Vrilo mudrosti grb
OSTALE AKTIVNOSTI

2014. godina

Prva samostalna izložba slika Zvonka Petanovića u Slavonskom Brodu

U Likovnom salonu "Vladimir Becić" u Slavonskom Brodu, 08.12.2014. otvorena je izložba slika Zvonka Petanovića. Nakon uspješne i zapažene izložbe u Požegi, ista izložba postavljena je i u Slavonskom Brodu. Otvorenju izložbe bio je prisutan poveliki broj građana. O umjetničkom putu Zvonka Petanovića govorio je Branko Pešut, ravnatelj Galerije umjetnina Slavonski Brod. U ime organizatora, govorili su Zdenka Topolovac, predsjednica Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" Slavonski Brod i Josip Fajdić, predsjednik Udruge Ličana "Vila Velebita" Požega. Zvonimir Petanović se posebno zahvalio organizatorima izložbe i svima koji su pomogli na bilo koji način. Na kraju, izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić. Nakon otvorenja bilo je druženje uz pečenku, vino, kolače i Velebitsko pivo.

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.
Ekipa koja je prije otvorenja izložbe pripremila domjenak

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.
Oni su otvorili izložbu

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.
Glazbeni ugođaj

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.
Okupio se poveliki broj građana na otvorenju izložbe

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.
Najpoznatiji brodski živući akvarelist, Predrag Goll, počasni član Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti"

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.
Gospođe Petanović i Draženović

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.
Zvonimir Petanović predstavio je slike vezane za Slavoniju i Liku

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.
Isto važan dio otvorenja izložbe, malo druženja uz jelo i pokoje piće

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.
Velebitsko pivo se rado pilo a zašto ne kada je jedno od najkvalitetnijh piva u Hrvatskoj, pa i šire.

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014.
Zdravko Grčević

Još fotografija sa otvorenja izložbe pogledajte na stranici PIXELL

SBTV
Izložba Zvonka Petanovića

Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014. U likovnom salonu "Vladimir Becić" sinoć je otvorena izložba slika Zvonka Petanovića. Petanović je slikar koji je nazočan na slavonskobrodskoj likovnoj sceni već više od 30 godina. Slikarstvom se počeo baviti ranih 80-ih. Jedan je od suosnivača akvarelističke kolonije "Sava" . Poznat je po motivima pejsaža, ali i mrtve prirode. Rođen je u Slavonskom Brodu, a podrijetlom je ličanin. Pa ne čudi da su njegovi pejsažni radovi dijelom slavonske ravnice, a dijelom Velebit i lički krajolik. Vrlo rano je počeo izlagati. Većinom kao sudionik skupnih i selektivnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu dok je samostalno izlagao u Sl. Brodu, Ogulinu, Đakovu i Požegi.
09.12.2014.

Izložba slika Zvonka Petanovića u Gradskom muzeju Požega

Izložba Zvonko Petanović Požega 2014. Izložba Zvonko Petanović Požega 2014.
Izložba Zvonko Petanović Slavonski Brod 2014. Izložba Zvonko Petanović Požega 2014. Izložba Zvonko Petanović Požega 2014. Izložba Zvonko Petanović Požega 2014.
Izložba Zvonko Petanović Požega 2014. Izložba Zvonko Petanović Požega 2014. Izložba Zvonko Petanović Požega 2014. Izložba Zvonko Petanović Požega 2014.

Kronika - Neovisni tjednik Požeško-slavonske županije
Akvareli Zvonka Petanovića
DVA LIČKA ZAVIČAJNA DRUŠTVA ORGANIZIRALA IZLOŽBU

Izložba Zvonko Petanović u Požegi 06.11.2014.       POŽEGA – Primjer dobre suradnje dva lička zavičajna društva LZD „Vila Velebita“ Požega i ZUL „Vrilo mudrosti“ Slavonski Brod je upravo otvorena izložba akvarela Zvonka Petanovića u Izložbenoj dvorani Gradskog muzeja u Požegi. Nakon desetak dana izložba će biti postavljena i u Galeriji umjetnina grada Slav. Broda. – Njegova prirodna pripadnost zajednici Ličana „Vrilo mudrosti“ u Slav. Brodu s kojom požeška „Vila Velebita“ ima izvanredan odnos i desetljećima izgrađenu korektnu suradnju, bio je najveći motivirajući poticaj za organizaciju ove izložbe, jedne u nizu sinergijskih aktivnosti dviju ličkih udruga a ciljem promicanja kulturnih vrijednosti i Like i Slavonije – rekao je na otvorenju izložbe prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik požeških Ličana.
      Zvonimir Petanović slikar je koji je nazočan na brodskoj likovnoj sceni već više od trideset godina. Ranih osamdesetih kao polaznik Slikarske i crtačke škole „Albert Gruber“ Krunoslava Kerna prošao je metodično i nimalo lako discipliniranje oka i ruke pod paskom poznatog likovnog pedagoga koji je mnogima otkrivao putove i davao prva saznanja o likovnosti. – Interes za pejzaž najvažniji je za Zvonka, premda ga znamo i kao slikara mrtvih priroda. Taj interes širi se i na lokalni slavonski krajobraz, slikar se bavi topografijom i izgledom mjesta koje želi učiniti svojim slikarskim motivom, njegovim svojstvima ili atmosferom. Svaki pejzaž bilo da je znani, lokalni ili neki drugi predstavlja novi izazov. Planinski krajobraz svojevrsna je antiteza Petanovićevoj ravnoj Posavini i u pravilu donosi dinamičniju kompoziciju, drugi odabir palete – rekao je Branimir Pešut, ravnatelj Galerije umjetnina Slav. Broda koji posebno ističe i ličke pejzaže s Velebitom kao znanim motivom mnogih slikara kojemu i Petanović posvećuje dobar dio svog opusa kao zavičaju njegovih predaka.
      - Svjedoci smo pejsažne reminiscence na Liku, iz koje slikar potječe svojim korijenima. Sve je to više od spomena na samo autorovo podrijetlo, to je naprosto poziv da još jednom provjerimo mjesta koja smo napustili i strasti od kojim smo pobjegli, prekriveno sve nekako velom šutnje. Upravo je činjenica da mu slikarstvo počiva na izvornoj vizualnoj inspiraciji i lirskoj percepciji zavičajnog krajolika, bila prevaga u odlučivanju da smo baš Zvonka Petanovića odabrali za ovogodišnje predstavljanje u Požegi – dodao je Fajdić.
      Zahvale na prostoru i vremenu koje su za njega izdvojili Požežani izrekao je sam slikar Zvonko Petanović, a izložbu je otvorio požeški dogradonačelnik Darko Puljašić, pohvalivši plodnu suradnju ličkih društava.
07 Studeni 2014.
Glas Slavonije
SURADNJA LIČKIH DRUŠTAVA IZ SLAVONSKOG BRODA I POŽEGE
Izložba akvarela Zvonka Petanovića

