OSTALE AKTIVNOSTI

2008. godina
LIČKA VEČER U ZAGREBU
    U Zagrebu je Udruga Ličana Vila Velebita organizirala svoju tradicionalnu Ličku zabavu. Održana je u hotelu Laguna, 05.12.2008. god. Prisutne su zabavljao KUD Sinac. Iz naše Udruge bili su Zdenka i Pero Topolovac.


LIČANI POMAŽU SLAVONCIMA
Slavonskom Brodu 15.000 litara vode
    Zbog velikih problema s opskrbom pitke vode Ličani su odlučili stanovnicima Slavonskog Broda donirati 15.000 litara vode koja je flaširana u punionici 'Gacka'. Tu su vodu u četvrtak brodsko-posavskom županu g. Danijelu Marušiću u ime župana ličko-senjskog Milana Jurkovića predale pročelnica kabineta župana Sanja Vladetić Pavelić i glasnogovornica županije Ivana Devčić.
24sata, 30.10.2009.


ŠESTO LIČKO PRELO U BELIŠĆU
    U Belišću je 18.10.2008 god. održano Šesto Ličko prelo uz nazočnost preko 300 uzvanika u organizaciji Zavičajne udruge Vila Velebita iz Belišća na čelu s predsjednikom Udruge Željkom Krpanom. Zapišimo i to da Udruga postoji već pet godina i ima 250 članova. U restoranu Melanie Gat sve nas je zabavljao izvrsni Tamburaški sastav "Ravnica". Gosti su bili iz drugih udruga Ličana iz Slavonije a iz Broda su bili predsjednica udruge Vrilo mudrosti Zenka Topolovac, Silvija Miljković, Joso Ivezić i Zdravko Grčević.
    Nije nedostajalo domaće šljivovice s kojom su goste dočekali ljubazni domaćini. Što radi udruga mogli smo vidjeti na video prezentaciji. Da se ne zaborave stari sportovi organizirano je bacanje kamena s ramena za odrasle i djecu. Dame nisu bacale kamen ovaj puta, ali su se zato natjecale u nošenju vode u posudi na glavi. Janjetina je bila za večeru koju smo zaljevali vinom. Dida Josina nam je ispričao kako je iz Like putovao u Zagreb. Sve pohvale Željku Krpanu na liku dide Josine. Dašak prošlih vremena članovi udruge su nam pokušali dočarati prikazom nekadašnjeg seoskog dvorišta u kutu restorana. Ugodno druženje uz priču i pjesmu potrajalo je do kasnih sati, a mi koji smo morali putovati otišli smo nešto ranije uz obećanje da ćemo se ponovo vidjeti na nekom drugom prelu, zabavi ili sličnom druženju.

(vm-belisce-prelo2008-panorama2)

(vm-belisce-prelo2008-08-pozivnica)

(vm-belisce-prelo2008-08-pozivnica)

(vm-belisce-prelo2008-10)

(vm-belisce-prelo2008-15)

(vm-belisce-prelo2008-19)

(vm-belisce-prelo2008-18)

(vm-belisce-prelo2008-12)

(vm-belisce-prelo2008-51)

(vm-belisce-prelo2008-30)

(vm-belisce-prelo2008-44)

(vm-belisce-prelo2008-41)

(vm-belisce-prelo2008-54)

(vm-belisce-prelo2008-67)
Tekst i fotografije Zdravko Grčević

(vm-belisce-prelo2008-69)

LIČKA VEČER U POŽEGI
    Na poziv Ličkog zavičajnog društva „Vila Velebita“ iz Požege peteročlana ekipa iz Slavonskog Broda (Mile Blažević-Strikan, Željko Pavelić, Ivica Brezić-Gips, Anica Živković, Marinko Krpan) pojačana voditeljicom Anitom Opačak-Krpan sudjelovala je na tradicionalnoj 11. Ličkoj večeri 15.03.2008. god. priređenoj u ugostiteljskom objektu Bijela kuća u Blackom. U ugodnom društvu brojnih već otprije dobro znanih prijatelja Ličana iz Požege i okolice te Belišća, Bizovca, Županje, te gostiju iz Gospića i Zagreba, izvrsno organizirana lička fešta protekla je u toplom ozračju prisjećanja na zavičaj predaka i slavonskog kraja.
    Za dobro raspoloženje uz nastup KUD-a Vila Velebita iz Požege te po prvi puta KUD-a Tomislav iz Sibinja pobrinuli su se vrsni tamburaši Naše grane i poznati vokalni solist Stjepan Jeršek-Štef kojem se čak nakratko pridružio i Ante Prkačin. Izazovu da na rastanku nije odolio ni Mile Blažević, popularni Strikan koji je oduševio prepunu dvoranu svojom dragom pjesmom „Svirci moji“...Domaćinu predsjedniku dr. Josipu Fajdiću uručili smo nedavno objavljenu fotomonografiju kipara Ante Starčevića, a kući se nismo vratili praznih ruku zahvaljujući sreći pri izvlačenju tombola.
Marinko Krpan (tekst i slike)    (vm-pozega-zabava2008-08)

Anica Živković i Željko Pavelić   (vm-pozega-zabava2008-01)

Anita Krpan i Anica Živković   (vm-pozega-zabava2008-02)

KUD Tomislav, Sibinj   (vm-pozega-zabava2008-03)

Mile Blažević i Anica Živković   (vm-pozega-zabava2008-04)

Mile Blažević   (vm-pozega-zabava2008-05)

Željko Pavelić i Ivica Brezić   (vm-pozega-zabava2008-07)     Glavni izbornik    Početak rubrike

Marinko Krpan, tajnik udruge, napisao je u Pučkom kalendaru za 2008. god. kratki pregled rada Udruge od osnivanja do zaključno s 2007. god. Tekst prenosimo u cjelosti.

