi», istaknuo je urednik knjige prof. dr. se. Ante Bežen. Autor prof. dr. sc. Josip Fajdić istaknuo je da je knjiga nastala tijekom deset mjeseci intenzivnog rada, pri čemu su korišteni brojni crkveni i svjetovni izvori i materijali, a predstavlja svojevrstan predložak za buduća istraživanja nekim novim generacijama o životu Ličana na ovom prostoru.
    Promocija je održana u prostorijama Županijske gospodarske komore Požega. KUD "Vila Velebita" Požega je u uvodu promocije izveo nekoliko ličkih pjesama. Voditelj promocije bio je prof. Tomislav Radonić
knjiga
knjiga
KUD "Vila Velebita" Požega
knjiga
knjiga
Prof. dr. se. Ante Bežen i prof. dr. sc. Josip Fajdić

knjiga
knjiga
knjiga
S lijeva: prof. Tomislav Radonić, doc. dr. sc. Željko Holjevac, prof. dr. se. Ante Bežen i prof. dr. sc. Josip Fajdić
knjiga
knjiga
Fotografije: Krešo Grčević

Ličko prelo u Belišću

     Zavičajna udruga Ličana "Vila Velebita" Belišće, 14.10.2011. god. održala je svoje deveto po redu Ličko prelo. Kao njihovi gosti, ispred naše udrige bili su članovi Upravnog odbora Slavko Murat, Zvonko Ivezić, Kaja Knežević i Ana Živkković. Uz ugodno druženje s domaćinima, večer smo proveli s članovima udurga iz Bizovca, Virovitice i Slatine. Mješoviti zbor domaćina svojom izvedbom ličkih pjesama uveličao je ovo prelo. Prepoznatljivim divanima dida Josine (Željko Krpan iz Belišća), te ličkim kolom, uživali smo dugo u noć, kao i u janjetini.
Anica Živković
belišće2011
Predsjednik ZUL "Vila Velebita" Belišće
belišće2011
belišće2011
Dopredsjednik ZUL "Vrilo mudrosti" Slav. Brdo slavko Murat i predsjednik ZKL "Gacka" Bizovac Milan Majetić
belišće2011
Član UO "Vrila mudrosti" Zvonko Ivezić i dopredsjednik "Vrila mudrosti" Slavko Murat iz Slavonskog Broda

belišće2011

Lička večer u Virovitici

     U organizaciji Zavičajne udruge Vila Velebita iz Virovitice, u mjesnom domu u Milanovcu održana je u petak 23. rujna 2011. god. 3. Lička večer u Virovitici. Okupilo se više od 200 članova vrlo aktivne virovitičke udruge i gosti iz cijele Slavonije, među kojima je bilo i izaslanstvo Zavičajne udruge Ličana Vrilo mudrosti iz Slavonskog Broda u sastavu: tajnik Marinko Krpan, članovi Upravnog odbora: Kata Župan-Jerković i Zlatko Biondić te prijateljica udruge i vozačica Josipa Rakitić. Našoj dragoj prijateljici, predsjednici Vile Velebita i rođenoj Brođanki Željko Grahovac darivali smo sliku s ličkim motivima našeg dopredsjednika Zvonimira Petanovića.
     Od gostiju iz Like skup virovitičkih Ličana uveličali su zamjenik gradonačelnika Gospića Ivan Biljan, dogradonačelnik grada Otočca Hrvoje Ostović, poznati poduzetnik i donator Karlo Starčević iz Pazarišta. Od domaćih političara virovitičke Ličane pozdravili su gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i saborski zastupnik Josip Đakić.
     Za originalni lički folklorni ugođaj pobrinuli su se članovi KUD-a Perušić u kojem smo pronašli i jednu mladu Brođanku koja se sretno udala u Lici. Bila je to vrlo ugodna večer prožeta brojnim prijateljskim susretima s dragim nam starim i novim poznanicima iz Like i Podravine. Iako iz najudaljenijeg slavonskog grada, došli smo među prvima, a ostali među zadnjim gostima uz pozdrav: Vidimo se u Brodu na 15. brodskoj Ličkoj večeri 21.listopada !
virovitica2011<
virovitica2011
virovitica2011
virovitica2011
Kata Župan-Jerković, Zlatko Biondić i Josipa Rakitić iz Slavonskog Broda
virovitica2011
virovitica2011
virovitica2011
virovitica2011
virovitica2011
virovitica2011
virovitica2011
virovitica2011
virovitica2011<
virovitica2011
Naslovnica godišnjeg glasila Udruge Ličana "Vila Velebita" Virovitica, br. 2, 2011. god.
Tekst i fotografije Marinko Krpan
cestitka2011