POŽEGA – Primjer dobre suradnje ličkih zavičajnih društava, LZD-a Vila Velebita Požega i ZUL-a Vrilo mudrosti Slavonski Brod, upravo je otvorena izložba akvarela Zvonka Petanovića u izložbenoj dvorani Gradskog muzeja. Nakon desetak dana izložba će biti postavljena i u Galeriji umjetnina Slavonskog Broda.
– Njegova prirodna pripadnost zajednici Ličana Vrilo mudrosti, s kojom Vila Velebita ima izvanredan odnos i korektnu suradnju, bio je najveći motivirajući poticaj za organizaciju ove izložbe, a s ciljem promicanja kulturnih vrijednosti i Like i Slavonije – rekao je prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik požeških Ličana.
– Interes za pejsaž najvažniji je za Zvonka, premda ga znamo i kao slikara mrtvih priroda. Planinski krajobraz svojevrsna je antiteza Petanovićevoj ravnoj Posavini i u pravilu donosi dinamičniju kompoziciju, drugi odabir palete – rekao je Branimir Pešut, ravnatelj Galerije umjetnina Slavonskog Broda.
- Svjedoci smo pejsažne reminiscence na Liku, iz koje slikar potječe svojim korijenima. Sve je to više od spomena na samo autorovo podrijetlo, to je poziv da još jednom provjerimo mjesta koja smo napustili i strasti od kojih smo pobjegli, prekriveno sve nekako velom šutnje. Upravo je činjenica da mu slikarstvo počiva na izvornoj vizualnoj inspiraciji i lirskoj percepciji zavičajnog krajolika bila razlog da smo baš Petanovića odabrali za ovogodišnje predstavljanje u Požegi – dodao je Fajdić.
Izložbu je otvorio požeški dogradonačelnik Darko Puljašić. (AGM Kruna)

Učenik Krunoslava Kerna
Zvonimir Petanović slikar je koji je na brodskoj likovnoj sceni više od trideset godina. Ranih osamdesetih kao polaznik Slikarske i crtačke škole “Albert Gruber” Krunoslava Kerna prošao je metodično i nimalo lako discipliniranje oka i ruke pod paskom poznatog likovnog pedagoga koji je mnogima otkrivao puteve i davao prva saznanja o likovnosti.
Slavonski.hr
IZLOŽBA ZVONKA PETANOVIĆA U POŽEGI – Ovo je moj način viđenja Velebita i Slavonije

Izložba Zvonko Petanović u Požegi 06.11.2014.       POŽEGA – U organizaciji Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“ iz Požege i Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ iz Slavonskog Broda, Zvonko Petanović, slikar koji je nazočan na likovnoj sceni u Slavonskom Brodu izložio je jučer svoja djela u Gradskom muzeju Požega.
      „U prigodi smo pogledati opus jednog slikara koji je stekao temeljnu likovnu naobrazbu u okviru škole „Albert Gruber“ koju je vodio Krunoslav Kern. Trebamo pridodati naravno i njegova iskustva stečena u okviru akvarelističke brodske skupine čiji je aktivni član dugi niz godina. Unatoč autodidaktičkom odrastanju on je stvorio jedan zavidan opus,“ predstavio je autora predsjednik LZD Vila Velebita Josip Fajdić.
      Većinu djela Petanović je slikao akvarelom, a to su uglavnom pejzaži Slavonije i Like. „Kako sam član Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ iz Slavonskog broda, a imamo dobre odnose s LZD Vila Velebita napravili smo jednu kombinaciju slika Slavonije i Like. Slavonija je u srcu a Lika zavičaj. U mladosti čovjek ne bira previše što će raditi nego iskrsne ljubav prema nečemu, a tako je bilo meni sa slikarstvom. Svi mi slikari, kada stavite isti motiv pred nas, napraviti ćemo ga drugačije i na svoj način. Ovo je stoga moj način viđenja Velebita i naše Slavonije. Uglavnom slikam akvarelom i akrilikom te jajčanom temperom,“ pojasnio je Zvonko Petanović. Izložba će biti otvorena do 14. studenog 2014.
034Portal.hr
U GRADSKOM MUZEJU
Izložene slike krajolika Slavonije i Like autora Zvonka Petanovića

      POŽEGA U Gradskom muzeju u Požegi jučer je otvorena izložba slika Zvonka Petanovića iz Slavonskog Broda. Izloženi su zavičajni krajobrazi Slavonije i Like, a organizatori izložbe otvorene do 14. studenog su Ličko zavičajno društvo "Vila Velebita" i Zavičajna udruga Ličana "Vrilo mudrosti" iz Slavonskog Broda. Izložbu je otvorio Darko Puljašić, zamjenik požeškog gradonačelnika.
      - Uvijek sam Požegu simpatizirao kroz jedan građanski štih. Lijepo je to doživjeti kad se dođe, uvijek se osjeti ta dobrodošlica i taj ugođaj - zahvalio se Zvonko Petanović na organiziranoj izložbi slika.
      - Mi Brođani s ponosom ističemo da je Slavonski Brod grad akvarela. Na njegovoj likovnoj sceni preko 30 godina je i Zvonko, zahvaljujući činjenici da je 80-ih pohađao školu Krunoslava Kerna, koji je bio sjajni pedagog, profesor, slikar i prije svega vrstan akvarelist, sjajan poznavatelj te nimalo lagane slikarske tehnike - rekao je Branimir Pešut, ravnatelj brodske Galerije umjetnina koji je predstavio umjetnika Požežanima.
Aleksandar Grlić - 07.11.2014.
Požega.eu portal
ZANIMLJIVA IZLOŽBA U GRADSKOM MJUZEJU
Pejzaži Like i Slavonije

Izložba Zvonko Petanović u Požegi 06.11.2014.       POŽEGA – Suradnjom ličkih zavičajnih društava “Vila Velebita” iz Požege i “Vrilo mudrosti” iz Slav. Broda, te Gradskog muzeja Požega i Galerije umjetnina Slav. Brod u izložbenoj dvorani požeškog muzeja postavljena je izložba slika Brođanina Zvonka Petanovića.
      -Velebit je bio inspiracija brojnim poznatim slikarima, ali i Zvonku Petanoviću koji značajan dio opusa posvećuje zavičaju svojih predaka – kazao je prilikom otvaranja izložbe Branimir Pešut, ravnatelj brodske Galerije umjetnina.
-Motivi posavske obale djeluju smirujuće, a prelijepi velebitski motivi pobuđuju osjećaj nostalgije i vraćanje korijenima – istakao je prof. dr. Josip Fajdić, predsjednik Ličko zavičajnog društva “Vila Velebita” iz Požege. Autor se zahvalio na pripremi i organizacioji izložbe istakavši da mu jer zadovoljstvo što izlaže u gradu bogate tradicije kao što je Požega.
      Izložbu kojom dominiraju pejzaži Like i Slavonije prigodnim riječima i zahvalom autoru, te organizatorima otvorio je zamjenik gradonačelnika Požege Darko Puljašić. Tom prilikom nastupio je mješoviti pjevački zbor “Vile Velebita” pod ravnanjem Monike Sakač Botički.
Izvor Jelenko Topić
RA Radio vallis aurea
[FOTO] Izložba slika Zvonka Petanovića

U Gradskom muzeju Požege 06.11.2014. je otvorena izložba slika brodskog umjetnika Zvonka Petanovića. Organizator izložbe Ličko zavičajno društvo "Vila Velebita" iz Požege te Zavićajna udruga ličana "Vrilo Mudrosti" iz Slavonskog Broda.
Izložba Zvonko Petanović u Požegi 06.11.2014.