ZAVIČAJNA UDRUGA LIČANA „VRILO MUDROSTI“ SLAVONSKI BROD
     Na poticaj nekolicine uglednih Brođana ličkoga podrijetla (Marko Lovinčić, Marko Pavelić, Stjepan Balen, Marinko Krpan, Zdenka Topolovac) početkom rujna (6.9.) 1991.godine osnovano je Zavičajno društvo Lovinac okupljajući potomke Brođana doseljenih u Brodsko Posavlje iz općine Lovinac u južnoj Lici (naselja Sveti Rok, Lovinac, Ličko Cerje, Ričice). Bila je to prva lička zavičajna udruga u Slavoniji na čiji su postanak presudno utjecala dramatična rujanska zbivanja i ugrožena opstojnost Hrvata općine Lovinac u tek utemeljenoj samostalnoj Hrvatskoj. Opkoljeni s tri strane pobunjenim Srbima na čiju se stranu svrstala agresorska jugoarmada, potkraj rujna 1991. godine Hrvati iz lovinačkog kraja spašavajući živu glavu morali su napustiti svoja stoljetna ognjišta bježeći preko Velebita u slobodu. Shvativši kakva se zla kob iz glava velikosrpskih osvajača nadvija nad zavičaj njihovih predaka odlučili su se okupiti i organizirati kako bi zajednički lakše izdržali iskušenja koja su slijedila u nametnutom Domovinskom ratu.
     Ni Brod tih dana nije bio pošteđen ratnih signala pa je osnivačka skupština započeta u hotelu Park zbog zračne uzbune prekinuta i nastavljena u skloništu hotela Brod. Za prvog predsjednika brodskog Zavičajnog društva općine Lovinac izabran je Marko Lovinčić, za dopredsjednike Marinko Krpan i Ivan Simeon, a za tajnika Mile Blažević. Čim su žitelji lovinačkog kraja silom prognani diljem Hrvatske brodsko Zavičajno društvo pokrenulo je brojne akcije humanitarnog karaktera prikupljajući novac i hranu za pomoć prognanicima. Nikad ne gubeći nadu u povratak Hrvata u ovaj prelijepi podvelebitski kraj, u ratnim godinama isticali su se organiziranjem književnih večeri na kojima su ugostili poznate pisce podrijetlom iz lovinačkog kraja (Pero Budak, Zlatko Tomičić). Čim su brodski policijski specijalci počeli držati položaje na Velebitu iznad Lovinca porasla je nada da neće trebati dugo čekati na povratak. Nakon veličanstvene Oluje, već za Miholje 1995.godine 50-ak članova Društva posjetilo je razrušeni Lovinac, Sveti Rok, Ričice i Ličko Cerje odnoseći prve darove svećeniku fra Ivanu Saviću koji se među prvima vratio u razrušenu župu.
     Završetkom Domovinskog rata aktivnost Društva dobiva novi zamah. Želeći okupiti ne samo Lovinčane već i sve Brođane ličkoga podrijetla, ubrzo se širi obuhvat i mijenja naziv u Zavičajno društvo Ličana „Vrilo mudrosti“. Nalazeći inspiraciju u nepresušnom izvoru u Svetome Roku, s kojega se „noću napijaju velebitske vile“, brodski Ličani željeli su pokazati da i u novim sretnijim vremenima neupitne nacionalne opstojnosti nisu potrošeni motivi njegovanja ličke zavičajnosti. To su dokazali brojnim zapaženim aktivnostima u cilju produbljavanja svekolikih spona staroga ličkog i novoga slavonskog zavičaja. Od 1997.godine svake jeseni priređuju Brodsku ličku večer na kojoj ugošćavaju KUD-ove iz Like (Ličko Lešće, Gospić, Otočac), predstavnike političkog, gospodarskog, kulturnog i vjerskog života Ličko-senjske i Brodsko-posavske županije, gradova i općina. Na Ličkoj večeri u Brodu znala su se naći i brojna ugledna imena političara i gospodarstvenika tako da su se na jednoj priredbi krajem 90-ih godina 20.stoljeća u hotelu Park našli bivši premijer Nikica Valentić i budući predsjednik Republike Stjepan Mesić. Na istom tragu je i organizacija brojnih uspjelih izložbi slika i promocija knjiga ličkih autora u Brodu te gostovanja brodskih slikara, KUD-ova i članova Muškog komornog zbora crkve Svetog Trojstva u Lici. Svake godine članovi Vrila mudrosti odlaze u posjet starom zavičaju kojeg su prokrstarili uzduž i poprijeko, od Krasnog i Plitvica do Podlapače, Udbine, Baških Oštarija, Smiljana, Velikog Žitnika, Lovinca. Oživljavajući pučki pastirski lički običaj svakog proljeća od 1998. godine u okolici Broda (jezero Petnja, Planinarski dom na Dilj-gori) priređuju Ličku prošaricu, cjelodnevno druženje u prirodi uz narodne sportske igre.
     Isplevši guste fine niti prijateljstva brodskoga i ličkoga kraja Zavičajna udruga Ličana „Vrilo mudrosti“ postala je uzor i obrazac kako regionalna zavičajnost ni u novim okolnostima nije potrošena. Tragom brodskih Ličana uskoro su u Slavoniji niknula slična zavičajna društva u Požegi, Bizovcu, Belišću i Vinkovcima s kojima izvrsno surađuju i nadopunjuju se. Zapažen trag brodska udruga ostavila je u Lici brojnim akcijama potpore u obnovi crkvenih objekata u Lovincu, Svetom Roku, Ričicama, Gospiću, Podlapači te Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini.
     Iako u Brodu danas živi nekoliko tisuća ljudi ličkih korijena (što je lako zapaziti po karakterističnim prezimenima poput Mataić, Pavelić, Rukavina, Župan, Vrkljan, Serdar, Krpan, Šulentić, Balen, Miletić, Smolčić, Tomičić, Budak, Katalinić, Paun, Sertić, Karakaš, Javor, Draženović, Šebalj, Rupčić, Šikić, Stilinović, Šarić, Jurković, Starčević, Furlan, Orešković, Dasović, Valentić, Mesić, Fajdić, Vlajnić, Pezelj, Biondić, Grčević, Murat, Hećimović, Japundžić, Šprajc i brojna druga) kroz članstvo Vrila mudrosti prošlo je ukupno oko 500 Brođana. U 16 godina postojanja Udrugu su vodila samo četiri predsjednika. Prvoga Marka Lovinčića naslijedio je Marko Mataić pod čijim se vodstvom Udruga proširila i postala prepoznatljiva diljem Hrvatske. Naslijedio ga je nakratko Stjepan Balen, a najduži staž i najdublji trag utisnula je aktualna predsjednica dr Zdenka Šiulentić-Topolovac koja je na čelu „Vrila mudrosti“ od 2001.godine.
Marinko Krpan    

