LIČKE OBITELJI U OKOLICI SLAVONSKOG BRODA

      Kaže jedan slavonski bećarac "Slavonijo nek' ti bude dika što te naselila Lika". Namjera nam je sakupiti osnovne podatke o ličkim porodicama od one godine kada su doselili u Slavoniju, prvenstveno u Slavonski Brod i okolicu. Kako smo to zamislili možete vidjeti neke primjere na ovim stranicama. Po mogućnosti tekst bi trebalo poprati slikama, posebno onim iz Like pred seljenje u Slavoniju i one nakon doseljenja u Slavoniju, naravno ovisno o tome što je sačuvano. Molimo sve one koji žele nešto napisati o svojoj obitelji neka nam se jave.

      Točnije podatke o naseljavanju Broda i Brodskog posavlja postoje iz vremena nakon oslobađanja od Turaka, iza 1692. god. Najprije je izgradnja nove tvrđave (Festung) privukla puno ljudi različitih struka na ovo područje. Ličani u značajnijem broju dolaze krajem 19 st. i početkom 20. st. kao i nakon II svjetkog rata.

M
Markovići iz Otočca

O Markovićima iz Otočca možete pročitati u tekstu Oreškovići i Markovići iz Otočca

O
Oreškovići i Markovići iz Otočca

      O Oreškovićima u Slavonskom Brodu ispričao je Ivan Orešković iz Podcrkavlja kraj Slavonskog Broda. Priča počima doseljenjem u Slavonski Brod njegovog djeda Ivana Markovića.
Božana i Ivan Orešković u Gospiću
Božana i Ivan Orešković u Gospiću 2011. god.
Ivan Marković
Ivan Marković
Marija Orešković
Marija Orešković
Ivan Marković
Ivan Marković
      Djed Ivana Oreškovića, Ivan Marković je doselio 1925. g. iz Otočca (Donja Dubrava), najprije je doselio u Okučane, zatim na Lutvinku u Slavonskom Brodu, a onda je kupio zemlju u Ličkom šoru Slavonski Brod. Nevjenčano je živio u Slav. Brodu s Marijom Oreškovć, bakom Ivana Oreškovića.
      Ivan Marković rođen je 07.05.1900. Otočcu (Donja Dubrava) od majke Marković Rože rođ. Grčević i oca Ivana Markovića. Umro je Slav. Brodu.
      Ivan Marković se prvi puta oženio 10.10.1920. u Otočcu., supruga Ivanja Marković rođ. Kranjčević iz Prozora. U vjenčanom lisu upisano je da su rimokatolici i poljoprivrednici. Kada se vratio iz vojske, zatekao je ženu s kćerkom Dragicom, rođ. 22.01.1923. g. za koju je tvrdio da nije njegova. Sudski su se razveli 07.04.1925. g. u Senju. Ivan Marković se zaputio u Slavonski Brod zajedno s Marijom Orešković. Ivan Marković imao je sestru Rozu Marković i brata Stipu Markovića. Kada je umrla sestra Roza, Ivan Marković se odrekao svoga dijela ostavštine u korist brata Stipe. Ovo je inače čest slučaj da se rodbina u Slavoniji odriče svoga dijela u Lici kako bi oni koji su ostali u Lici lakše živjeli. Od zanimljivih dokumenata vezanih uz Ivana Markovića je Svjedodžba ponašanja, izdana 30.12.1929. g.
      Baka Ivana Oreškovića, Marija Orešković iz Prozora rođena je 11.08.1899. od majke Matije Orešković rođ. Bobinac i oca Frane Oreškovića. Umrla je 04.02.1966. g. u Slav. Brodu. Ivan Marković i Marija Orešković živjeli su nevjenčani do smrti pa njihova djeca imaju različita prezimena. Djeca Marije Orešković i Ivana Markovića su:
Josip Orešković, Rozalija (Rozika) Orešković i Slavica Marković koja se udala se za Joso Marković iz Otočca.
      Ivan Orešković rođen je 25.05.1945. u Slavonskom Brodu. Roditelji Ivana Oreškovića su Rozalija Orešković i otac Stjepan Činkl iz Sibnja, nestao u II sv. ratu. Rozalija i Stjepan su živjeli nevjenčani pa je Ivan dobio prezime po majci majci.
      Supruga Ivana Oreškovića je je Božana Orešković rođ. Štaub iz Sijekovca kraj Bosanskog Broda. Djeca Božane i Ivana Oreškovića su:
Lidija Orešković rođ. 1966. g. , suprug Ivica Gorca i Mladen Orešković, rođ. 1970. g., supruga Martina Miljković, djeca Domagoj Orešković i Zvonimir Orešković rođ. u Slav. Brodu.
U Podcrkavlju, prosinac 2011. god.