Izložba Zvonko Petanović u Požegi 06.11.2014.

Izložba Zvonko Petanović u Požegi 06.11.2014.

Izložba Zvonko Petanović u Požegi 06.11.2014.

Izložba Zvonko Petanović u Požegi 06.11.2014.

Izložba Zvonko Petanović u Požegi 06.11.2014.

Izložba Zvonko Petanović u Požegi 06.11.2014.

Izložba Zvonko Petanović u Požegi 06.11.2014.

Izložba Zvonko Petanović u Požegi 06.11.2014.

Izložba Zvonko Petanović u Požegi 06.11.2014.

Izložba Zvonko Petanović u Požegi 06.11.2014.

Izložba Zvonko Petanović u Požegi 06.11.2014.

Autor: RVA, Fotografija: RVA

Ličko prelo u Belišću

      U petak, 10. listopada 2014. godine, s početkom u 19 sati održano je u svečanoj dvorani “KRISTAL” u Belišću (Željeznička 10) 12 po redu Ličko prelo. Svirali i pjevali su Tamburaški sastav “ Ravnica“ i Željko Lončarić – Žec. Prelo je vodio Željko Krpan a priređene su ličke pučke igre, doskočice, pjesme i kola. Bila je i neizbježna tombola. Organizatori Ličkog prela Zavičajna udruga Ličana "Vila Velebita" iz Belišća je uspjela napraviti jednu ugodnu večer druženja slavonskih Ličana i prijatelja. Opet su se okupile udruge Ličana iz Slavonije (Požege, Bizovac i Slav. Brod). Iz Broda su bile dvije Kaje, Knežević i Župan, Ivan Tomičić i Slavko Murat.

Ličko prelo u Belišću 2014. Ličko prelo u Belišću 2014.
Ličko prelo u Belišću 2014. Ličko prelo u Belišću 2014.
Ličko prelo u Belišću 2014. Ličko prelo u Belišću 2014.
Ličko prelo u Belišću 2014. Ličko prelo u Belišću 2014.
Ličko prelo u Belišću 2014. Ličko prelo u Belišću 2014.
Ličko prelo u Belišću 2014. Ličko prelo u Belišću 2014.
Snimila Kaja Knežević
Predstavljanje knjige Lika i njezina crkva u prošlosti i sadašnjosti, autor msg. dr. Mile Bogović

Poziv za promociju knjige Bogfović Brod2014

BrodPortal.hr
      Predstavljena knjiga "Lika i njezina crkva u prošlosti i sadašnjosti"

Sve o povijesti crkve u Lici od prvih početaka do danas, kao krunu svog 50-godišnjeg služenja Katoličkoj crkvi, objavio je ove godine mons.dr. Mile Bogović.
      U jednoj knjizi prvi puta biskup Bogović sažima čitavu povijest Like i njezine Crkve. Povijest kršćanstva u Lici i Krbavi veže još za života Rimskog carstva, a svoj zamah doživljava u vijeme hrvatskih knezova, posebno Kneza Borne koji je vladao od 810 do 821. godine. U 10. stoljeću kršćanstvo je obuhvatilo gotovo svo stanovništvo na području Like i Krbave, a ova knjiga svjedoči i o ustrojstvu crkve o čemu prvi službeni podaci postoje u 12. stoljeću.
      Predstavljanje ove vrijedne knjige u Slavonskom Brodu organizirala je Zavičajna udruga Ličana "Vrilo mudrosti". I tako još jednom dokazala da je udruga koja doista skrbi za očuvanje povijesti no i kulture danas. Upravo o razorenim crkvama i potresnm podacima o pokušaju uništenja svega što je kršćansko i hrvatsko između ostaloga govori ova knjiga. Uz autora te organizatore na promociji u Gradskog knjižnici govorili su i znanstvenici iz gospičkog Državnog arhiva, Instituta Ivo Pilar te Učiteljskog fakulteta Zagreb.
      Mons. Mile Bogović rođen je u Slunju 8. siječnja 1939. godine. Uz teologiju studirao je i crkvenu povijest na Sveučilištu "Gregoriana" u Rimu gdje je doktorirao 1971. Do sada je objavio 8 knjiga i preko stotinu znanstvenih članaka.

PREDSTAVLJENA KNJIGA BISKUPA MILE BOGOVIĆA „LIKA I NJEZINA CRKVA U PROŠLOSTI I SADAŠNJOSTI“ (27.RUJNA)