2007. godina
FOLKLORNI ANSAMBL "DR. ANTE STARČEVIĆ" IZ GOSPIĆA NA BRODSKOM KOLU
     Brodsko kolo najstarija je smotra folklora u Hrvatskoj. Održava se od 1963. god. a nije održana jedino 1992. god. zbog četničkog bombardiranja ne samo Slavonskog Broda, nego cijelog Posavlja. Danas je Brodsko kolo jedna od najuglednijih i najprestižnijih smotri folklora u Hrvatskoj. Preteča Brodskog kola je običaj igranja šokačkog kola svakog 20. kolovoza na Svetog Stipana Kralja, zaštitnika župe i grada. Taj dan je kirvaj u Brodu a kolo se igralo na Jelačić placu, središnjem gradskom trgu.
     Tako je 2007. god. na Brodskom kolu nastupio Folklorni ansambl Dr. Ante Starčević iz Gospića a s tog druženja prilažemo nekoliko slika da se podsjetimo kako je bilo.

FA "Dr. Ante Starčević" u tvrđavi Brod (vm-brodsko-kolo2007-001)

Članovi FA "Dr. Ante Starčević" s članovima "Vrila mudrosti" (vm-brodsko-kolo2007-002)

Članovi FA "Dr. Ante Starčević" i Ivan Brezić (vm-brodsko-kolo2007-003)

FA "Dr. Ante Starčević" u tvrđavi Brod (vm-brodsko-kolo2007-004)

FA "Dr. Ante Starčević" u tvrđavi Brod(vm-brodsko-kolo2007-005)

FA "Dr. Ante Starčević" u tvrđavi Brod(vm-brodsko-kolo2007-006)

FA "Dr. Ante Starčević" u tvrđavi Brod(vm-brodsko-kolo2007-007)

FA "Dr. Ante Starčević" u tvrđavi Brod (vm-brodsko-kolo2007-008)

Najmlađi sudionici(vm-brodsko-kolo2007-011)

Nastup FA "Dr. Ante Starčević" na Brodskom kolu (vm-brodsko-kolo2007-014)

Nastup FA "Dr. Ante Starčević" na Brodskom kolu (vm-brodsko-kolo2007-015)

Nastup FA "Dr. Ante Starčević" na Brodskom kolu (vm-brodsko-kolo2007-016)

KUD "Eugen Kumičić" Slavonski Brod (vm-brodsko-kolo2007-020)

Mile Blažević, KUD "Eugen Kumičić" Slavonski Brod (vm-brodsko-kolo2007-022)

Nastup FA "Dr. Ante Starčević" na Brodskom kolu (vm-brodsko-kolo2007-023)

Članice "Vrila mudrosti" na Brodskom kolu(vm-brodsko-kolo2007-030)
Snimila Zdenka Topolovac         
Glavni izbornik    Početak rubrike