Lička zabava u Požegi

     Održana je 05.03.2011. god, 14. po redu Lička zabava u Požegi u organizaciji Ličkog zavičajnog društva "Vila Velebita". Kao i prošle godine, zabava je održana u restoranu Sara. Prisutne je zabavljao jedan od ponajboljih tamburaških sastava u Hrvatskoj, Slavonske lole. Za ličko obilježje zabave pjesmama se pobrinuo KUD "Vila Velebita" iz Požege.
     Prisutnima su se kratkim govorima obratili predsjednik LZD "Vila Velebita" iz Požege Josip Fajdić, gradonačelnik Požege Zdravko Ronko i biskup Gospičko-senjske biskupije, msgr. dr. Mile Bogović. Na zabavu su došli gosti iz Like, udruge Vila Velebita iz Zagreba kao i predstavnici udruga Ličana iz Slavonije. Iz brodske udruge Ličana Vrilo mudrosti bili su predsjednica Zdenka Topolovac, Kaja Knežević, Zlatko Biondić, Pero Topolovac i Zdravko Grčević.
     Organizirana je tombola s dvije glavne nagrade, 3000 kn i laptopom. I ostale nagrade na tomboli su bile vrijedne. Uz dobru večeru i piće, pjevalo se i plesalo do pred jutro uz za uho lijepu glazbu Slavonskih lola. Ovakva okupljanja iskoriste se za razne dogovore, planiranja budućih događanja i nova druženja, svejedno gdje. Nije izostalo nezaobilazno slikanje pa za uspomenu donosimo nekoliko fotografija.
pozega2011
Večer je otvorio KUD "Vila velebita" Požega
pozega2011
pozega2011
Biskup Mile Bogović, predsjednik Ličana u Požegi dr. Josip Fajdić i gradonačelnik Požege Zvonko Ronko
>pozega2011
Biskup Mile Bogović, predsjednik Ličana u Požegi dr. Josip Fajdić, gradonačelnik Požege Zvonko Ronko i prof. dr. Ante Bežen iz Zagreba.
pozega2011
pozega2011
< >pozega2011
Zlatko Biondić i Kaja Knežević iz Slavonskog Broda
pozega2011
Željka Grahovac iz Virovitice u šokačkom ruhu
pozega2011
pozega2011
Tamburaški sastav Slavonske lole pozega2011
pozega2011
pozega2011
Željka Grahovac i Zdravko Grčević
pozega2011
Zdenka Topolovac-Šulentić,i Pero Topolovac biskup Mile Bogović
pozega2011
Za uspomenu
pozega2011
Razdragani domaćin je zažmiro smo na slici između dvije dame
Tekst u fotografije: Zdravko Grčević
Lička zabava u Bizovcu

     Zavičajni klub ličana „Gacka“ iz Bizovca organizirao je 9. Ličku zabavnu večer. Tradicionalna zabava održana je uoči Valentinova, u subotu 12. veljače 2011. god. s početkom od 20 sati, u velikoj glazbenoj dvorani hotela Termia Bizovačkih toplica. U cijenu ulaznice od 120 kn uključena je bogata večera, piće dobrodošlice i neizostavni lički sir škripavac. Za dobar provod zadužen je bio tamburaški sastav „Kočije“ iz Narda. Kao lijepa i dobra suradnja udruga Ličana iz cijele nam lijepe Slavonije, bili su prisutni i predstavnici Vrila mudrosti iz Slavonskog Broda, Silva Miljković, Anica Živković, Slavko Murat i Željko Pavelić.
bizovac2011