Promocija knjige Bogović Brod2014       U Gradskoj knjižnici u subotu 27.rujna predstavljena je najnovija knjiga Gospićko-senjskog biskupa mons. dr. Mile Bogovića „Lika i njezina crkva u prošlosti i sadašnjosti“. Ovu vrijednu knjigu predstavili recenzenti prof. dr Ante Bežen i prof.dr. Željko Holjevac te u ime izdavača Državnog arhiva u Gospiću ravnatelj prof. Ivica Mataija. U ime organizatora Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ brojne nazočne pozdravila je predsjednica dr. Zdenka Šulentić-Topolovac istaknuvši kako je Udruga osnovana u jeku Domovinskog rata kad su bili uništeni brojni domovi i crkve u Lici. Nakon oslobođenje okupiranih područja u akciji Oluja Udruga „Vrilo mudrosti“ dala je prilog obnovi brojnih sakralnih objekata i gradnji Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. U kulturnom dijelu programa promocije nastupili su mladi i nadareni brodski glazbenici, učenici Srednje glazbene škole Vedran Mihal na glasoviru i vokalna solistica Sara Kožul.
      Najnovija knjiga vrsnog povjesničara biskupa Bogovića izdana povodom njegova zlatomisničkog jubileja iznimno je vrijedno djelo koje sustavno obrađuje mučeničku povijest crkve u Lici kroz razdoblja njezinih uspona i uzmicanja, od srednjeg vijeka i uspostave Krbavske biskupije 1185.godine do stradanja u Domovinskom ratu i uspostave Gospićko-senjske biskupije, donoseći posebne bilješke o šest župa koje simboliziraju tegobnu povijest crkve na ličkim prostorima (Boričevac, Udbina, Korenica, Krasno, Gospić...) i o brojnim ličkim svećenicima i mučenicima.
      Zahvalivši se svima koji su mu pomogli u stvaranju knjige, biskup Bogović spomenuo je i web stranicu Zavičajne udruge „Vrilo mudrosti“ koju često posjećuje i s koje je iskoristio nekoliko povijesnih karti. Tom prigodom biskup Bogović promovirao je i najnoviji broj časopisa za hrvatski martirologij „Hrvatska vjernost“ te kalendar hrvatskih mučenika za 2015.godinu s 12 pisanih svjedočanstava najhrabrijih mučenika crkve u Hrvata osuđenih na smrt kod kojih nije prevladala mržnja već vjera i praštanje, što se vidi iz njihovih oproštajnih pisama.
      Promociju je moderirala članica Upravnog odbora ZUL „Vrilo mudrosti“ i zamjenica ravnatelja Gradske knjižnice mr. Darija Mataić Agičić.
      Uoči promocije knjige u Gradskoj knjižnici biskup Mile Bogović sa suradnicima posjetio je Radio 92 i u polusatnom programu slušateljima ovog neprofitnog radija predstavio najnoviju knjigu, sigurno ne i posljednju u svom bogatom publicističkom opusu.
Tekst i fotografije Marinko Krpan
Promocija knjige Bogović Brod2014
Promocija knjige Bogović Brod2014
Promocija knjige Bogović Brod2014
Promocija knjige Bogović Brod2014
Promocija knjige Bogović Brod2014
Promocija knjige Bogović Brod2014
Promocija knjige Bogović Brod2014
Promocija knjige Bogović Brod2014
Promocija knjige Bogović Brod2014
Promocija knjige Bogović Brod2014
Promocija knjige Bogović Brod2014
Promocija knjige Bogović Brod2014
Promocija knjige Bogović Brod2014
Promocija knjige Bogović Brod2014
Promocija knjige Bogović Brod2014
Promocija knjige Bogović Brod2014
Fotografije Marinko Krpan
Grb Vrilo mudrosti Slavonski Brod
6.LIČKA VEČER U VIROVITICI (12.RUJNA 2014.)

      U organizaciji Udruge Ličana „Vila Velebita“ u Virovitici je 12. rujna upriličena 6. Lička večer. U društvenom domu Mjesnog odbora Sveti Đurađ okupilo se 300 Ličana i prijatelja Like kojima je zaželjela dobrodošlicu Željka Grahovac, predsjednica „Vile Velebita“. Za dobar ugođaj i pravo ličko veselje pobrinuli su se tamburaši iz Suhopolja i najdraži gosti članovi Folklornog ansambla „dr. Ante Starčević iz Gospića“. Već tradicionalnom druženju virovitičkih Ličana nazočio je i gradonačelnik Ivica Kirin i predstavnici ličkih zavičajnih društava iz Požege, Bizovca, Slatine, Slavonskog Broda i Zagreba. Posebno toplo su pozdravljeni članovi brodskog „Vrila mudrosti“ predvođeni dopredsjednikom Zvonimirom Petanovićem.

Virovitica 2014
Virovitica 2014
Virovitica 2014
Virovitica 2014
Virovitica 2014
Virovitica 2014
Virovitica 2014
Virovitica 2014
Virovitica 2014
Virovitica 2014
Virovitica 2014
Virovitica 2014
Virovitica 2014
Virovitica 2014
Virovitica 2014
Virovitica 2014
Tekst i fotografije Marinko Krpan
ZA ROKOVO (16.8.) U SVETOME ROKU

      Blagdan nebeskog zaštitnika naselja Sveti Rok podno Velebita i ovoga je 16. kolovoza okupio mnoštvo diljem svijeta raseljenih Svetoročana i njihovih gostiju. Među njima našlo se i podosta Brođana predvođenih predsjednicom Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ dr. Zdenkom Šulentić-Topolovac. Zavičaj svojih predaka posjetio je i bivši predsjednik „Vrila mudrosti“ Marko Mataić, a u posjetu prijateljima stigao je član Nadzornog odbora Vjenceslav Draženović. Ovogodišnje Rokovo ostat će upamćeno po neobičnom umjetničkom doživljaju. Biskup Gospićko-senjski mons. Mile Bogović nakon svete mise i molitve otkrio je brončani kip Anere, djelo akademskog kipara Slavena Miličevića. Anera je najpoznatiji lik iz romana „Ognjište“ ličkog književnika Mile Budaka, znamenita osoba iz stvarnog života početkom 20. stoljeća, utjelovljenje hrabre ličke žene, ponosne majke, odgojiteljice, patnice, obiteljske čuvarice vjerskog i nacionalnog bića. Ispod brončanog kipa uklesana je misao iz Ognjišta: „Anera je radila za vječnost, kao poslenik Božji u vječnom, neprekidnom djelu stvaranja, obnavljanja, oplođivanja i rađanja“.
      Predsjednica „Vrila mudrosti“ Zdenka Topolovac tom prigodom pozdravila je načelnika općine Lovinac Hrvoja Račića, a biskupu Bogoviću uz pozdrave izrazila veliko zadovoljstvo skorim susretom u Slavonskom Brodu na predstavljanju najnovije biskupove knjige „Lika i njezina crkva u prošlosti i sadašnjosti“ zakazanom u subotu 27.rujna u Gradskoj knjižnici.
Rokovo 2014 Sveti Rok

Rokovo 2014 Sveti Rok

Rokovo 2014 Sveti Rok

Rokovo 2014 Sveti Rok

Rokovo 2014 Sveti Rok

Rokovo 2014 Sveti Rok

Rokovo 2014 Sveti Rok

Rokovo 2014 Sveti Rok

Rokovo 2014 Sveti Rok

Rokovo 2014 Sveti Rok
Tekst i fotografije Marinko Krpan, 16.08.2014.
PRVI FORUM O ODRŽIVOM RAZVOJU OPĆINE LOVINAC
„PRILIKE IZ LIKE“ (LOVINAC, 2.KOLOVOZA 2014.)