PROSLAVLJENA 10. GODOŠNJICA LIČKOG ZAVIČAJNOG DRUŠTVA „VILE VELEBITA“ IZ POŽEGE
    Tijekom ožujka 2007.god. proslavljena je deseta godišnjica postojanja ove Udruge u Požegi.
    Svečanom ozračju u kojem je provedena večer,03.03.2007. god. posebno su doprinijela brojna poznata imena među gostima i uzvanicima, kao što su predstavnici Biskupije i lokalnih političkih struktura na čelu sa Županom i Gradonačelnicima Požege, Pleternice i Kutjeva. Bili su tu predstavnici Ličko-senjske županije na čelu sa prof. Branimirom Šimunićem i predstavnici grada Gospića. Skupu su se odazvali i predstavnici Kluba Gospićana u Zagrebu na čelu sa gosp. Dragom Asićem, kao i predstavnik Udruge Udbinjana i Član ZD Podravaca u Zagrebu, gosp. Stjepan Bićan. No najveće ugodno iznenađenje za sve je bilo pojavljivanje posebnog gosta na ovoj svečanosti, a to je gradonačelnik grada Zagreba gosp. Milan Bandić, koji je održao svoje obećanje dato predsjedniku LZD „Vila Velebita“ docentu Fajdiću na posljednjem skupu Ličana u hotelu Sheraton u Zagrebu u prosincu 2006.godine, da će nazočiti ovom jubilarnom skupu.
    Obilježevanju ovoga svečanog događaja u Požegi su svjedočili i brojni predstavnici svih ostalih zavičajnih Udruga u Slavoniji, a to su: predstavnici Udruge ličana „Vrilo mudrosti“ iz Slav. Broda, Udruge ličana „Vila Velebita“ iz Belišća, Zavičajnog kluba ličana „Gacka“ iz Bizovca, te zavičajne udruge Ličana „Vila,Velebita“ iz Vinkovaca.
    Obilju zabave tijekom cijele noći doprinijeli su popularni Stjepan Jeršek-Štef osvjedočeni prijatelj Ličana u Požegi i popularni slavonski tamburaši. Ipak, poseban doprinos skupu dali su brojni članovi KUD-a „Sinac“ iz Zagreba pod vodstvom gospodina Bogdanića, prezentirajući izvorni lički folklor. Ova jubilarna svečanost je završila ceremonijom darivanja, izmjenom poklona između domaćina i gostiju te podjelom plaketa i povelja najvrijednijim članovima i sponzorima Udruge.
Web stranica LZD "Vila Velebita" Požega
2006. godina
DOM ZA DJECU - DONACIJA BRODSKIH LIČANA
   SLAVONSKI BROD - Dobivši donaciju rabljenih računala, brodska Zavičajna udruga Ličana "Vrilo mudrosti" odlučila je pored Kulturno umjetničke udruge Gacka Iz Ličkog Lešća darivati i brodski Dom za djecu bez roditeljske skrbi. Na dobivenom računalu s novim pisačem zahvalila je ravnateljica doma Renata Puljko, koja je kazala kako će ono dobro doći brojnim štićenicima osobito za pisanje školskih radova i preuzimanje tekstova s interneta.
(M. K.) Večernji list, 11.01.2006.  (vm-darovano PC-2006)

ZANIMLJIVOSTI
PREDSTAVLJEN RAČIĆEV ROMAN "LIČANI"
  SLAVONSKI BROD - U organizaciji Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" predstavljen je roman Pavla Račića "Ličani". Riječ je o istinitoj priči o Životu autorove obitelji od kraja 19. stoljeća preko križnoga puta do Domovinskog rata koja vjerno oslikava političke i ekonomske prilike u kojima je u to doba živio lički seljak. O knjizi su govorili mr, Jasna Ažman, dr. Tomislav Vlajnić, dr. Zdenka Topolovac i autor Pavao Račić.
(V B.) Večernji list, 16.06.2006.  (vm-knjiga račić-2006-2)

(vm-knjiga-racic-2006-3)

(vm-knjiga-racic-2006-4)

(vm-knjiga-racic-2006-5)

Snimila Zdenka Topolovac (vm-knjiga-racic-2006-6)

PREDSTAVIJENI LIČANI - ISTINITI ROMAN O OBITELJI RAČIĆ
  Zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti predstavila je u Slavonskom Brodu autobiografsku knjigu "Ličani - istiniti roman o obitelji Račić", autora Pavla Račića. Riječ je o priči koju je Pavao Račić pisao od 1992. godine, a u knjizi je opisao istinite dogadaje i težak život koje je proživio u Lici, te iz usmene predaje predaka, u razdoblju od 1881. do 1991. godine. Autor u knjizi opisuje svoj prvi odlazak s obitelji u Slavoniju (naglašava tijesnu vezu Slavonaca i Ličana) potom povratak u Liku, odlazak u vojsku, ženidbu, odlazak u Ameriku...govori o brojnim političkim i društvenim događanjima u Lici, kroz povijest. Roman je pisan na tipičnoj ličkoj ikavici, obiluje pučkim mudroslovljem i različitim lokalizmima i arhaizmima.
12.06.2006. Radio Slavonija  (vm-knjiga račić-2006-1)
Lička večer u Belišću, 27.10.2006. god.

(vm-belisce-zabava2006-01)

(vm-belisce-zabava2006-02)

(vm-belisce-zabava2006-03)

(vm-belisce-zabava2006-04)

(vm-belisce-zabava2006-05)

(vm-belisce-zabava2006-06)

(vm-belisce-zabava2006-07)

(vm-belisce-zabava2006-08)

(vm-belisce-zabava2006-09)

(vm-belisce-zabava2006-10)

(vm-belisce-zabava2006-11)

(vm-belisce-zabava2006-12)

(vm-belisce-zabava2006-13)
Snimila Zdenka Topolovac

TRADICIONALNI PIKNIK U POŽEGI
  Ličko zavičajno društvo "Vila Velebita" iz Požege je 11.06.2006. god. organiziralo tradicionalni proljetni piknik u prirodi, u predivnom ambijentu odmarališta Velika. Glazbeni ugođaj dala je glazbena družina "Nehajski bećari" iz Požege. Od gostiju bili su iz Zagreba, Bizovca, Osijeka i Slavonskog Broda. Predsjednik požeške udruge Ličana dr. sc. J. Fajdić je rekao kako teku pripreme za obilježavanje deset-godišnjice osnutka udruge. Iz Slavonskog Broda delegaciju je predvodila predsjednica dr. Zdenka Topolovac.
(vm-piknik-požega2006)

(vm-pozega2006-02)

(vm-pozega2006-03)

(vm-pozega2006-04)

(vm-pozega2006-05)

(vm-pozega2006-06)

(vm-pozega2006-07)
Snimila Zdenka Topolovac    Glavni izbornik    Početak rubrike