Ivan Orešković nam je ustupio nekoliko zanimljivih starih dokumenta koje prilažemo.

Ivan Marković-izvod iz knjige rođenih
Ivan Marković-izvod iz knjige rođenih, 1959. god.

Marija Orešković-izvod iz knjige rođenih
Marija Orešković-izvod iz knjige rođenih, 1958. god,

Domovnica Ivan Marković
Domovnica Ivana Markovića iz 1920. god.

Vjenčani list Ivan Marković
Vjenčani list Ivanje Kranjčević i Ivana Markovića iz 1929. god.

Sudska presudba
Sudska presudba iz Senja kojom su se 1925. god. zbog preljuba rastali Ivanja Kranjčević i Ivan Marković

Kupoprodajni ugovor
Kupoprodajni ugovor iz 1930. god. kojim Marija Orešković i Ivan Marković kupuju nekretnine od Mande i Josipa Brajkovića

Rješenje o nasljeđivanju
Rješenje o nasljeđivanju kojim se Ivan Marković odriče prava na nekretnine u korist brata u Otočcu 1977. god.

 Ivan Marković
Svjedodžba ponašanja Ivana Markovića iz 1929. god. s ocjenama kakve danas puno njih ne bi dobilo.


P
Perkovići iz Jagodnje kraj Podlapače i Devčići iz Devčića kraj Krasna

     Iz Like su 1939. god. doselili Marija Prkačin i sin Fabijan Perković (rođ. 1921. god. - umro 30.06.2007.). Otac Fabijana Perkovića je otišao u Ameriku i nije se nikada vratio. Stanovali su u Ličkom šoru. Perkovići su doselili iz sela Jagodnje, općina Podlapača.

     Iste 1939. god. doselila je druga obitelj u Slavonski Brod, brat Stjepan Devčić i dvije sestre Anka i Roja. U Lici je ostalo još sedmero braće i sestara koji su u II sv. ratu ubijeni. Njihova majka Marija Devčić rođ. Marković, (rođ. 1881.-umrla 1978. u Slav. Brodu, u Ličkom šoru ) došla je k djeci u Slav. Brod nakon II sv. rata. Djed Nikola je umro u Lici prije seljenja u Slavoniju. Stanovali su u Ličkom šoru. Doselili su iz Krasna, zaselak Devčići. Anka Devčić rođ 1921. god. u Krasnom-umrla 1995. god. u Ličkom šoru, Roja Devčić rođ. 1918. u Krasnom - umrla 1955. u Slav. Brodu, Stjepan Devčić rođ. 1925. god. u Krasnom - umro 1988. god. u Ličkom šoru.

     Anka Devčić i Fabijan Perković vjenčali su se 1945. god. Podvinju. Živjeli su u Ličkom šoru. Imali su sinove Ivana i Milu. Fabijan Perković iz drugog braka s Marijom (rodom iz Rokovaca) imao je kćeri Maricu i Ružicu i sina Tomislava.

     Stjepan Devčić oženio je Nataliju Zorko i živjeli su u Kozjoj ulici u Ličkom šoru. Imali su djecu Blanku (rođ. 1954. god.) i Mirjanu (rođ. 1957. god.). Mirjana se udala za Tončija Banića na otoku Ižu. Žive u Zadru. Imaju djecu Katju i sina Luku.

     Roja Devčić (udana Miškulin) imala je djeu Ivanku i Nikicu. Ivanka živi u Rijeci i udala se za Ladislava Drobinu s Jelasa i imaju sina Darka. Nikica je u Slav. Brodu poginuo od struje.

     Ivan Perković oženio je Mirjanu Landeka i imaju četvero djece: Korneliju, Barbaru, Juricu i Ivanu.

     Mile Perković oženjen je Valentinom (rođ. Prskalo) i imaju kćer Barbaru a Mile iz prethodna dva braka ima djecu Denisa i Zrinku. Denis živi u SAD, u Michigenu. Oženio je Ariannu i imaju kćer Ketlyn i sina Jacky. Zrinka je udana za Marinka Bumbića i imaju sina Marina. Žive u Slav. Brodu.

     Marica Perković udala se za Josipa Majića i imali su dva sina, a jedan je poginuo u prometnoj nesreći

     Ružica Perković udana je za Blagu Kožula i i imaju tri sina.