Održivi razvoj Lovinac 2014
      U subotu 2. kolovoza 2014. u Lovincu je u neobičnom ambijentu Doma kulture u izgradnji upriličen 1. Forum o održivom razvoju pod nazivom „Prilike iz Like“ na kojem se okupilo oko 200 diljem svijeta raseljenih Lovinčana, Svetoročana, Ričičana i Cerjana, među kojima i tajnik Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ Marinko Krpan. Cilj foruma bio je upoznavanje ljudi porijeklom iz lovinačkog kraja, prijatelja općine Lovinac i investitora s projektima, potencijalima i vizijom razvoja općine Lovinac u kojoj središnje mjesto zauzima Centar planinskog turizma "Sveto brdo" procijenjene vrijednosti od 114 milijuna eura. Krajnja namjera foruma bila je poticanje investicija, stvaranja pozitivne poduzetničke klime i udruživanje svih dionika na aktivno sudjelovanje u razvoju i naseljevanju općine Lovinac.
      Pored toga, cilj Foruma bilo je i bolje upoznavanje, razmjena iskustava i pronošenje poruka o brojnim neiskorištenim razvojnim potencijalima ove Općine koja se prostire na 350 četvornih kilometara i u kojoj trenutno živi tek nešto više od tisuću stanovnika što je manje od jedne desetine broja žitelja od prije nepuna stoljeća.
      U osvit obilježavanja Dana Općine Lovinac u znak sjećanja na oslobodilačku akciju Oluja (4.kolovoza) 1. Forum "Prilike iz LIke" vodila je vrckava tv-voditeljica svetoročkih korijena Iva Šulentić. Brojne goste, među kojima su bili i biskup Gospićko-senjski mons. dr. Mile Bogović, župan Ličko-senjski Milan Kolić, gradonačelnik Karlovca i saborski zastupnik Damir Jelić, pozdravili su predsjednik Općinskog vijeća Josip Vrkljan i općinski načelnik Hrvoje Račić. Općinu Lovinac predstavio je zamjenik načelnika Danijel Jurjević, strategiju razvoja općine i projekte u provedbi predstavili su načelnik Hrvoje Račić i Katarina Sekulić, o projektu obnove poljoprivredne proizvodnje i općinskoj tvrtki „AgroVelebit“ izlagao je direktor Nikola Vidaković, a o mogućnostima financirarnja projekata sredstvima Fonda za ruralni razvoj govorio je Darko Ivanić iz čakovečke konzultantske tvrtke „Superna“. Potom je uslijedila rasprava.
      Iznimno uspjelu zamisao o prvom lovinačkom Forumu upotpunila je i izložba mladih likovnih umjetnika Petra Dolića i Petra Hranuellija te nastup lovinačkog KUD-a „Vrilo“.

Održivi razvoj Lovinac 2014

Održivi razvoj Lovinac 2014

Održivi razvoj Lovinac 2014

Održivi razvoj Lovinac 2014

Održivi razvoj Lovinac 2014

Održivi razvoj Lovinac 2014

Održivi razvoj Lovinac 2014

Održivi razvoj Lovinac 2014
Tekst i fotografije Marinko Krpan
Posjet Rudopolju

      U Slavonskom Brodu žive nekoliko obitelji Simeon, porijeklom iz Rudopolja. Treba odmah napomenuti da u Lici postoje dva Rudopolja, jedno kraj Vrhovina i drugo kraj Gračaca. Drugo Rudopolje je u župi Gračac ili Bruvanjsko Rudopolje kako se po novom naziva. U našem prilogu je riječ o ovom drugom Rudopolju.
      Župa Rudopolje, osnovana 1807. god., nalazi se u općini Gračacu Zadarske županije. U toj čistoj katoličkoj župi živjelo je uoči Drugoga svjetskog rata (1939. god.) 541 katolik. Župna crkva sv. Petra i Pavla izgrađena je 1748. godine. To je kamena građevina izduženog pravokutnog oblika s polukružno završnom apsidom. Na glavnom, zapadnom pročelju je zvonik. Četnici su je u Drugom svjetskom ratu (1942. god.) zapalili, ostali su samo goli zidovi. Naknadno je srušen i sjeverni zid crkve.
      Tijekom posljednjih godina na crkvu je stavljen novi krov, prozori i vrata. Obnovljen je i zvonik i 29. VI. 2004. g. i postavljeno blagoslovljeno zvono. Obnovu su omogućili Rudopoljci koji danas uglavnom žive u Bjelovaru i Slavonskom Brodu. Oko crkve je mjesno groblje. Danas župom upravljaju oci franjevci iz Gračaca.
      Tako su iz Broda 31.05.2014. krenuli Simeoni u pohode korijenima, u Rudopolje Bruvanjsko. Donosimo fotografije koje je snimio Danijel Simeon.
Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014

Rudopolje Bruvanjsko 2014
Snimio Danijel Simeon
Četnički zločini u II svj. ratu u Južnoj Lici