PREDSTAVLJANJE KNJIGE „ŽRTVOSLOV SLUNJSKOG KOTARA“ U SL. BRODU 24.05.2006. god.
    Državni arhiv u Slavonskom Brodu i zavičajni klub "Slunj i okolica" u Sl. Brodu organizirali su 24.05.2006. zanimljivo druženje oko knjiga. Povod je predstavljanje knjige Ivana Strižića "Žrtvoslov slunjskoga kotara - hrvatske vojne i civilne žertve Drugoga svjetskoga rata i poraća". Ljudi iz slunjskog kraja, koji su potražili mjesto pod suncem u Slavoniji, nisu prekinuli vezu sa zavičajem.
     Dolazak "jakog" izaslanstva iz Slunja u Sl. Brod 24.05. potvrda je i učvršćenje takvih veza. A slunjsko izaslanstvo činili su gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović, gradonačelnik slunjski g. Ivan Bogović, župnik i dekan mos. Mile Pecić, ratni snimatelj g. Vlado Butina, g. Nikola Štefanac te autor spomenute knjige g. Ivan Strižić. Goste su dočekali ljubazni domaćini g. Pero Štajduhar u ime zavičajnog kluba i g. Ivan Medved (ravnatelj Državnog arhiva). U 19 sati prostarnu dvoranu HVIDR-e popunila je publika u kojoj je uočena dožupanica Suzana Bilić-Vardić, gradonačelik dr. Mirko Duspara, dopresjednik udruge Ličana "Vrilo Mudrosti" u Sl. Brodu dr. Tomislav Vlajnić, kulturni i javni djelatnici, predstavnici medija... Nakon pozdrava g. Pere Štajduhara i prof. Ivana Medveda koji je predstavio autora knjige g. Strižića, pozdrava slunjskog gradonačelnika g. Ivana Bogovića, riječ je uzeo gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović. On je upozorio na nedostatak hrabrih pojedinaca u slunjskom kraju na području kulture koji bi pokrenuli i ostvarili mnoge projekte slično g. Strižiću. Zatim je slunjski župnik govorio o izdavačkoj djelatnosti u slunjskom kraju u zadnja tri desetljeća. G. Ivan Strižić je ukratko predstavio svoju knjigu i zahvalio mnogim malim ljudima koji su mu pomagali u skupljanju naročito podataka o žrtvama.
     Publika je s velikim zanimanjem saslušala izlaganje gostiju i postavila nekoliko pitanja na koja je odgovioro biskup mons. Bogović. Na kraju su ljubazni domaćini dožupanica, gradonačelnik i ravnatelj Povijesnog arhiva uručili gostima prigodne darove. Nastavljeno je druženje u prijateljstvu, a prisutni su mogli uz predstavljenu knjigu, nabaviti i druga izdanja koja su se pojavila zadnjih godina u slunjskom kraju. Gosti iz Slunja napustili su Slavonski Brod oko 23 sata i sa sobom ponijeli nezaborvne uspomene na drage ljude i lijepi grad na Savi.
Godišnjak slunjskog dekanata, Slunj, 2007. god.
2005. godina
RAČUNALO FOLKOLORAŠIMA
  SLAVONSKI BROD - Gotovo desetljetna suradnja Zavičajne udruge Ličana Vrilo mudrosti i Folklorne udruge Gacka iz Ličkog Lešća prerasla je u iskreno prijateljstvo. U znak zahvale na brojnim gostovanjimau Brodu i domaćinstvu u Lici članovi Vrila mudrosti darovali su lešćaranskim folklorašima rabljeno računalo što ga je donirao PBZ. Na divnoj gesti predsjednici Vrila mudrosti Zdenki Topolovac pored folkloraša zahvalio je i otočački gradonačelnik Stjepan Kostelac.
(M. K.) Večernji list, 08.12.2005.  (vm-darovano PC-2005)     Glavni izbornik    Početak rubrike

2004. godina
Brodskoj publici predstavljena
"PJESMARICA DEMOKRATSKOG LIČANINA"
   Pod pokroviteljstvom Zavičajnog kluba «Vrilo mudrosti» iz Slavonskog Broda u ponedjeljak navečer u gradskoj vijećnici je predstavljena «Pjesmarica demokratskog Ličanina», prva zbirka pjesama Mile (Miće) Serdara. Knjiga je tiskana potkraj prošle godine u nakladi «Posavske Hrvatske», a prvi je put javnosti predstavljena u Zagrebu, na godišnjoj skupštini Zavičajnog kluba Ličana iz - lovinačkog kraja. Uime nakladnika, Posavske Hrvatske, govorila je ovom prilikom Dunja Vanić. O pjesmama i asocijacijama koje one izazivaju kod Ličana govorila je predsjednica ZK Vrilo mudrosti dr. Zdenka Topolovac, a Ivo Marković je govorio o «slavonskom» dijelu autorova opusa. Promociju je nadahnuto zaključio sam autor pročitavši tri svoje pjesme.
D. Posavska Hrvatska, 19.03.2004.   (vm-knjiga-mile serdar2004-001)     Glavni izbornik    Početak rubrike

"Vrilo mudrosti" predstavlja
RIČNIK LIČKE IKAVICE


* Petak, 10. rujna u 17,30 u KPC "Vid Mihaljek"
   "Ričnik ličke ikavice" autora Marka Čuljata, objavljen u izdanju gospićkog Lika pressa, bit će predstavljen danas u Slavonskom Brodu. Organizator promocije, koja će biti u Katehetsko-pastoralnom centru Vida Mihaljeka danas u 17,30 sati, Zavičajna je udruga "Vrilo mudrosti" iz Slavonskog Broda. O rječniku će govoriti prof. dr. Marko Samardžija i prof. dr. Ante Bežen, a program će oplemeniti nastup Muškog komornoa zbora crkve Presvetog Trojstva.
Posavska Hrvatska, 10.09.2004.   (vm-rijecnik2004-002)

