LIČKE OBITELJI U OKOLICI SLAVONSKOG BRODA

      Kaže jedan slavonski bećarac "Slavonijo nek' ti bude dika što te naselila Lika". Namjera nam je sakupiti osnovne podatke o ličkim porodicama od one godine kada su doselili u Slavoniju, prvenstveno u Slavonski Brod i okolicu. Kako smo to zamislili možete vidjeti neke primjere na ovim stranicama. Po mogućnosti tekst bi trebalo poprati slikama, posebno onim iz Like pred seljenje u Slavoniju i one nakon doseljenja u Slavoniju, naravno ovisno o tome što je sačuvano. Molimo sve one koji žele nešto napisati o svojoj obitelji neka nam se jave.

      Točnije podatke o naseljavanju Broda i Brodskog posavlja postoje iz vremena nakon oslobađanja od Turaka, iza 1692. god. Najprije je izgradnja nove tvrđave (Festung) privukla puno ljudi različitih struka na ovo područje. Ličani u značajnijem broju dolaze krajem 19 st. i početkom 20. st. kao i nakon II svjetkog rata.

D
Devčići iz Devčića kraj Krasna
     1939. god. dio oobitelji Devčić je doselio u Slavonski Brod, brat Stjepan Devčić i dvije sestre Anka i Roja a majka Marija Devčić je doselila nakon II sv. rata. Anka Devčić udala se za Fabijana Perkovića pa nastavak teksta slijedi pod obitelji Perković.

ZAVIČAJNA UDRUGA LIČANA "VRILO MUDROSTI" SLAVONSKI BROD        Glavni izbornik    Početak rubrike