bizovac2011

bizovac2011

bizovac2011

bizovac2011-15

bizovac2011-18

bizovac2011

bizovac2011

bizovac2011

bizovac2011

bizovac2011

Fotografije Slavko Murat

Valpovština info
Lička zabavna večer
    BIZOVAC Zavičajni klub ličana „Gacka“ iz Bizovca organizira 9. Ličku zabavnu večer. Tradicionalna zabava održat će se uoči Valentinova, u subotu 12. veljače s početkom od 20 sati, u velikoj glazbenoj dvorani hotela Termia Bizovačkih toplica. U cijenu ulaznice od 120 kuna uključena je bogata večera, piće dobrodošlice i neizostavni lički sir škripavac, a zainteresirani ih mogu kupiti u caffe baru „Lešće“ u Bizovcu ili kod glavnih organizatora Mirka Bobinca i Milana Majetića, putem mobilnih telefona 091 326 53 73 ili 098 207 740. Za dobar provod zadužen je tamburaški sastav „Kočije“ iz Narda. Ako je suditi po prijašnjim zabavnim večerama slavonskih Ličana i ova će biti vesela i trajat će dugo u noć.
Lička večer Bizovac2011
Autor Administrator, Nedjelja, 16 Siječanj 2011 12:06

GODIŠNJI KONCERT KUD-a TOMISLAV SIBINJ

Tomislav2011
     Naša udruga ima nekoliko godina lijepu suradnju s KUD-om Tomislav iz Sibinja koji je osnovan još davne 1951. god. i od tada je aktivan bez prestanka. Na našim Ličkim večerima bili su 2008., 2009. i 2010. god. prikazavši nam ličke plesove i pjesme. Održali su 06.01.2011. god. u Sibinju svoj tradicionalni godišnji koncert na kojem su bili i predstavnici naše udruge: Anica Živković, Silva Miljković, Kaja Knežević, Kaja Župan, Slavko Murat, Zlatko Biondić i Željko Pavelić. Nakon koncerta, po dobrom starom slavonskom običaju nastavilo se druženjem i pjesmom.
Tomislav2011

Tomislav2011

Tomislav2011

Tomislav2011

Tomislav2011

Tomislav2011

Tomislav2011
Fotografije Slavko Murat i Zlatko Biondić

2010. godina

Oproštaj od Šime Đamića
Đanić       KLAKAR – Nekoliko tisuća Brođana, i suboraca od Vukovara do Zagreba oprostilo se 12. studenog 2010. u 14 sati na groblju u Klakaru od Šime Đamića (1948. - 2010.), legendarnog zapovjednika Specijalne postrojbe "Šimini anđeli pakla". Od Šime Đamića oprostio se u ime suboraca Željko Sačić, zamjenik generala Markača, ratnog zapovjednika specijalnih postrojba MUP-a.
      Šima Đamić je rođen u Donjoj Bebrini (općina Klakar) 12. listopada 1948. Bio je policajac po profesiji, inspektor I. klase, a devedesetih nije dvojio na koju će stranu niti treba li na sebe preuzeti odgovornost. Zapovjedao je u Domovinskom ratu Specijalnom postrojbom policije "Šimini anđeli pakla" a bio je poznat po svojoj zapovijedi "za mnom".
      Šimini "Anđeli" su branili Hrvatsku na Banovini, u Vukovaru, Okučanima, Novoj Gradišci, Pakracu, na Velebitu, Maslenici, u Dubrovačkom zaleđu… Hrabrost, odlučnost i znanje donijeli su mu veliki ugled među suborcima i mještanima branjenih područja tako da su ga mnogi smatrali herojem Domovinskog rata.
Subota, 12.11.2010., Udruga veterana SJP Alfa Zagreb