PROMOCIJA ČULJATOVA "RIČNIKA"
SLAVONSKI BROD - U Katehetsko-pastoralnom centru "Vid Mihaljek" danas u 17.30 sati upriličit će se predstavljanje knjige publiciste i novinara "Večernjaka" iz Gospića Marka Čuljata "Ričnik ličke ikavice". O knjizi će govoriti profesor s Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. Marko Samardžija i dr. Ante Bežen sa zagrebačke Učiteljske akademije. Promociju u organizaciji brodske zavičajne udruge "Vrilo mudrosti" uveličat će nastup muškog kornomog zbora crkve Svetog Trojstva.
(M. K.) Večernji list 10.09.2004.   (vm-rijecnik2004-003)    Glavni izbornik    Početak rubrike

2003. godina
"PODLAPAČO ŽALIO TE NE BI..."
   DONJI ANDRIJEVCI - "Podlapačo žalio te ne bi da se nisam rodio u tebi", "Lika goji konja i junaka, Slavonija lijepih djevojaka", odjekivalo je iz tridesetak složnih grla na malom ličkom sijelu u andrijevačkom vatrogasnom domu nakon promocije filma "Lika Kalifornija", upriličene za članove Zavičajne udruge "Vrilo mudrosti". Da im lički korijeni nisu presušili unatoč tome što je većina odavna izgubila žive veze sa zavičajem predaka iz Krbavske doline, potomci andrijevačkih Bunčića, Karakaša, Pauna, Javora, Sertića, Rosandića, Mažara, Vlainića, Jurkovića, Perkovića i dr. pokazali su upravo originalnim ličkim "orcanjem", nakon što je dušu razgalio lirski dokumentarac, usporedivši Liku s kapljom znoja i vode iz kraških dubina.
Marinko Krpan, Večernji list, 04.02.2003.  (vm-andrijevci-2003)

Slavonska Ličanka s osmijehom dočekuje brodske goste
ČEŽNJA S GODINAMA RASTE ZA RODNIM KRAJEM
  SLAVONSKI BROD - Poput svojih kolega s recepcije prenoćišta Park, o smijehom i toplinom u susretu s gostima Katica Knežević trudi se nadomjestiti slabosti ponude bivšeg hotela u brodskom središtu. Kako je vedre naravi, to joj ne pada nimalo teško, a uz "čašicu razgovora", nerijetko gostima ponudi i gutljaj vode s velebitskog izvora, koji ju podsjeća na zavičaj predaka.
  Premda rodena u Starom Topolju, u duši se osjeća Ličankom, što je zasluga gena roditelja iz brinjskoga kraja.
- Odrasla sam u kući u kojoj se "ljudikalo", pjevalo i živjelo po lički, a poput mnogih, s godinama sve više čeznem za zavičajem. Otac se, izučeni kovač, doselio u Topolje, dobivši posao kod poznatog majstora Tomljenovića. Pomogao je poslije da mnogi Ličani dodu u ovaj dio Slavonije - kaže Katica, jedna od najaktivnijih članica brodske zavičajne udruge Vrilo mudrosti. Zahvaljujući njezinu prijedlogu, Vrilo mudrosti nedavno je do suza ganulo obitelj Ivana Oreškovića iz Ličkog Lešća potporom u obnovi izgorjele štale, dokazavši da je od Like jedino veće ličko srce.
- Za uspomenu sam dobila ličke papuče za ove hladne zimske dane.
  Zavičajna udruga znači mi mnogo jer sam, zahvaljujući njoj, upoznala brojne, meni dosad nepoznate krajeve Like i drage ljude - kazala je na kraju Katica Knežević.
(M.K.)Večernji list, 25.02.2003.  (vm-kaja knežević-2003)     Glavni izbornik    Početak rubrike

2002. godina
BOŽIĆNI DOMJENAK »VRILA MUDROSTI«
   SLAVONSKI BROD - Na oproštaju od 11. godine postojanja Zavičajna udruga Ličana "Vrilo mudrosti" priredit će u nedjelju, 22. prosinca, u 11 sati u hotelu Park božićni domjenak za sve članove i štovatelje Like. Tom prilikom promovirat će dokumentarni film redatelja Marija Ivezića "Lika-Kalifornija", a za svečarski ugođaj pobrinut će se tamburaški sastav Slavonski graničari.
(M. K) Večernji list, 20.12.2002.  (vm-bozicni domjenak-2002)

ZAVIČAJNA UDRUGA VRILO MUDROSTI POMAŽE IVANU OREŠKOVIĆU IZ LIČKOGA LEŠĆA
TISUĆU KUNA ZA OBNOVU ŠTALE
   SLAVONSKI BROD - Ispunjavajući zamisao povezivanja Slavonije s Likom ne samo u dobru već i u nevolji, brodska zavičajna udruga Ličana Vrilo mudrosti odlučila je s tisuću kuna pomoći obitelji Ivana Oreškovića Ivelje iz Ličkoga Lešća kako bi što brže obnovili nedavno u požaru posve izgorjele gospodarske objekte sa štalom. Brodski Ličani pridružili su se time velikoj humanitarnoj akciji mještana Ličkoga Lešća kako bi nesretni poljoprivrednik prije oštre ličke zime imao gdje držati stoku. Lijepa gesta brodskih Ličana nastavak je suradnje s Ličkim Lešćem čija je folklorna udruga Gacka nekoliko puta gostovala na brodskim ličkim večerima, a zauzvrat su brodski likovni umjetnici upriličili slikarsku koloniju u Gackoj dolini.
(M. K.) Večernji list, 05.11.2002.   (vm-pomoc lescu-2002-1)