      Bestijalnost srbokomunističkih zločina i zločina jugoslavenskih partizana, tih za Hrvatsku sudbonosnih dana, opisao je Luka Pavičić u svojoj knjizi ''KRONIKA STRADANJA HRVATA JUŽNE LIKE'' tiskane u Zagrebu 1996. Iz podataka koje je brižljivo prikupio, a kao profesionalnom vojniku u Kraljevini Jugoslaviji, u domobranstvu NDH, te u partizanima i JNA dosta toga mu je, dakako, bilo već poznato. Iz opisanog razabire se da su Srbi 27. srpnja 1941. izvršili napad na području južne Like u općinama Gračac, Bruvno, Mazin, Zrmanja, Donji Lapac i Srb. U Župi sv. Petra i Pavla u Rudopolju, Bruvnu i Mazinu pobili su sve žitelje, koji nisu uspjeli pobjeći. Kuće i gospodarske zgrade su zapalili a ostalu imovinu opljačkali.
      Krajem 1941. i početkom 1942. godine slično kao i Boričevci potpuno je uništeno hrvatsko mjesto Rudopolje čiji se stanovnici nakon rata također nisu smjeli vratiti na svoja opustjela ognjišta, samo zato kako bi se prikrio zajednički četničko-komunistički zločin tijekom ustanka 1941. godine. Stanovništvo ličkih mjesta Boričevca, Rudopolja kao i Krnjeuše u BiH raseljeno je po cijeloj Hrvatskoj, a najviše ih se naselilo u Slavoniji gdje su tijekom agresije JNA na demokratski poredak RH ponovno doživjeli stradanja.
      Dakle, lažni antifašisti srbokomunisti i jugoslavenski partizani u borbi za Titovu Jugoslaviju - Veliku Srbiju zvjerskim ubijanjem zatrli su sljedeće katoličke župe u Lici: župu Palanku, župu Boričevac, župu Rudopolje, župu Gračac, župu Udbinu, župu Korenicu i …. Uz ove i trinaest katoličkih župa od Une do Vrbasa ... 01.11.1941. god. četnici su zapalili selo Rudopolje, koje je do temelja izgorjelo, a u kući su zaklali 3 Hrvata ( od kojih 1 žena), a četvrtog udarcem sjekire po glavi teško ranili. Bilježimo i jedno svjedočenje:
"U srpnju je u Rudopolju poginulo više ljudi (mislim tridesetak), bilo je i žena i djece. Organizirana je i Mačekova straža koja je trebala pružati otpor dok se civili povlače prema Lovincu, čini mi se da su svi ili većina streljani. Izbjeglice koje su došle u Lovinac su koliko mi je poznato bile smještene u nekoj školi koja je granatirana od tih istih četnika, žrtve uglavnom žene i djeca. Ovi iz studenog su starci koji se nisu htjeli povlačiti nego su odlučili ostati u svojim domovima, i to je trajalo jedno vrijeme jer koliko mi je poznato selo je bilo okruženo, a ovaj vod četnika je preduhitrio lokalne koji su se spremali u pljačku."
      U Titovoj Jugoslaviji malobrojnim preživjelim Boričevčanima, Rudopoljčanima i ostalim ličkim Hrvatima zabranjen je povratak i obnova razorenih, spaljenih i zbrisanih naselja. Jakov Blažević, lička ''dika'' posebno je ovom kumovao.
      Da je stvaranje Titove Jugoslavije bila antifašistička tekovina ne bi nastala na zločinu i ne bi se raspala u moru prolivene krvi? Borba za Hrvatsku u Drugom svjetskom ratu nastavljena je i uspješno dovršena u Domovinskom ratu, pa ma koliko god se titoistima i velikosrbima radi ovakvog premišljanja, dizala kosa na glavi. Mir na ovim našim hrvatskim prostorima zavladat će kada hrvatski Srbi shvate da su politički Hrvati, te da moraju s Hrvatima izgrađivati i braniti Hrvatsku na boljitak svoj i svoje djece, a san o Velikoj Srbiji odbaciti kao neostvarivu i po njih štetnu iluziju.
      Sve do potkraj 80-tih godina, četnički zločini su bili jedna od tzv. tabu tema, o kojoj se jednostavno nije smjelo u bivšoj SFRJ znanstveno istraživati i pisati. Zato su ti zločini četnika jednostavno prešućivani ili tek usput deklarativno spominjani, bez konkretnih podataka pa i brojčanih pokazatelja. Nasuprot tome, o stradanjima, zločinima i genocidu nad Srbima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od ustaškog režima, već od g. 1941 . gotovo jedino se govorilo i pisalo, često u službi politike s netočnim i zlonamjernim tvrdnjama, napose o tobožnjoj genocidnosti hrvatskoga naroda.
      Ništa puno bolja situacija nije bila u preostalim župama ukinutoga Udbinskog dekanata Lovincu, Podlapači, Ričicama i Svetome Roku. I tu je izvršen pokolj od strane četnika i partizana nad tamošnjim Hrvatima, srušene crkve i kapele, popaljena mjesta i protjerani njegovi stanovnici. Razlika je samo u tomu što nisu svi protjerani i što se je netko ipak zadržao i tijekom 45 godina postojanja druge Jugoslavije. Župa Gračac je 1941. imala 1.200 duša i bila je raseljena, tako da je 1973. na 1974. imala tek 75 Hrvata! Lovinac je opstao, ali uz velike žrtve. Prije rata je u župi živjelo preko 2.600 Hrvata, a 1974. tek 970. U župi Podlapac je uoči Drugoga svjetskog rata živjelo preko 2.100 Hrvata, a 1974. tek 780. U Ričicama je 1940. bilo blizu 2.400 Hrvata, a 1974. godine 1.175. Župna crkva sv. Marije Magdalene iz 1811. također je uništena i obnovljena tek 1969., kada su se braća Srbi udobrovoljila. U župi Sveti Rok je uoči Drugoga svjetskog rata živjelo 3.000 Hrvata, a 1974. preostalo ih je 1.750. Župna crkva sv. Roka iz 1763. zapaljena je i obnovljena tek 1969.

Politika+, www.politikaplus.com
GODIŠNJICA : Sjećanje na ubijene žitelje Boričevca, 71 godinu čeka se pravda

      U raseljenome ličkom selu Boričevcu, čiji stanovnici i potomci 71 godinu čekaju pravdu i pravo na povratak, danas se održava skup u znak sjećanja na ubijene žitelje katoličkih župa Boričevca, Palanke, Rudopolja, Gračaca, Udbine, Korenice, Priboja, Zrina, Španovice, Krnjeuše, Drvara i Bosanskog Petrovca.
      Gospićko-senjski biskup Mile Bogović služio je misu zadušnicu za sve ubijene te je poručio da pravo na ljudsko dostojanstvo ima svaki čovjek bez obzira na to je li Hrvat ili Srbin, je li katolik ili pravoslavac i je li vjernik ili nevjernik. No, dodao je, 27. srpnja 1941. ubijani su i protjerivani ljudi iz Boričevca samo zato što su bili Hrvati ili katolici.
      "Razumijem da je tada netko bio protiv politike Njemačke i Nezavisne Države Hrvatske, ali koja je ustaška krivnja bila osmogodišnje Marije, petogodišnjeg Marka ili trogodišnjega Jure kojima je, također među mnogima, tada oduzet život", upitao se biskup Bogović i iskazao žaljenje što su oni koji su Hrvate ubijali i protjerivali na kraju rata bili na pobjedničkoj strani".
      Obraćajući se onima koji smatraju da su ti događaji samo daleka prošlost, istaknuo je da je "duh te prve puške" trajao sve do Domovinskog rata jer su pobjednici proizveli sustav koji se desetljećima opirao istini o svim zločinima te osnutku samostalne hrvatske države."Taj je duh prve puške trajao sve do 90-ih godina, kada su Hrvati ponovno prognani sa svojih ognjišta, npr. na Kordunu, po istom ključu", rekao je biskup Bogović. Upitao je ne bi li zato Srb, gdje se podižu spomenici, trebao biti mjesto s kojega se treba ispričati svim žrtvama koje ondje imaju korijen, a ne da se duh prve puške veliča. "Antifašizam koji je počeo 's prvom puškom', a završio s Bleiburgom i Križnim putem bacao je bez suda ljude u jame i zabranjivao da se o tome govori", rekao je, dodajući kako takav antifašizam nikome nije koristan ni potreban te da je bio i protiv slobodne hrvatske države.
      Organizatori skupa sjećanja su Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH), Zajednica povratnika Ličko-senjske županije i Udruga Ličana župe Boričevca iz Bjelovara. Prije mise održana je sjednica upravnog odbora ZPH na kojoj je rečeno da se da obiteljima koje su prije 71 godinu prognane iz svojih domova konačno trebaju vratiti nekretnine, a za to je potrebno ažurirati zemljišne knjige. Predsjednik ZPH Josip Kompanović najavio je i borbu za naknadu ratne štete na koju bi trebali imati pravo kao i povratnici nakon Domovinskog rata.
Ratni zločini , objavljeno 27.07.2012.g
Lički Veliki četvrtak u Požegi
Promoviran film o Ličanima u Slavoniji, otvorena izložba Vladimira Džanka i nove prostorije LZD „Vila Velebita“