Heroji umiru, jesmo li i mi kao i oni zaboravljeni?
      Naš Šima bio je poseban čovjek. Često je dolazio kod mene i izuzetno smo se međusobno poštovali. Pisao je Šima svoju knjigu na računalu koje smo često održavali, a koje je on želeći što više naučiti rušio, skupljao viruse, upropaštavao Windowse i koješta drugo. Neka, zato je imao nas!
      Jednu od prvih primjeraka Šimine knjige, još vruću od tiskarskog stroja donio mi je na poklon! Ja sam ga uvijek htio i želio saslušati pa mi je često iznosio svoje priče, promišljanja, svoje snove i strahove! Mnoge njegove priče, neispričane u njegovoj knjizi, koje mi je pričao onako stojeći u mome uredu u vječitoj žurbi, pa još na rastanku u hodniku ponešto dodavao, ostale su mi zauvijek u sjećanju.
      I dok sam živ svojoj ću djeci pričati o Šimi koji je vodio "Šimine anđele pakla". Njegova hrabrost, odricanje, nesebičnost, promišljanje o društvu, ljudima, politici, informacije koje je imao sa svih strana, zreli i jednostavni "šokački zaključci" začinjeni uvijek nekom životnom pričicom ili anegdotom, ne mogu ostati nezapamćeni... Volio je Šima biti sa ljudima, pa je često bio iza kuglača, a ponekad i iza mene i savjetovao me kako da bacim!
      I tko god da je mislio da je naš Šima "prolupao", GADNO JE POGRIJEŠIO! Njega je samo ubila tuga i srce mu se paralo od svega što su nam "veliki Hrvati" učinili! Nije ni čudo što mu je njegovo veliko hrvatsko srce na kraju prerano otkazalo!

PROLUPALI SU ONI KOJI GA NISU HTJELI I ZNALI SLUŠATI!
      Zbog svega čime nas je Šima zadužio trebamo ga često spominjati i naći makar mali trg i ulicu koji trebamo nazvati po njemu! Ja se iskreno nadam da će se naći neka pametna glava, koja će smoći snage i istražiti Šimin put, koja će u udžbenike barem sa nekoliko rečenica našu djecu poučiti da Šimu ne smijemo zaboraviti! Zaboravili su Šimu mnogi, a najviše oni koji nam svaki dan u ovih 20 godina "rade o glavi", koji nas bezočno kradu i uništavaju nam živote. Zaboravili su Šimu i njegove suborce ovi što blebeću u Saboru i našoj Gradskoj vijećnici, boreći se samo za svoje položaje i svoje interese! Zaboravljajući Šimu, oni su u stvari zaboravili sve ono za što se Šima borio, a borio se za sve nas, našu djecu i naše unuke. Danas ću sve ostaviti i otići na njegov ispraćaj, pustiti iskreno suzu i obećati sebi da ga neću zaboraviti ...
Šima, HVALA TI!
12. studeni 2010.godine by Zdravko Marić
U POŽEGI PREDSTAVLJENA KNJIGA "ŽAO MI JE NARODA" AUTORA MSGR. DR. MILE BOGOVIĆA