PISMO ZAHVALE UDRUZI "VRILO MUDROSTI" IZ LIČKOGA LEŠĆA
LIČKO SRCE JOS VECE U NESREĆI
    SLAVONSKI BROD - Nakon što se, šireći prijateljske veze s KUU-om Gacka i stanovnicima Ličkoga Lešća, odlučila uključiti u humariitarnu akciju radi sanacije izgorjelog gospodarskog objekta poljoprivrednika Ivana Oreškovića, na adresu brodske zavičajne udruge "Vrilo mudrosti" stiglo je pismo zahvale iz Gacke doline.
- Ma koliko Lika bila velika, ličko je srce još veće, bilo u sreći ili nesreći, rekla je carica Marija Terezija prije tristotinjak godina, a ta vrlina krasi Ličane i danas. Da je doista tako, pokazali ste i vi, članovi Zavičajne udruge "Vrilo mudrosti" suradnjom s KUD-om Gacka i humanitarnom pošiljkom našem mještaninu Ivanu Oreškoviću Ivelji, koja je koliko vrijedna toliko i dirljiva i na kojoj smo vam zahvalni - ističe se u pismu zahvale iz Ličkoga Lešća, koje su potpisali predsjednik KUU-a Gacka Tomislav Jergović i Ivan Orešković.
(M: K.) Večernji list, 11.12.2002.   (vm-pomoc lescu-2002-2)

MI SMO MOST KOJI SPAJA SLOVONIJU I LIKU
   * Udruga je nastala u Domovinskom ratu i danas okuplja oko 300 članova s cijele Brodsko-posavske županije

   U vrijeme obilježavanja obljetnice kakvu je imalo Zavičajno društvo Ličana "Vrilo mudrosti" sadašnja se predsjednica prisjeća datuma osnivanja koji je zaista za pamćenje - 6. rujna 1991. - Za nas su to bili posebni trenuci, sam čin utemeljenja u skloništu, za vrijeme uzbune u Brodu, nas tridesetak ličkog podrijetla iz općine Lovinac, koji smo željeli pomoći prognanim Ličanima, vjerujući da će se brzo vratiti u svoje domove. Nažalost njihov egzodus i njihova Kalvarija trajali su više od četiri godine.
   U prvoj je skupini bilo tridesetak ljudi, prvi predsjednik je bio Marko Lovinčić, dopredsjednici Marinko Krpan, Ivan Simeon, Mile Blažević, tajnik. Ta inicijalna skupina je uglavnom ostala a od 1997. se uključuju i drugi u rad, spomenut ću samo neke: prof. Petanović, Ivaniš, Franjo Knežević koji je i idejni začetnik našeg piknika u prirodi, poznate "Prošarice", vrlo ambicioznog projekta, prekrasnog druženja u prirodi gdje - evociramo već zaboravljene kulturne, ali sportske događaje. Taj program je dosada okupljao i više tisuća Brođana, - sjeća se osnivanja i prvih Ijudi okupljenih oko te inicijative dr. Zdenka Šulentić-Topolovac, potvrđujući da od 1997. okupljaju sve Brođane i ostale stanovnike Brodsko-posavske županije ličkog podrijetla.
   U deset.godina djelovanja udruga je pripremila 5 ličkih večeri na kojima su kao domaćini okupljali svoje Ličane, ali i simpatizere, prijatelje i, u pravilu, uvijek prve osobe gradskog i županijskog života, ugledne političare i gospodarstvenike koji su isto tako ugošćavali ugledne goste iz Like.
   Gosti ovih večeri su bili i KUD iz Ličkog Lešća, KUD Gacka koji su predstavili prekrasan folklor i izvorne pjesme, a prošle godine je gost bilo KUD "A. Starčević". Brodski slikari prijatelji udruge su išli i u Ličko Lešće a u koloniji slikara su izmijenili poklone i domaćinima ostavili desetak svojih slika. Udruga je pripremila u Brodu i izložbu Stipe Golca. Organizirali su više književnih večeri, predstavili poeziju Zlatka Tomičića, predstavili Peru Budaka, knjigu Stradanje Udbine i knjigu Milana Marušića.
   Počasni član Udruge je Predrag Goll, ravnatelj brodske Galerije, a dr. Vladimir Jerković, bivši gradonačelnik i sadašnji predsjednik Gradskog vijeća je član, iako nije Ličanin pa u Udruzi kažu da su otvoreni za sve koji žele u ovu skupinu tristotinjak članova koje povezuje Lika.
   Predsjednica ističe aktivnosti: Donirali smo do temelja razorene crkve u Sv. Roku, Podlapači, Lovincu.. Bili smo na Krasnom na hodočašću prošle godine, vodili smo naš KUD Vranovci-Bukovlje i naše snaše su bile ponos našeg kraja u onom ugođaju. Zatim smo donirali županijsku Ligu za borbu protiv raka, pomogli i pomagat ćemo pojedincima kojima je to potrebno. Obišli smo i našu najstariju članicu Ružu Sertić iz Donjih Andrijevaca, koja je sad vjerojatno i najstarija Hrvatica sa svojih 109 godina. Mislim da bi ovih dana trebala proslaviti rođendan i mi ćemo je svakako posjetiti.
   Na posebno mjesto stavljam suradnju sa Šiminim anđelima pakla s kojima smo u rujnu prošle godine sudjelovali i pomogli skromnim iznosom podizanje spomen-obilježja poginulom hrvatskom branitelju Antunu Zorižinskom iz Broda koji je branio Velebit. Drago mi je ako uspijemo, da ćemo biti zajedno i u prostoru koji će koristiti naše dvije udruge.
   Planovi su uvijek brojni i uz one već tradicionalne stalno se dodaju neki novi sadržaji. U vrhu su obavezni godišnji obilasci lovinačkog kraja, kao i drugih dijelova Like, pa je brodska udruga Ličana bila dva puta u Gospiću, bili su sudionici Ličkog stola u Plitvičkim jezerima, Podlapači... Razumljivo je da su posjete Lici na prvom mjestu uz susrete Brođana Ličana s Ličanima iz njihovog rodnog zavičaja, jer to je i temeljna uloga udruge da bude most između Like i Slavonije.
K. Bognar, Posavska Hrvatska 08.03.2002.   (vm-zdenka topolovac-2002-01)