      Odazvavši se pozivu Upravnog odbora Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“ izaslanstvo Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ predvođeno predsjednicom dr. Zdenkom Šulentić-Topolovac sudjelovalo je 17. travnja 2014. god. u bogatom trostrukom kulturnom programu pod nazivom Lički veliki četvrtak u Požegi.
      U dvorani Gradskog kazališta u Požegi premijerno je prikazan dokumentarni film  „Priča o Lici i Ličanima u Slavoniji“ autora prof. dr. Josipa Fajdića, predsjednika LZD „Vila Velebita“. Film u trajanju od 45 minuta na zanimljiv način govori o povijesti i tradiciji ličkoga starog kraja, doseljavanju Ličana na slavonske prostore, djelovanju brojnih zavičajnih udruga i suradnji s Likom.
      Potom je u izložbenoj dvorani  Gradskog muzeja gradonačelnik Požege Vedran Neferović otvorio izložbu radova akademskog slikara Vladimira Džanka iz Osijeka. Tom prigodom mješovita pjevačka skupina “Vile Velebita“ pod dirigentskim ravnanjem prof. Monike Sakač-Botički izvela nekoliko izvornih ličkih pjesama. Vrhunac Ličkog velikog četvrtka zbio se u nekadašnjoj zgradi Glazbene škole na početku ulice Stjepana Radića u Požegi gdje su otvorene novouređene društvene prostorije Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“. Službeno ih je otvorio požeški gradonačelnik Vedran Neferović, riječi blagoslova uputio vlč. Milan Klobučar, a predsjednik LZD „Vila Velebita“ Josip Fajdić zahvalio  gradu Požegi na ustupljenom prostoru izrazivši nadu da će ova treća selidba Ličana u Požegi biti i posljednja. U ime brodskih Ličana starim dobrim prijateljima iz Požege i predsjedniku LZD „Vila Velebita“ prof.dr. Josipu Fajdiću prigodan poklon, vrijednu umjetničku sliku, predala je predsjednica ZUL „Vrilo mudorsti“ dr. Zdenka Šulentić-Topolovac. U društvu predsjednice dr. Šulentić-Topolovac bili su i dopredsjednik Zvonimir Petanović, tajnik Marinko Krpan i član ZUL „Vrilo mudrosti“ Ivan Tomičić. Ugodan predblagdanski susret i razgovor u novim društvenim prostorijama požeške „Vile Velebita“ bio je prilika i za dogovor i najavu novih skorih zajedničkih aktivnosti u cilju jačanja kulturnog identiteta Ličana u Slavoniji.

Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Izložba i otvaranje izložbe LZD Vila Velebita Požega 2014
Tekst i fotografije Marinko Krpan

18. Lička zavičajna zabava u Požegi

     18. Lička zavičajna zabava u Požegi održana je 15.03.2014. u organizaciji Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“. Bio je to još jedan dojmljiv godišnji skup brojnih Ličana iz požeške kotline i prijatelja Like. Među 500 sudionika u restoranu „Sara“ našlo se i izaslanstvo Zavičajne udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ predvođeno potpredsjednikom Zvonimirom Petanovićem s kojim su bili i Zvonko Ivezić, Ivan Tomičić i tajnik Marinko Krpan.
     Prvi puta požeška Lička zavičajna zabava, najveći skup Ličana ne samo u Slavoniji već i Hrvatskoj, protekla je, nažalost, bez utemeljitelja i predsjednika Ličkog zavičajnog društva "Vila Velebita" Požega prof. dr. Josipa Fajdića koji je dan ranije lakše stradao u prometnoj nesreći. Jednodušna želja svih posjetitelja i gostiju bila je usmjerena k što skorijem oporavku najpoznatijeg ličkoga „dotura“ u Slavoniji i neumornog promicatelja ličke zavičajne kulture. 
     U ime organizatora sudionike 18. Ličke zavičajne zabave pozdravio je dopredsjednik požeške „Vile Velebita“ Tomislav Sertić, a u ime lokalne i regionalne samouprave gradonačelnik Požege Vedran Neferović i župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević. Na srdačnom prijemu zahvalila se zamjenica Ličko-senjskog župana Ivana Tomaš. Po prvi puta požeškoj ličkoj fešti nazočio je i gospićki gradonačelnik Petar Krmpotić sa suradnicima. Vjerni gost i donator požeških Ličana bio je poduzetnik i vlasnik pivovare Ličanka iz Donjeg Pazarišta Karlo Starčević.
     Uz predstavnike brodske Zavičajne udruge „Vrilo mudrosti“, u još jednoj iznimino uspjeloj ličkoj zavičajnoj zabavi u Požegi uživali su i čelnici Zavičajnog društva „Gacka“ iz Bizovca (Milan Majetić) i „Vila Velebita“ iz Virovitice (Željka Grahovac).
     U bogatom cjelovečernjem glazbenom programu nastupili su mješoviti pjevački zbor požeške „Vile Velebita“ pod ravnanjem Monike Sakač Botički izvevši najpoznatije izvorne ličke pjesme, tamburaški sastav „Fijaker“ iz Osijeka te nenadmašni kreator odličnog raspoloženja Stjepan Jeršek-Štef i mlada vokalna solistica Ivana Galović. Uz popularnog Štefa Jeršeka nisu mogli odoljeti zapjevati župan Alojz Tomašević i požeški vinski kardinal Vladimir Bauer.
Marinko Krpan

Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014

Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014
Lička zabava Požega2014

19. Lička večer u Zagrebu
     Udruga Ličana "Vila Velebita" iz Zagreba organizira tradicionalnu 19. Ličku večer, u petak 21. veljače 2014.godine s početkom u 19,30 sati, u restoranu Gastro Globus, Zagrebački Velesajam, Avenija Dubrovnik 15.
Uz tradicionalna lička jela i bogatu tombolu za zabavu je zadužen VIS "Likote" i LIS "Plješivica" . Voditelji su Iva Šulentić i Drago Asić.
     Ulaznice po cijeni od 200 kuna mogu se nabaviti u prostorijama Udruge, Selska cesta 20, od 9 do 13 sati ( tel.01 / 3702 157 ) i u restoranu Gastro Globus, Zagrebački Velesajam, ( tel. 01 / 6554 377 ).

Ispred udruge Vrilo mudrosti iz Slavonskog Broda bile su Katica Župan-Jerković članica upravnog odbora i Marija Raštija članica udruge.