     Tomica Perković i supruga Evica imaju kćer i sina.

Napisao Mile Perković, zadnja obnova u lipnju 2008. god.
Fabijan Perković
Fabijan Perković, 1945. god.
Anka Perković rođ. Devčić
Anka Perković, rođ. Devčić, snimljeno 29.03.1942. u Podvinju
Roja Miškulin,rođ. Devčić
Roja Miškulin, rođ. Devčić, snimljeno 28.03.1939. god. u Slav. Brodu
Stjepan Devčić
Stjepan Devčić, slikano 16.03.1943. u Zagrebu
Ivo Devčić
Ivo Devčić, na Sušaku
Ivanka Dropina, rođ. Miškulin
Ivanka Dropina, rođena Miškulin, snimljeno u Rijeci 1970. god.
Fabijan i Mile Perković
Fabijan i Mile Perković 1991. god. u Starom Topolju
Mile Perković
Mile Perković u Lovincu na Vrilu mudrosti 1998. god.
Valenta Perković i Kata Devčić
Valentina Perković (rođ. Prskalo) i Kata Devčić u Devčićima 1999. god.
Pero Perković i Mile Perković
Pero Perković i Mile Perković, Prošarica na Petnji 1999. god.
Denis Perković i Arianne
Denis Perković i supruga Arianne, Michigan u SAD-u

Ketlyn Perković, Michigan u SAD-u
Barbara Perković
Barbara Perković (kći Valentine i Mile) na Plitvicama 2006. god.
Zrinka Bumbić rođ. Perković i Marin
Zrinka Bumbić (rođ. Perković) i sin Marin, 2005. god. u Slav. Brodu
Fabijan Perković
Fabijan Perković, 18.08.2001. god.Povijest prezimena Perković i Devčić
     Da ne bi bilo zabune, dolje iznešeni podaci o povijesti prezimena Perković i Devčić ne znače da se to doista odnosi na prezimena iz našeg opisa obitelji jer nemamo porodično stablo. Ako netko ima neke druge podatke, molimo da nam pošalje.

Grb Devčić Grb Devčić
Devčići
     Iz popisa stanovnika po ličkim mjestima 1700. god. nalazimo u Smiljanu, Hrvate doseljenike iz Velebitskog Primorja: Kovačić, Maras, Vrban, Mažuran, Devčić, Špalj, Miškulin, Krpan itd. Također iz istog popisa nalazimo u Krasnom Polju Devčiće kao doseljenike Bunjevce.
[izvor:   A.Mohorovičić, M.Marković: Zbornik za narodni život i običaje, Knjiga 53, HAZU, Zagreb 1995.]
     Spominje se naseljavanje Like nakon oslobođenja od Turaka Bunjevcima Krmpotske grane iz Primorja te se spominju Devčići. Među plemičkim obiteljima kao članovima vojnij postava u 17. i 18. st. u utvrđenim mjestima (Otočac, Prozor, Dabar, Vrhovine Brinje i Brlog) navode se Devčići.
     Početkom 17. st. doselili su se iz Makarskog primorja, najprije u Obrovac, Zemunik i Ražanac a zatim na područje Sv. Jurja oko 1683. god. Zatim sele u Karlobag, iz kojeg dolaze u područje Smiljana i Baških Oštarija. Oko 1690. god. naseljavaju područje Gacke, najprije u Čoviće. U Švicu su došli u 18. st. iz Krasna gdje i danas postoji zaselak Devčići. 1763. god. Mletačka vlast je Devčiće iz Podgore promakla u plemiće. [Enver Ljubović-Grbovi plemstva Like, Gacke i Krbave]

Perkovići
     Perkoviće nalazimo kao stari brinjski rod i u Hrvatskoj ima više rodova Perković koji nisu u rodu. 1653. god. spominje se prvi Perković, desetar Marko Perković. Nakon oslobođenja od Turaka, Perkovići se naseljavaju u Oštro kraj Gospića, Udbinu i Podlapaču. Tijekom 19. i 20. st. značajnije naseljavaju područje Siska, Slavoniju i Zagreb. U okolici Broda Perkovići su doselili u Slavonski Brod, Gornju Vrbu, Donje Andrijevce i Brodski Stupnik.
[Stajnički rodovi]

ZAVIČAJNA UDRUGA LIČANA "VRILO MUDROSTI" SLAVONSKI BROD        Glavni izbornik    Početak rubrike