Naš susret sa Zdenkom Topolovac, predsjednicom Zavičajne udruge Ličana "Vrilo mudrosti" Slavonski Brod
"OSTAT ĆEMO POVEZNICA SLAVONIJE I LIKE"
   SLAVONSKI BROD - Prisjećajući se utemeljiteljske skupštine 6. rujna 1991., održane zbog zračne opasnosti u hotelskom ~ skloništu, tridesetak inicijatora okupljanja Brođana podrijetlom iz lovinačkog kraja u Lici nije moglo ni slutiti da će udruga "Vrilo mudrosti" u idućem desetljeću postati paradigma hrvatske zavičajnosti. Otrgnuvši od zaborava prošlosti kulturne i svekolike ličke osobitosti okupila je tristo članova, što je tek djelić brojnih naraštaja doseljenih Ličana. Organiziranjem niza kulturnih i humanitarnih priredbi radi pomoći obnovi uništene i raseljene Like "Vrilo mudrosti" dokazalo se kao duhovna poveznica dviju hrvatskih regija.
- Prve akcije bile su prikupljanje novčanih priloga i hrane za prognanike iz lovinačkoga kraja. Odmah nakon Oluje posjetili smo do temelja razoren zavičaj i nakon toga svake godine pohodili Liku, od Gračaca do Podlapače i Krasnoga. Organizirali smo dosad brojne kulturne priredbe, izložbe slika, književne večeri, slikarske kolonije u Lici, gostovanja ličkih KUD-ova. Prihod od zabava i Prošarica donirali smo za obnovu uništenih crkava u Lovincu, Podlapači i Svetom Roku.
   Odlično suradujemo i s lokalnim vlastima u Lici, a posebno se ponosnimo suradnju s klubom "Šiminih anđela pakla", brodskim policajcima koji su u Domovinskom ratu branili Hrvatsku na Velebitu, ističe predsjednica Vrila mudrosti dr. Zdenka Šunlentić-Topolovac.
   Osim tradicionalih proljetnih i jesenskih okupljanja, u ovogodišnjem planu rada posebno se izdvaja organizacija izložbe skulptura Ante Starčevića zajedno s brodskom Galerijom umjetnina. Brodske Ličane nisu obeshrabrile u posljednje vrijeme sve glasnije nedobronamjerne kritike u stilu - što će nam danas odvajanje Hrvata po zavičajnoj pripadnosti.
- Na osnivanje udruge potaknula nas je potpora borbi za opstojnost ugroženog hrvatskog nacionalnog bića u Lici, ali opravdanost našeg postojanja nakon toga nije prestala. Odlučno odbacujemo bilo kakvu pomisao na odvajanje i ističemo da sjećanje na kršni zavičaj svojih predaka nimalo ne umanjuje našu odanost i ljubav prema slavonskom domu. Osnovni smisao postojanja udruge ostaje spajanje Slavonije i Like. Smatramo da smo to na najbolji način dokazali proteklih deset godina i tako ćemo nastaviti i ubuduće, zaključila je dr. Zdenka Šulentić-Topolovac.
M. Krpan, Večernji list 01.02.2002.    (vm-zdenka topolovac-2002-01)

2000. godina
SLIKARSKA KOLONIJA GACKA
   Brodski slikari pohodili su Liku i Ličko Lešće kao slikarska kolonije Gacka u organizaciji Zavičajne udruge Vrilo mudrosti. Domaćini su bili članovi KUU "Gacka" iz Ličkog Lešća. Na dnu slike piše:
Volim tvoga u gorici vuka i onoga ličkoga hajduka
Prijateljima iz Ličkog Lešća, Predrag Goll

1997. godina
DJEVOJKE IZ GOSPIĆA NA BRODSKOM KOLU
   Odražano je 1997. god. 33. po redu Brodsko kolo u organizaciji Folkolornog ansambla Brod. Brodsko kolo je manifestacija promicanja folklorne baštine. Program te godine počeo je u veljači i završio u lipnju. 22. lipnja održana je Smotra folklora i Revija hrvatskih narodnih nošnji i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji. Na reviji je sudjelovalo 30 djevojaka i žena iz cijele Hrvatske. Sudjelovale su i djevojke iz Gospića koje su ugostili članovi naše Udruge. Na našoj slici su djevojke iz Gospića na Brodskom kolu 1997. god.

ZAVIČAJNA UDRUGA LIČANA "VRILO MUDROSTI" SLAVONSKI BROD        Glavni izbornik    Početak rubrike
Pišite nam na e-mail: vrilo-mudrosti@vrilo-mudrosti.hr