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014

Lička Večer Zagreb2014
Snimile Marija Raštija i Katica Župan-Jerković

12. LIČKA VEČER U BIZOVCU

      Zavičajni klub Ličana „Gacka“ Bizovac priredio je u subotu 15.veljače 2014. tradicionalnu 12. Ličku večer koja je u središtu Bizovca okupila oko 200 Ličana iz cijele Slavonije i gostiju iz Like.
Lička Večer Bizovac2014       Pozivu prijateljskog Zavičajnog kluba „Gacka“ odazvala se i Zavičajna udruge Ličana „Vrilo mudrosti“ koju su predstavljali dopredsjednik Slavko Murat, rizničarka Katica Knežević, tajnik Marinko Krpan i članica Upravnog odbora Kata Župan-Jerković. Na još jednoj ugodnoj ličkoj fešti u Bizovcu pored Brođana okupili su se i članovi Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“ iz Požege i Virovitice te brojni slavonski Ličani iz Bizovca, Creta, Osijeka, Našica i drugih mjesta. Uz domaćina, predsjednika ZKL „ Gacka“ Milana Majetića, sve goste na početku srdačno je pozdravio i načelnik Općina Bizovac Srećko Vuković ističući veliki doprinos razvoju bizovačkog kraja brojnih doseljenika iz Like.
      Za odlično raspoloženje i podsjećanje na zimska prela iz zavičaja predaka pored članova Muške pjevačke skupine ZK Gacka Bizovac pobrinuli su se i članovi Kulturno-umjetničkog društva Sinac, sastavljeni od folkloraša iz Sinca i zagrebačkog zavičajnog društva Sinac. Uz popularne pjesme i plesove iz Gacke doline predstavili su se i prikazom narodnih običaja oduševivši sve posjetitelje. Za ugodan plesni ugođaj sve do sitnih jutarnjih sati pobrinuo se glazbeni sastav „Treća smjena“.
      Članovima Zavičajnog kluba „Gacka“ na čelu s predsjednikom Milanom Majetićem čestitamo na organizaciji još jedne iznimno uspjele Ličke večeri čime su potvrdili da ostaju žilavi baštinici ličke zavičajne kulture u ovom dijelu Slavonije.
Marinko Krpan


Lička Večer Bizovac2014
Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014
Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014
Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014
Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014
Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014
Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014
Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014
Lička Večer Bizovac2014Valpovština-info portal


12. Lička večer     BIZOVAC - Zavičajni klub Ličana ''Gacka'' Bizovac poziva Vas na 12. Ličku večer, koja će se održati 15. veljače 2014. u Sali za svatove u Bizovcu.
     Ulaznice po cijeni od 150,00 kn mogu se kupiti u Bifeu ''Biz-boys'' smještenom u robnoj kući Bizovac ili kod organizatora putem mobitela: 092/202-6253 ili 098/207-740. U cijenu je uključena bogata večera i piće tijekom večeri. Za dobru zabavu pobrinut će se VIS ''Treća smjena“ i posebni gosti KUD ''Sinac'' iz Zagreba i KUD ''Lipa'' iz Sinca, te pjevački sastav.
Objavljeno: Petak, 07 Veljača 2014, napisao Vladimir Vazdar
Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014
Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014
Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014
Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014
Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014

Lička Večer Bizovac2014
Snimili Marinko Krpan i Kaja Knežević

Zavičajno društvo Sinac, najstarije društvo Ličana u Zagrebu
Gostovanje u Bizovcu
     Naši dragi prijatelji – udruga Ličana Gacka iz Bizovca tradicionalno oko Valentinova organizira Ličku večer. Ove 2014. godine bila je to već 12. Lička večer na koju su pozvali naše sestrinsko društvo KUD LIPA iz Sinca i nas ZD SINAC iz Zagreba da svojom pjesmom i plesom obogatimo ovu večer i u Slavoniju donesemo dašak ličkoga kraja.
     Naime ovdje u Bizovcu još od kraja 2. svjetskog rata doselio se velik broj Ličana (od Podlapače, Pazarišta, Kosinja, Perušića, Ramljana, Sinca, Otočca do Švice i Brinja. Možemo reći da se već treća generacija naraštaja diči Likom, kao svojom djedovinom i s ponosom ističe svoje porijeklo. To potvrđuje i brojna mladost okupljena te večeri na Ličkom prelu u Bizovcu. A mi eto razdragani još od prethodne večeri i uspješnog nastupa u Gackom pučkom otvorenom učilištu u Otočcu, gdje je na samo Valentinovo upriličena predstava „Ljubav po lički“, krenuli smo put ravne nam Slavonije, gdje nas čekaju naši prijatelji koji su nas otvorena srca i široko otvorenih vrata svojih domova veselo dočekali.
     Domaćini su nas proveli kroz slavonsku metropolu – Osijek, koji onako ponosan uz svoju Dravu, baš kao i njegova rijeka, mirno ali moćno zrači panonskom dušom.
     Još ćemo malo o domaćinima. Ti ljudi u sebi nose Liku, onu ponosnu i gordu, ali i širokogrudnu Slavoniju. Predsjednik udruge Gacka gospodin Milan Majetić, oličenje je upravo takvog čovjeka. Na večer su nas muški pjevači Udruge Gacka iznenadili odličnom izvedbom ojkana, ali i pjesmom „Iz Otočca u Sinac“ i nismo mogli odoljeti, pa smo zapivali zajedno s njim i pridružili im se. (Maestro Nikice Rosandić – kapa dolje!)
     Ali nije to sve! Drago nam je da je naša pjesma „Lipa stara“ u Slavoniji uvriježena pjesma za zabave i ples. Naime, otkrili smo da zabavna grupa „Treća smjena“ izvodi ovu pjesmu redovito po slavonskim plesnjacima i uvrštena je u standardni repertoar za lagani valcer.
     Ova bizovačka Lička večer okupila je i Ličane iz Virovitice, Slatine, Našica, Đakova, Osijeka, pa je to bila prilika sve ih upoznati, popričati ličkim divanom i naravno zaigrati ličko kolo.
     Svaku našu pjesmu kao i prikaz običaja češanja vune koje se pretvara u prelo slavonsko – lička publika popratila je sa iznimnom pozornošću i zanimanjem.
Pivalo se i plesalo do sitnih sati i zapravo jako malo spavalo. U nedjelju smo svi zajedno bili na župnoj sv. misi, nakon čega su domaćini pripremili zajednički ručak. Pridružili su nam se i naši prijatelji iz udruge Vila Velebita iz Belišća.
     Nije lako otići, pa su se redale pjesme i napjevi koji se u kolu nisu stigli noć prije ispjevat. Znamo mi jako puno bećaraca i deseterca, ali daleki put nas čeka… „Što j´ ostalo neb´ u kola stalo…“
     Dragi naši slavonski Ličani od srca Vam hvala!!! Na redu smo sada mi!
11.03.2014.

ZAVIČAJNA UDRUGA LIČANA "VRILO MUDROSTI" SLAVONSKI BROD
Pišite nam na e-mail: vrilo-mudrosti@vrilo-mudrosti.hr