Bogovic2010        U Požegi je predstavljena knjiga autora msgr. dr. Mile Bogovića, biskupa Gospičko-senjske biskupije pod naslovom Žao mi je naroda. Predstavljanje je održano 15.10.2010. god. u prostorijama Županijske gospodarske komore u organizaciji Ličko zavičajnog društva "Vila Velebita" iz Požege.
       Knjigu su predstavljali: uvodna riječ prof. dr.sc. Josip Fajdić ispred LZD "Vila Velebita", prof. dr. Ante Bežen, Božidar Petrač – urednik i ispred izdavača Alfe, Tomislav Radonić, prof. koji je vodio predstavljanje i autor msgr. dr. Mile Bogović. Na predstavljanju su bili župan Požeško-slavonske županije, gradonačelnik Požege i drugi.
       Zanimljiva knjiga autora msgr. dr. Mile Bogovića, biskupa Gospičko-senjske biskupije i zbog samog naslova. Autoru je žao naroda jer ne zaslužuje ovaj položaj u kojem se Hrvatska nalazi. Biskup Bogović je povjesničar, a za sebe kaže da je stalno između teologije i politike. Smatra da crkva, kao jedan od čimbenika društva u Hrvata, treba ukazivati na sve ono što treba ispraviti a da je na dobrobit naroda. Također smatra da se crkva ne treba politički opredjeljivati ni za jednu stranku, ali da treba podržati dobre programe. Ostaje otvoreno pitanje koji je to dobar program. Sam je jednom izjavio kako bi podržao koaliciju HDZ-a i SDP-a ako je to za dobrobit naroda.
       Biskup Bogović je uspio pokrenuti i uz pomoć zajednice realizirati projekt Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. To mu je vjerovatno životni projekt. O tome je ispričao kako se još dok je Tomčić bio aktivni političar, s njim raspravljao o tome kako nema nikakvog obilježja za 10.000 Hrvata poginulih u Krbavskom boju. Na to je Tomčić rekao kako će HSS podignuti ploču u spomen žrtvama. Biskup se nadovezao da to treba biti nešto veće, ali za sve one Hrvate koji su na bilo kojem mjestu diljem Lijepe naše dali život za Hrvatsku. I tako je krenuo projekt. Bogović smatra da jedno takvo mjesto, u zemljopisnom središtu Hrvatske, pomaže političarima, neka sahrane sve žrtve svih političkih boja na jednom mjestu i neka se okrenu budućnosti.
       Knjiga Žao mi je naroda nastala je zahvaljujuči prof. dr. Anti Beženu. On je predložio biskupu da skupe u knjigu sve što je objavljeno u bilo kojem mediju u zadnjih 10 godina, a nosi potpis biskupa. A toga je bilo jer je biskup Božović u zadnjih 10 godina najeksponiraniji u javnosti od svih biskupa. Knjiga je izdana uz 10-godišnjicu Gospičko-senjske biskupije.
       Predstavljači knjige su istaknuli, ustvari žalosnu činjenicu, da je dosta izrečenog od biskupa u proteklih 10 godina i danas aktualno. Stalno se bavimo istim ili sličnim temama, a slabo se radi za napredak Hrvatske. Zato mu je žao naroda. Žao mu je naroda i zbog međunarodnog položaja, koji bi po njegovom mišljenju trebao biti bolji i da slika Hrvatske u svijetu nije baš najbolja.
       Biskup je odlučio da će javno govoriti o svemu što smatra da će biti pozitivno za boljitak Hrvatske. Naravno da su to mediji objeručke prihvatili. Kaže, da se jednom malo i zamislio jer ga je po njegovom mišljenju bilo previše u medijima, pa je malo usporio. Ne boji se govoriti o bilo kojoj temi. Tako, kada je opstruirano podizanje spomenika Mili Budaku, Bogović kaže kako jasno treba reći da je Budak bio ustaša sa svim negativnostima koje iz toga proizilaze, ali da se ne može negirati njegov književni opus. Nema biskup baš jednaka mjerila prema svima. Kada je spomenuo Tuđmana, govorio je o zaslugama za formiranje države i njegovo angažiranje za pomirenje svih Hrvata. Nije spomenuo privatizaciju.
       Mogli bi razviti polemiku s biskupom, ali nam to nije cilj. Da li biskup naginje više politički desno, lijevo ili naprosto govori onako kako misli, saznati ćete ako pročitate knjigu. Knjiga je zanimljiva jer ju je napisao jedan biskup, povjesničar, koji za sebe kaže da je stalno između teologije i politike i ne boji se komentirati našu svakodnevnicu, sviđalo se to nekom ili ne.
       I na kraju dodajmo da su ispred Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" Slavonski Brod bili na predstavljanju knjige Joso Ivezić i Zdravko Grčević. Sve je to u okviru suradnje udruga Ličana diljem Slavonije.
Bogovic2010 Bogovic2010
Bogovic2010 Bogovic2010
Bogovic2010 Bogovic2010
Bogovic2010
Tekst i fotografije Zdravko Grčević
OSMO LIČKO PRELO U BELIŠĆU

      Ličko prelo u Belišću održalo se 08.10.2010. god. po osmi put u restoranu Melanie Gat. Organizator je bila Zavičajna udruga Ličana "Vila Velebita" iz Belišća. Na prelu je bilo oko 180 uzvanika među kojima je bilo Ličana i njihovih prijatelja, ličkih udruga iz Belišća, Bizovca, Virovitice, Slatine, Požege i predstavnika naše udruge Vrilo mudrosti. Tako su Belišće pohodili vođa puta i vozač Slavko Murat ( bez kojeg ne bi znali doći do tog restorana ), Silvija Miljković, Katica Župan-Jerković i Krešimir Grčević.
      Na ulasku u restoran domaćini su nas vrlo toplo dočekali. Smjestili smo se za stol među druge udruge Ličana iz Slavonije. Na početku nam se obratio predsjednik Skupštine i voditelj prela Željko Krpan pozdravnim riječima i zaželio nam dobar provod. U uvodu nam je mladi Fran Špoljarić čitao stihove pjesme o voljenoj Lici čime su domaćini pokazali da se brinu oko uvođenja najmlađih u svoju ličku udrugu. Domaćini su pripremili stol sa stvarima na kojem su izložili svoje stvari koje su skupili, a vrlo je zanimljiv popis ličkih prezimena koje su prikupili i popisali. Za predjelo smo imali slavonske čvarke i lički sir škripavac. Nakon toga je uslijedilo bacanje kamena s ramena koje se održalo na tratini ispred restorana. Prvo su bacala 2 dječaka, a zatim odrasli među kojima bilo 8 natjecatelja. Najdalje je bacio Nikola Štampar iz Virovitice i ponio titulu najjačeg Ličana te večeri. Malo smo se rashladili vani pa su nam slani pajšl i topla janjetina odlično sjeli. Svu tu hranu zalijevali smo odličnim vinom i Velebitskom pivom koje je donirao Karlo Starčević iz Donjeg Pazarišta koji ne propušta ovakva okupljanja.
      Cijelu večer nas je zabavljao glazbeni sastav "Treća smjena" iz Donjeg Miholjca koji je svojom izvedbom odlično spojio Liku i Slavoniju svojim pjesmama i tako privukao velik broj ljudi na plesni podij. Vrlo sposobni i duhoviti Željko Krpan nas je oduševio sa svojim zborom- ličkim curama s kojima je odpjevao 3 ličke pjesme. Standardno se prodavala tombola i krafne. Ličani su se veselili i zabavljali do dugo u noć sa željom ponovnog okupljanja, a nova im je prilika za to na našoj 14. ličkoj večeri 22. listopada za koju su mnogi obećali doći.
Tekst Krešimir Grčević
Belisce2010

Belisce2010
Ispred domaćina, Zavičajne udruge Ličana "Vila Velebita" iz Belišća, goste su dočekivali: Ana Rickert, Tomislav Borić, Nada Vuksanić, Ana Špoljarić i Željko Anić
Belisce2010
Karlo Starčević s gospođom
Belisce2010
Bili su prijatelji iz drugih ličkih udruga iz Slavonije, iz Požege Josip Orešković, Krunoslav Lokver . .
Belisce2010
Bizovac
Belisce2010
Iz Broda Krešimir Grčević, Katica Župan-Jerković, Silvija Miljković i Slavko Murat
Belisce2010
Tradicionalno bacanje kamena s ramena za djecu i odrasle
Belisce2010
Belisce2010
Belisce2010
Belisce2010
Belisce2010
Belisce2010
Belisce2010
Belisce2010
Fotografije Krešimir Grčević
ZAVIČAJNA UDRUGA LIČANA "VRILO MUDROSTI" SLAVONSKI BROD        Glavni izbornik    Početak rubrike
Pišite nam na e-mail: vrilo-mudrosti@vrilo-mudrosti.hr